Als u voor neuspoliepen geopereerd bent kan het zijn dat de poliepen weer terugkomen. Dit komt vaak voor. De operatie verandert namelijk niets aan de eigenschappen van uw neusslijmvlies. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat uw neusslijmvlies weer poliepen kan aanmaken.
Het eerder hebben gehad van darmpoliepen is een risicofactor om later in het leven opnieuw poliepen te krijgen. Vaak wordt er een advies gegeven om in de toekomst nog eens een controle van de darm te laten doen.
Naar schatting heeft ongeveer 5-20% van alle mensen boven de vijftig jaar last van poliepen. Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen ook altijd goedaardig blijven.
Ook ongezonde voeding en een ongezonde leefstijl kunnen invloed hebben op het ontstaan van poliepen in de dikke darm. De belangrijkste risicofactoren voor darmpoliepen zijn het eten van veel vlees, overmatig alcoholgebruik, roken, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht.
Vezelrijke voeding helpt om de darm gezond te houden, waardoor het kan helpen om het ontstaan van poliepen te voorkomen. Probeer zo min mogelijk rood vlees en bewerkt vlees te eten. Als u vezelrijke voeding gebruikt, is het verstandig om voldoende te drinken. Vezels hebben namelijk vocht nodig om goed te kunnen werken.
Verricht coloscopie surveillance bij personen met één of meer hoog-risico adenomen. Er is indicatie voor een surveillance coloscopie na 3 jaar. Verricht coloscopie surveillance bij personen met één of meer hoog-risico serrated poliepen. Er is indicatie voor een surveillance coloscopie na 3 jaar.
Een coloscopie kun je preventief of vanwege klachten laten uitvoeren. Als preventief medisch onderzoek wordt een darmonderzoek geadviseerd vanaf 50 jaar. Darmkanker is doorgaans een langzaam groeiende kankervorm. Daarom is het advies om een darmonderzoek iedere 5 jaar te herhalen.
De eerste darmpoliepen bij FAP ontstaan meestal als je tussen de 10 en 30 jaar bent. De arts adviseert om vanaf het 10 à 12 jaar met de controle-onderzoeken te beginnen. Afhankelijk van het aantal en de grootte van de poliepen zal dat 2 keer per jaar of vaker gebeuren. De MDL-arts zal je hierover adviseren.
Erfelijke aanleg, voeding en leefstijl kunnen een rol spelen. De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor).
Als na onderzoek blijkt dat er in de weggehaalde poliep kwaadaardige tumorcellen zitten, heb je darmkanker. Vaak volgen er dan aanvullende onderzoeken in het ziekenhuis. Je arts bespreekt na die onderzoeken met je hoe de behandeling van de darmkanker eruit zal zien.
De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.
Bloed en/of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.
Je mag pas naar huis – onder begeleiding - als deze is uitgewerkt. Dat is meestal ongeveer één tot twee uur na de coloscopie. Maar ook daarna kun je je nog lamlendig en versuft voelen. Je mag daarom 24 uur niet deelnemen aan het verkeer.
Bij ongeveer 1 op de 4 mensen met darmkanker zijn er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buurt van de tumor (en geen uitzaaiingen in andere organen) bij de diagnose.
Bij darmkanker is het moeilijk aan te geven wanneer iemand echt genezen is. Ook na behandeling bestaat het risico dat de ziekte terugkomt. We spreken daarom liever niet van 'genezingspercentages' maar van 'overlevingspercentages'.
Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart.Soms is het bloed juist helderrood van kleur.
Iedereen kan poliepen ontwikkelen. De kans neemt toe vanaf de leeftijd van 40- 50 jaar. Andere risicofactoren zijn een voorgeschiedenis van darmpoliepen, ontstekingsziekten van de darm en erfelijke aanleg (aanwezigheid van poliepen en/of darmkanker bij naaste familieleden verhoogt de kans).
Uit onderzoek zijn deze cijfers bekend: 48 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 1 jaar nog.19 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 3 jaar nog. Mensen die chemotherapie of doelgerichte therapie (of allebei) krijgen bij uitgezaaide darmkanker leven gemiddeld 2 jaar langer.
Van de patiënten met niet-uitgezaaide dikkedarmkanker ontwikkelt ongeveer één op de acht binnen drie jaar na behandeling voor niet-uitgezaaide kanker alsnog uitzaaiingen naar andere organen (zie tabel). Deze kans is groter bij patiënten met verder uitgebreide ziekte bij eerste diagnose.
Na 1 jaar: CEA-onderzoek, coloscopie en CT-scan. Tot het 5e jaar elk halfjaar: CEA-onderzoek. Na 4 jaar: coloscopie.
Desondanks delen we de poliepen in op basis van grootte, in minuscule poliepen (< 5 mm), kleine poliepen (5 tot 9 mm), middelgrote poliepen (10 tot 20 mm).
Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
Op hogere leeftijd nemen de nadelen van het bevolkingsonderzoek darmkanker toe. Denk aan foute testuitslagen, over-diagnose en overbehandeling, en de belasting en risico's van een coloscopie (inwendig kijkonderzoek).