Voor ratten zijn geschikt: verse vis (haring of tonijn), gekookt ei, gekookte kip, kattenvlees in blik, kattenbrokjes, gedroogd brood (vers brood kan diarree veroorzaken). Ook groentes of fruit zijn geschikt als extraatje: witlof, worteltjes, tomaat, appel, banaan, sinaasappel etc.
De rat is een alleseter (omnivoor). Hij is dol op granen, maar eet ook zaden, slakken, larven, kikkers, vogeleieren of (delen van) dode dieren. Daarnaast knabbelt hij ook op minder voor de hand liggende dingen als zeep of kaarsen.
Een rat is een alleseter, dus alles wat gezond is mag een rat eten. Groenten, fruit, hondenbrokje en andere rattensnacks mogen wel, maar chips, snoep en gekruide hapjes niet. Wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen hebben ratten nodig hebben om hun tanden te slijten.
Let op met strychnine!
Deze stof kan gevaarlijk zijn voor mensen en zeker ook voor kleine kinderen. Als een mens per ongeluk rattengif binnenkrijgt, kan dit gevaarlijk zijn. Rattengif is een stof die bedoeld is om ratten te doden.
Likken: een uiting van liefkozing of onderdanigheid, wanneer een rat je likt hoor je er helemaal bij. Knagen: ratten knagen aan alles. Dat doen ze om hun tanden, die hun hele leven blijven doorgroeien tot op de juiste lengte af te slijten.
Ze kunnen zelfs enkele dagen in leven blijven zonder te drinken. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit graanproducten en zoetigheden en ze eten meerdere kleine hoeveelheden voedsel per dag met een totale dagelijkse consumptie van ongeveer 5 gram.
BasisvoerBewerken
Nadien is het aan te raden de ratten dagelijks vers voer te geven, net genoeg zodat het de dag nadien tegen etenstijd volledig op is; zo vermijd je dat de ratten enkel het lekkers uit hun voerbak zullen eten, en de minder lekkere (maar even voedzame) bestanddelen links laten liggen.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Ratten hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Bruine ratten verplaatsen zich ook via (defecte) riolen, putjes en regenpijpen. Met een speciale weringspasta, fijn gaas of staalwol kun je gaten in gevels en vloeren dichten.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
De gemiddelde wateropname per dag bedraagt tussen de 20 en 30 ml. Je kunt water in een waterfles geven of door middel van een waterbakje. Ratten willen een bakje met water wel eens omgooien of spitten het bodembedekking in het waterbakje.
Doe je hand in de kooi en laat ze rustig snuffelen en naar je toe komen, ga ze niet forceren. Bied ze bijvoorbeeld iets lekkers aan; daardoor zal het al verleiderlijk worden om naar je toe te komen. Probeer ze af en toe een aai over de kop te geven, zodat ze er aan wennen om aangeraakt te worden.
De dieren kunnen hard bijten wanneer ze schrikken, zich in het nauw gedreven voelen of niet vaak genoeg gehanteerd worden. Door het dier rustig te laten wennen en dagelijks en zacht te hanteren verminder je het risico op een harde beet wel aanzienlijk.
Ratten kunnen hel goed wennen aan nieuwe ratten, honden en katten. Blijf er wel altijd bij! Zet ratten niet samen met cavia's en konijnen want deze zijn van nature bang voor ratten. Ratten gaan ook niet samen met vogels,muizen hamsters en gerbils want die ziet hij als een aanvulling op zijn menu.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Kunnen ratten alleen leven? Ratten zijn hele sociale dieren en leven het liefst met meerdere maatjes. Ratten poetsen elkaar en slapen en spelen samen. Bij de Dierenbescherming vinden we het daarom belangrijk dat ratten minimaal met zijn tweetjes geplaatst worden.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
11. Neem een kat! Katten zijn fijne huisdieren, ze komen graag op schoot liggen, vermaken zichzelf de gehele dag en hebben een heel goed jaag instinct. Katten jagen op muizen en ratten in en rondom je huis.
Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel. Ze kunnen altijd en overal overleven.
Ratten kunnen met hun snijtanden knarsen. Knarsen kan verschillende reden hebben zoals dat hij niet tevreden is of juist aan te geven dat hij wel tevreden is. Of dat hij terug wil naar zijn kooi om te plassen. Maar knarsen van tanden kan ook betekenen dat hij pijn heeft, kwaad is of angstig is.
Als ratjes zich erg goed voelen, gaan ze vaak met hun tanden knarsen. Als ze dit lang of hard doen, gaan hun ogen ploppen. Hier kan je de eerste keer erg van verschieten, maar dit is dus normaal gedrag. Let op: Knarsen doen ze ook als ze erg boos zijn of zich niet goed voelen.
Ratten communiceren met elkaar door feromonen en (ultrasone) vocalisaties. Van het geluid dat ze produceren wordt een frequentie van 20kHz geassocieerd met pijn of ongerief en een frequentie van 50kHz met situaties van verhoogd welzijn.