Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Niet-alcoholische dranken, Brood, granen, rijst en pasta, Zuivel en zuivelvervangers en Vetten en oliën worden bijna dagelijks gegeten of gedronken. Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten.
Per huishouden verschilt welke dag dit is. Naast het traditionele AVG'tje eten Nederlanders het liefst pasta of een rijstgerecht. Alleen jongeren hebben een andere top drie. Zij houden het meest van pasta, gevolgd door Hollandse pot en een rijstmaaltijd.
Nederlanders eten gemiddeld per dag 191 gram brood, granen, rijst en pasta. Hiervan is 60% brood en 27% pasta, rijst en andere graanproducten. Jongens/mannen eten meer brood, granen, rijst en pasta (218 g/dag) dan meisjes/vrouwen (165 g/dag).
Per jaar eten we met z'n allen meer dan 500 miljoen ton aan rijst. Hiermee is rijst het meest gegeten voedsel ter wereld.
Van stamppot boerenkool en hutspot tot snert, en van 'AGV' (aardappels, groenten en vlees) en pannenkoeken tot kapsalon. Stamppot boerenkool werd van al die gerechten het vaakst aangewezen als 'nationaal gerecht', op de voet gevolgd door snert. Op ruimere afstand volgden patat met frikandel speciaal, hutspot en AGV.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Mensen die de intentie hebben om iets te veranderen geven de voorkeur aan meer groenten en fruit eten (57,5%), minder gesuikerde frisdrank drinken en zoete of zoute snacks eten (37,5%), genieten van wat men eet (33,6%) en stoppen met eten als de honger over is (32,2%).
Wist u dat pizza het meest gegeten voedsel in de wereld is? Onderstaand kunt u een lijst vinden van de top 5 pizza's in de wereld: 1 Pizza Margarita. 2 Pizza Hawaii.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Oudere mensen hebben vaak een verminderde reuk- en geurzin dus bij hen vallen vooral de wat sterkere smaken goed. Daarbij is soep nog altijd mateloos populair en genieten ouderen ook veel van Hollandse gerechten zoals gehaktballen en stamppot. En ook toetjes zijn populair onder de oudere generatie.
erwtensoep en snert, aspergesoep en mosterdsoep. Snacks > bitterballen, frikandellen, kaassoufflés en saucijzenbroodjes. Zoetigheden > poffertjes, speculaas, stroopwafels, gevulde koek en tompoucen.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Nederlanders eten drie keer per week aardappels
Dat vlees komt het vaakst van het varken, in de vorm van gehakt. De groente op ons bord bestaat het vaakst uit tomaat, ui en bloemkool. Verder trakteren we onszelf graag op een bord rijst of pasta, dat staat zo'n een tot twee keer per week op het menu.
Appels en peren zijn de meest geteelde fruitsoorten in Nederland. Maar ook steenfruit zoals kersen en pruimen, en klein fruit zoals bessen, bramen, en frambozen komen veel voor. De Nederlandse fruitteelt opereert in een sterk internationaal concurrentieveld.
Typisch Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld stroopwafels, krakelingen, bitterkoekjes, speculaas, roze koeken, bokkepootjes, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
Maden in je kaas
Casu Marzu is namelijk schapenkaas met maden er in! Op het Italiaanse eiland Sardinië laten ze een kaasvliegje in de rijpe kaas eitjes leggen. Als deze eitjes uitkomen, gaan de larfjes, de maden, de kaas opeten en poepen ze er in. En dit eten ze op, met de maden er nog in.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.