Een aantal producten kan extra gasvorming veroorzaken. Dit zijn onder andere: Koolsoorten, zoals rode kool, witte kool, savooiekool, spruitjes, koolraap. Prei, paprika, uien, knoflook.
Voorbeelden van producten die winderigheid kunnen veroorzaken zijn: Spruiten, prei, paprika, ui, knoflook, peulvruchten en koolsoorten zoals witte kool, Chinese kool, spitskool, rode kool, bloemkool, romanesco, broccoli, boerenkool, paksoi en savooiekool.
Maar bijna alle fruitsoorten bevatten fructose (vruchtensuiker), wat ook kan zorgen voor gassen. Vooral peren, dadels, druiven, rozijnen, ananas, appels en bananen, maar ook kersen en kiwi's. Fructose in gedroogd fruit, zoals gedroogde perziken en abrikozen, tellen ook mee.
Koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank en bier. Ongemerkt komt er met deze dranken ook veel lucht het maag-darmkanaal binnen. Voedingsmiddelen die veel voedingsvezels bevatten die bijdragen aan gasvorming in de dikke darm. Bijvoorbeeld peulvruchten, koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), prei en ui.
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Vermijd 'gas opwekkend' eten.
Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.).
Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Volgens de International Foundation For Gastrointestinal Disorders (IFFGD) zijn de volgende voedingsmiddelen mogelijk niet de oorzaak van gasvorming en een opgeblazen gevoel: vlees, gevogelte, vis. eieren. groenten zoals sla, tomaten, courgette en okra .
Wat je wel en niet kunt eten als je PDS hebt
Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Winderigheid is een symptoom dat kan wijzen op darmkanker: FABEL. Winderigheid wijst niet op darmkanker.
Naarmate mensen ouder worden neemt het aantal winden toe, wat on der meer het gevolg is van een afname van de hoeveelheid spijsverteringssappen, waardoor voedsel minder goed wordt verteerd. Bovendien neemt de kracht van de bekkenbodem spieren af, waardoor men winden moeilijker kan inhouden.
Een aangepaste voeding heeft nog het meeste effect tegen overdreven winderigheid: beperken van bruisdranken, vermijden van kauwgum, minder in één keer eten en de vetconsumptie beperken. Je tijd nemen om goed te kauwen, langzaam eten, en als het kan, een wandeling van een kwartiertje maken na de maaltijd.
Gas en een opgeblazen gevoel zijn normale onderdelen van het leven die vaak worden veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen of dranken. Enkele van de grootste boosdoeners zijn koolzuurhoudende dranken, voedingsmiddelen met toegevoegde inuline, bonen, broccoli, bloemkool, knoflook en uien .
Niet elke yoghurt helpt evengoed tegen een opgeblazen buik, maar als je er een kiest met weinig suiker - zoals Griekse yoghurt - kan je zomaar verschil merken. Dat komt door de probiotica die erin zitten. Eet gember - of doe het in je thee.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Het eten van vezelrijke voeding, ervoor zorgen dat je veel water drinkt en regelmatig aan lichaamsbeweging doet, kan je helpen en ervoor zorgen dat je minder snel last van winderigheid krijgt.
Wanneer winden stinken heeft dit te maken met zwavelverbindingen die vrijkomen bij de afbraak van eiwitten. Veelvoorkomende oorzaken van winderigheid zijn het inslikken van teveel lucht, het niet goed verteren van voedingsstoffen, of een snelle toename in vezelinname.
Hoewel men een borborygme vaak beschouwt als teken dat de maag leeg is en dat er gegeten moet worden, is het meer een teken van darmen die actief bezig zijn met de spijsvertering. Meestal is dit een normaal verschijnsel van normaal werkende darmen.