De hogere Nederlandse exportomzet van groenten en fruit in 2019 komt vooral voor rekening van ui, tomaat, paprika, avocado, banaan en blauw bes. Tomaat voert met grote voorsprong de exportranglijst aan, gevolgd door paprika en avocado.
De meest geëxporteerde groenten waren de ui met 2,4 miljard kilo, de tomaat (0,9 miljard kilo) de paprika (0,4 miljard) en de komkommer (0,4 miljard).
Sierteelt (zoals bloembollen, planten en boomkwekerijproducten) had in 2019 met 9,5 miljard de hoogste exportwaarde binnen de landbouwsector. Gevolgd door vlees (8,8 miljard), zuivel en eieren (8,6 miljard), groenten (7,3 miljard), fruit (6,2 miljard) en dranken (zoals bier) met 5,8 miljard euro.
Nederland importeert veel tomaten, uien, bananen, sinaasappelen en andere groenten- en fruitsoorten uit het buitenland. Voor de import van groenten en fruit gelden verschillende regels en eisen. Boost in 2,5 uur je kennis over import, export en internationaal groeien.
De belangrijkste exportgoederen zijn de machines en vervoermaterieel met een aandeel van bijna 30 procent van het totaal. Andere grote exportproducten zijn de chemische producten, minerale brandstoffen, voeding en levende dieren en de gefabriceerde goederen.
De productgroepen met de hoogste exportwaarde in 2021 zijn sierteeltproducten (12,0 miljard euro), vlees (9,1 miljard euro), zuivel en eieren (8,7 miljard euro), groente (7,2 miljard euro) en fruit (7,0 miljard euro). Van alle landbouwimport komt 70% uiteindelijk weer in het buitenland terecht.
Daarmee – en ook dankzij allerlei andere agrarische producten – is Nederland de tweede landbouwexporteur van de wereld – na de VS, maar vóór Duitsland. Nederland is tevens de derde netto-exporteur ter wereld, na Brazilië en Argentinië.
De verse groenten en fruit die door/via Nederland weer naar andere landen gaat heeft een omvang van ca. 7 miljoen ton. Dit is meer dan de ruim 4 miljoen ton Nederlands product die in het buitenland wordt afgezet.
75 procent van ons voedsel komt uit het buitenland. Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie. Maar ook granen, en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie.
Groene asperges uit Peru, aardappelen uit Israël en sugarsnaps uit Zimbabwe. Sommige verse groenten in de supermarkt komen van heel ver.
Maar ook met een veranderd voedselpatroon is ons land nog steeds niet zelfvoorzienend. Hoewel Nederland twee keer zoveel grond nodig heeft, is de landgebruikvoetafdruk lager dan de 0,65 hectare van de mondiale consument. Bovendien wordt de voetafdruk elk jaar een stukje kleiner.
De Nederlandse exporttoename komt vooral voor rekening van fruit. De uitvoer hiervan is vorig jaar met 8 procent uitgebreid. Appel, druif, banaan, avocado, blauwe bes en framboos lieten een sterke waardestijging zien. De exportwaarde van verse groenten zat in 2018 op hetzelfde niveau als in 2017.
Bovenaan de lijst met populaire importproducten staan natuurlijk de Duitse auto's en auto-onderdelen, maar ook machines, chemische producten, metalen, voedingsmiddelen zoals groente en fruit en textielproducten van onze oosterburen doen het goed op de Nederlandse markt.
Van alle EU-landen is Nederland met een aandeel van dertig procent de belangrijkste importeur van fruit afkomstig van buiten de EU. De top-3 meest geïmporteerde producten, uitgedrukt in omzet, zijn druif, banaan en avocado. De importwaarde van verse groenten en fruit steeg met 3 procent naar €7,9 miljard.
De geraamde landbouwexport van 104,7 miljard euro bestaat uit 75,7 miljard euro goederen van Nederlandse makelij en 29,0 miljard euro wederuitvoer van landbouwgoederen van buitenlandse makelij. De export van goederen van Nederlandse makelij is 10,7 procent groter dan in 2020, de wederuitvoer groeide met 6,1 procent.
Nederland importeert uit China vooral computers, laptops, tablets, mobiele telefoons, modems, routers, beeldschermen en elektrische machines. Ongeveer een vijfde van alle geïmporteerde kleding komt uit China, na de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld.
Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in augustus
Nieuw in augustus is de verse oogst uit de boomgaard: appels, peren en pruimen. Je merkt echter ook dat de herfst al op de deur staat te kloppen: pompoen, winterwortel en bramen zijn vanaf nu ook verkrijgbaar.
Het pakket aan goederen dat Nederland uit Afrika importeert verschilt aanzienlijk van het doorsnee importpakket, want dat bestaat voor 28 procent uit grondstoffen, voeding en minerale brandstoffen. De belangrijkste importgoederen uit Afrika zijn ruwe aardolie, cacaobonen, fruit, snijbloemen en aluminium.
Bij de export binnen de EU gaat het vooral om groenten en fruit, vlees, sierteelt, zuivel en be- werkte producten. De belangrijkste importproducten vanuit de EU zijn graanproducten, vlees, be- werkte producten, groente en fruit en zuivel.
Ook bij de export van voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, zuivel en vlees staat Duitsland als afnemer op 1. In de eerste vier maanden van 2021 exporteerde Nederland voor 1,3 miljard euro aan kleding en toebehoren naar Duitsland, een derde van de totale export van kleding.
De belangrijkste akkerbouwgewassen in Nederland zijn granen, aardappelen, suikerbieten en groenten. Van deze laatste groep hebben de uien het grootste aandeel. De meeste uien worden geteeld in het zuidwestelijk kleigebied en de IJsselmeerpolders en N-Holland.