Kenmerkend voor jeans zijn de vele sierstiksels. Hiervoor gebruik je extra sterk garen en een doorstiknaald, oftewel een topstitchnaald. Deze naald heeft een groter oogje waardoor het dikkere doorstikgaren er gemakkelijk doorheen gaat. Vaak wordt er contrasterend doorstikgaren gebruikt, of de bekende okergele kleur.
Voor een dunnere denim kun je een gewone naald gebruiken (70 of 80). De ideale steeklengte is bij denim afhankelijk van de dikte van de stof. Voor een dunne spijkerstof zoals chambray kies je voor een kleine steeklengte (ongeveer 2 mm). Bij een grovere stof kies je beter voor 3 of 3,5 mm.
Ze hadden veel overeenkomsten, maar werden anders geweven: Denim werd gemaakt van een gekleurde en een witte draad, wat je vooral aan de binnenkant van het weefsel goed kunt zien. Jeans werd geweven van twee draden van dezelfde kleur: dus helemaal blauw.
Voor iedere spijkerbroek worden ongeveer 150 bolletjes katoen gebruikt.
Hang je jeans gewoon aan een hanger en laat hem drogen. Om lelijke vouwen en kreukels uit je broek te krijgen, kun je je jeans strijken – alleen binnenstebuiten (!). Eigenlijk is het nog beter om de broek ongestreken te dragen, omdat vouwen en kreuken meestal toch snel weer verdwijnen.
De Schmetz jeansnaald is een naald met een scherpe punt die geschikt is voor verschillende spijkerstoffen of ander stevig textiel. Dikte 90 voor soepele jeans en dikte 100 en hoger voor zware en dikke jeans met dik doorstikgaren of extra sterk garen.
Met een heupwijdte tot 120 cm heb je ongeveer 1,5 tot 2 keer de lengte van de broek nodig. Voorbeeld: Heeft de broek een lengte van 80 cm (inclusief zoom), en heeft de paspersoon een heupwijdte van 100 cm? Dan heb je 80 x 1,5 tot 2 = 120 tot 160 cm stof nodig.
Geliefde stoffen voor broeken zijn spijkerstoffen en katoenkeper. Deze stoffen zijn vrij stevig en slijtvast, waardoor ze veel kunnen hebben. Romaniet jersey, ook wel Punta di Roma, is een geschikte stof voor het naaien van elastische stoffen.
De meest gangbare stoffen voor broeken zijn: jeansstof (denim) met of zonder stretch, gabardine, bengaline, linnen, (stretch)katoen. Je kunt ook ribcord of wol gebruiken. Leggings kun je maken van lycra en joggingbroeken van joggingstof, French terry of punta di roma.
Universele naald
Voor de dunnere stoffen zijn dikte 60 en 70 geschikt, voor gemiddeld dikke stoffen dikte 80 en 90 en voor de dikkere stoffen 100 of 110.
Een te strakke draad trekt je naald krom en je naald zal uiteindelijk breken. Staat de naald niet per ongeluk in de rechter of linker positie en breekt hij af als hij het voetje raakt. Heb je de juiste spoel gebruikt? Sommige naaimachines kunnen alleen gebruikt worden met de originele spoel.
naaimachinenaalden 130R/705- 10 stuks - HEMA.
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
Bij een spijkerbroek met een elastaan gehalte van ongeveer 2% zit je het gebakken; de kans op uitlopen is hierbij het minst. Zit er meer of minder elastaan in je broek verwerkt, dan kan de broek ongeveer een halve tot één hele maat uitlopen. Het verschil tussen twee maten bij een jeans is ongeveer 2,5 tot 5 centimeter.
Hoeveel azijn doe je bij de spijkerbroek? Een half kopje azijn in je wasmachine of handwasje is genoeg.
Afstellen spanning
Bij de meeste naaimachines is het zo dat de juiste draadspanning ligt tussen de 3 en de 5. Deze draadspanning is geschikt voor het meeste van je projecten. Als de bovendraad zichtbaar is aan de onderkant van de stof, draai je de spanningsknop hoger.
Als uw naaimachine steken overslaat ligt dat in de meeste gevallen aan de naald, of aan het garen. Ga als volgt te werk : Zet eerst een nieuwe naald in uw machine ( ook al lijkt de naald nog goed, toch doen). Heeft u elastische stof zet dan altijd een stretch naald in de machine.
Op ieder doosje naalden staat de maat van de naald. Deze maat kan variëren van 8/60 (de kleinste maat) tot 20/120 (de grootste maat). Dit getal helpt je bij het bepalen welke maat het meest geschikt is voor de stof, het garen en het type naaiwerk dat je gaat doen.
Gütermann naaigaren is kwalitatief het beste naaigaren en is in veel verschillende samenstellingen verkrijgbaar. Het wordt nog altijd gewoon in Duitsland vervaardigd. Het polyester naaigaren is het meest gebruikte naaigaren. Deze is verkrijgbaar op klossen van 200 (link) en 500 (link) meter.
Stretch naald
De naald heeft een medium ballpoint punt. Door een verdikking achter het oog en een wat vlakkere kolf voorkomt deze naald het “overslaan” van de steek. Deze naalden zijn ook zeer geschikt voor het gebruik in lockmachines.
Naaigaren extra sterk 200 meter
Dit extra sterke naaigaren is vergelijkbaar met ijzergaren. Het voordeel ten opzichte van ijzergaren is dat het steviger is, minder snel gaat rotten als het vaak nat wordt bij voorwerpen die blootgesteld zijn aan weersinvloeden en op een naaimachine gebruikt kan worden.