Metaline gaas of metaline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Schuimverband bestaat uit verschillende lagen. Schuimverband is ademend, houdt bacteriën vast en houdt tegelijkertijd de wond vochtig. Het schuimverband is te krijgen met en zonder plakrand en deze kleeft niet vast aan uw wond.
Roer het zout goed door het water en wacht totdat het is opgelost. Vervolgens kan het verband met het water worden natgemaakt. Dit zal ervoor zorgen dat het verband niet langer hecht en soepel en zonder schade (en pijn) van de huid afgetrokken kan worden.
Voor het afdekken van een gemiddelde wond, kunt u zowel de katoenen als cellulose kompressen gebruiken. Voor sommige wonden heeft het de voorkeur het katoenen gaasje te gebruiken, bijvoorbeeld voor de reiniging en verzorging van chronische en exsudatieve wonden.
Waaruit bestaat een niet-verklevend kompres? Het niet-verklevende gaas is bedekt met een dunne laag gel, waardoor extra beschadigingen aan de huid worden voorkomen. Het is tevens een steriel kompres aangezien ze per stuk verpakt zijn. Hierdoor is de hygiëne gewaarborgd.
Gebruik bij een wond altijd steriel gaas en steriel verband. Dit is in elke goede EHBO koffer aanwezig. Vet gaas in combinatie met steriel wondverband kan ook worden gebruik bij wonden die al aan het genezen zijn of schaafwonden.
Drenk een gaasje in het smeersel en leg het natte gaasje in de wond. Dek de wond af met een vaseline- of paraffinegaasje en daarop een vochtdoorlatend verband. Het gaasje met natriumhypochloriet smeersel moet minstens één uur in de wond blijven.
Door de vette laag plakken de gazen niet aan de wond en blijft het wondoppervlak vettig. Zo wordt het verwisselen van de verbanden makkelijker en wordt voorkomen dat de wond telkens opnieuw open wordt getrokken bij iedere verbandwissel.
Een steriel gaasje of kompres is een geweven of niet geweven (non-woven) lapje stof dat gebruikt wordt om een wond zo schoon mogelijk af te dekken en verdere besmetting te voorkomen. Daarnaast is het gaasje ook vochtopnemend.
Het gaasje is hypoallergeen en kan, mits dagelijks vervangen, langdurig worden gebruikt. Het gebruik stimuleert een snelle en natuurlijke genezing en vermindert de kans op littekenvorming. Leg het zalfgaas kompres op de wond en verwijder het andere papiertje. Dek het af met een gaas kompres.
Vaseline. Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
Calendula mag in tegenstelling tot bijvoorbeeld arnica, wel op open wonden worden gebruikt. Dit is vooral handig wanneer je wonde niet goed geneest. Dit kan komen door verschillende omstandigheden zoals vervuiling, een operatie of een infectie. De bloem werkt ontstekingsremmend en heeft een wondhelende werking.
De genezing versnellen
Een kleine, oppervlakkige wond kun je dun insmeren met een wondzalf. Ook in dat geval creëer je een vochtig milieu waarin de wond sneller heelt. En vaak ook mooier, omdat een zalf aanzienlijk kan helpen bij het verminderen van littekens.
Dit niet-verklevende gaaskompres wordt aangeraden voor de verzorging van sneldrogende wonden. De eigenschappen van dit kompres maken het verwisselen ervan gemakkelijk en pijnloos. Een gaaskompres wordt gebruikt om vochtige wonden af te dekken.
Siliconenverband wordt gebruikt voor de behandeling en preventie van afwijkende littekens. Het is een zelfklevend verband, gemaakt van medische siliconen. Het zorgt ervoor dat littekens vlakker, soepeler en dunner worden en dat littekenklachten afnemen.
Hydrocolloïd verband
Hydrocolloïd helpt het genezingsproces te bevorderen door een vochtig milieu te creëren bij een droge wond. Er wordt bij aanraking met wondvocht een gel gevormd in het wondbed. Door het vochtige wondmilieu wordt de aanmaak van bloedvaatjes gestimuleerd. Daarbij sluit het verband ook bacteriën in.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
Vette gazen bestaan meestal uit een open geweven structuur geïmpregneerd met een vet, meestal paraffine of vaseline. Het gaas verkleeft daardoor minder snel met het wondbed en het weefsel wordt niet beschadigd bij de verbandwisseling. Wondvocht wordt via de mazen van het vette gaas in het bedekkende verband opgenomen.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
Het gaas, dat niet met de wond verkleeft, is geïmpregneerd met witte paraffine. Dit voorkomt dat de huid uitdroogt, zodat de wond niet gaat trekken, en zorgt ervoor dat de wondranden soepel blijven.
Voorkom kracht op de wond. Een wond die opnieuw stuk gaat kan vaak niet opnieuw gehecht, gelijmd of geplakt worden. U mag het verband 24-48 uur laten zitten.
Mepitel One is een wondcontactlaag die ontwikkeld is voor de behandeling van een verscheidenheid aan exsuderende wonden, zoals skin tears, schaafwonden, chirurgische incisies, tweedegraads brandwonden, traumatische wonden, tweede- en derdegraads grafts, bestraalde huid, been- en voetzweren.
Flaminal® Hydro vermindert wondgeur veroorzaakt door bacteriën. Flaminal® Hydro helpt om overmatige protease activiteit te verminderen (protease = enzym dat proteïnen afbreekt) Flaminal® Hydro vermindert het aantal bacteriën vrijgekomen uit een biofilm. Flaminal® Hydro beschermt de wondrand.
JELONET werkt verzachtend, verkleeft niet aan de wond en zorgt ervoor dat het wondvocht onbelemmerd door een absorberend kompres wordt opgenomen.