Leg je jas neer en strijk voorzichtig met het scheermesje van onder naar boven. Er ontstaat een hoopje met pluisjes na iedere strijk. Op die manier scheer je als het ware je jas, zodat de pluisjes worden verwijderd.
Door voorzichtig met een scheermesje over je trui, jurk of ander kledingstuk te gaan, scheer je de pluisjes eraf. Zorg ervoor dat de trui op een vlakke ondergrond ligt en trek hem enigszins strak, zodat je er makkelijk met het mesje overheen kunt gaan. Na deze scheerbeurt is je voorheen pluizige trui weer als nieuw!
Vouw je het kledingstuk op, verpak hem in een hersluitbaar plastic zakje en leg hem 24 uur in de vriezer. Raar, maar waar. Dit voorkomt dat je het kledingstuk pluisjes afgeeft.
Maak de wasmachine regelmatig schoon.
Draai je wasmachine elke drie maanden met een lege trommel en een kopje azijn om pluis en ander vuil te verwijderen. Houd het filter schoon door het na elke was te legen. Stofzuig het elke paar weken en neem het dan ook even af met een vochtig vel keukenpapier.
Dan raden we de LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar aan. Dit model is voor jou wellicht de beste ontpluizer. Je kunt hem namelijk gebruiken om kledingstukken of meubilair binnen 3 minuten weer zo goed als nieuw te maken. Met zo'n snelle werking is hij zeker het proberen waard.
Pluisjes of pillen ontstaan door wrijving van de stof. De wolvezels kluwen als het ware om elkaar heen en dat geeft die kleine balletjes aan de oppervlakte. Dit kan al gewoon tijdens het dragen gebeuren, als het kledingstuk in contact is met 'schurende' oppervlakten.
Als u de bron van de pilling niet opspoort zult u last blijven houden van de bolletjes op uw bank. Veel voorkomende bronnen zijn huisstof, kussens, (fleece)plaids, sportsokken, haren etc. Neem de bron van de externe vezels weg en de pilling zal blijvend verminderen.
De pluisjes of pillen op je kleding ontstaan door de wrijving van de stof. De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte. Hierdoor ontstaan kleine pluisjes. Dit gebeurt zowel tijdens het dragen van de kleding als tijdens het wassen.
Voorkom dat je kleding wast met scherpe voorwerpen zoals een rits of een gesp. Doe die kleding in een waszak of was het apart, waardoor je minder last hebt van pilling op je andere kleding.
Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer. Doordat de vezels samentrekken wordt het kledingstuk minder statisch. Dit verkleint de kans op pluisjes en loshangende bolletjes die loslaten.
In de meeste gevallen ontstaat het pillen dus door het oprollen door wrijving: losse vezels vormen kleine bolletjes. Iedere nieuwe stof zal bijvoorbeeld losse vezels bevatten. Dit zijn vezels die tijdens het productieproces tussen het weefsel terecht zijn gekomen. Door de wrijving komen deze los.
Het is heel normaal dat kleding slijt en er losse stofvezels in de stof ontstaan. In de droger wordt het weggeblazen en opgevangen in het pluizenfilter. Droog je de was buiten dan komt dit in de buitenlucht terecht.
Neem een schoon en scherp scheermesje en strijk er zachtjes en voorzichtig mee over je wollen trui of ander pillend kledingstuk. Zo kun je eenvoudig in een paar strijken de stofbolletjes netjes weghalen, zonder je kleding te beschadigen.
Aspirines. Het toevoegen van een of meerdere aspirines aan een warme handwas of de wasmachine doet namelijk wonderen. Binnen de kortste keren zijn alle pluisjes verdwenen.
Tips om pillen te voorkomen. De bekendste methode om wolpilling te voorkomen is de vriezer. Stop je nieuwe wollen item gewoon in een plastic zak en plaats het min of meer 48 uur in de vriezer.
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Pilling is de vorming van bolletjes op uw bekleding en komt hoofdzakelijk voor bij plat geweven stoffen. Platweefsel is de meest voorkomende weeftechniek bij meubelstoffen of stoffen voor kleding. Pillen is een normale en warentypische eigenschap van platweefsel.
Alpacawol behoort tot de duurste wolsoorten ter wereld. Dat komt omdat alpacawol heel erg zacht is, doordat de wol geen lanoline bevat, en aanvoelt als zijde. De wol is licht maar toch verbazingwekkend warm! Kledij die gemaakt is van alpacawol zit goed, blijft haar vorm houden en pluist niet.
Op een goed etiket in een stalenboek voor meubels vindt u altijd een indicatie van de pillingkans (een schaal van 1 tot 5 waarbij 1 staat voor een grote kans op pilling en 5 staat voor een zeer geringe kans op pilling).
Om je zelfgemaakte pluizenroller te gebruiken, leg je de deegroller gewoon op het kledingstuk. Houd de deegroller bij de handvatten vast en rol hem heen en weer over de stof totdat de pluisjes verdwenen zijn.
Vooral truien van Mohair en Angorawol kunnen verharen. Door de trui een beetje vochtig te maken en 24 uur in de vriezer te leggen, wordt dat al veel minder! Even laten ontdooien en je kan de trui gewoon weer aan.
Katoenen truien hebben de fijne eigenschap dat ze lang mooi blijven en hun pasvorm goed behouden.