Om een vochtige schuur te voorkomen is het zaak om genoeg frisse lucht door de schuur te laten waaien. Dit kan uiteraard door het raam af en toe eens op een kiertje te zetten, maar ook met ventilatieroosters.
Vocht en condensatie in een tuinhuis is op te lossen door het aanbrengen van een goede ventilatie of isolatie. Door te verwarmen of te ventileren blijft de luchtvochtigheid in goede balans en kunnen condensvorming en schimmels voorkomen worden.
Je kan natuurlijk starten door de basiszaken te doen: meer ventileren door meer ramen/ deuren open te zetten en door de ruimte te gaan verwarmen, zodat de vochtige plekken kunnen opdrogen. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je schuur niet meer vochtig is en dat je ze verder kan gebruiken.
Ventilator in de berging
Het plaatsen van een speciale ventilator in je bergruimte kan helpen om de ruimte te drogen. Wanneer dit het probleem enkel tijdelijk oplost, kan je er ook voor kiezen om een ventilatiesysteem te laten inbouwen in je berging.
Hoe ontstaat schimmel in de schuur? Schimmel ontstaat over het algemeen op plekken met vochtproblemen. Vocht is de aanjager van schimmelgroei en als dit niet voldoende wordt afgevoerd dan kunnen er schimmelplekken ontstaan.
Tip 1: zorg voor luchtventilatie in je schuurtje
Dit zorgt ervoor dat de lucht die in de schuur opgesloten zit, zeker bij goede isolatie leidt dit tot condens. Gelukkig is dit probleem simpel op te lossen door: Zet een raam op een kiertje. Hierdoor kan het vocht vanuit het schuurtje naar buiten.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Voor een optimale luchtcirculatie plaatst u 1 ventilatierooster aan de voorkant en 1 aan de achterkant van uw blokhut of tuinhuis. In deze set worden 2 ventilatieroosters geleverd inclusief schroeven. Met een ventilatierooster heeft u minder last van houtwerking van uw blokhut. Deze roosters zijn dus een must.
Naast regelmatige ventilatie kan een ventilatierooster ook een goede Ventilatie in het tuinhuis ondersteunen. Het helpt om vocht te voorkomen en zo ook schimmelvorming te voorkomen. Het is raadzaam om niet slechts één ventilatierooster, maar twee ventilatierooster te installeren.
Voor de thermische isolatie zijn er enorm veel mogelijkheden. De meest voorkomend zijn EPS (piepschuim), isolatiefolie, glaswol, steenwol en schapenwol. De vakman kweetwelk materiaal het beste geschikt is voor jouw schuur. Een naar verhouding goedkoop materiaal.
Spullen die je wel goed in de schuur kunt bewaren zijn fietsen, gereedschap en verf. Al is de kans op roest ook nog aanwezig. 'Buitenkussens kun je in de zomer prima in de schuur bewaren, maar in de winter kun je ze door het hoge vochtgehalte beter op zolder bewaren. '
Ventilatie voorkomt condens aan de binnenkant van uw tuinhuis. Daarom is het van belang om ventilatieroosters aan te brengen. Voor een optimale beluchting plaatst u één ventilatierooster aan de voorkant en één rooster aan de achterkant van uw blokhut of tuinhuis. Het meeste vocht komt via de vloer omhoog naar binnen.
Optrekkend vocht komt vaak via funderingen, kruipruimten en (spouw-)muren het huis binnen. Dit vocht trekt via de wanden en spouw omhoog. Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door een combinatie van een hoge waterstand en een opzuigende werking van verticaal metselwerk.
Een vochtige ruimte droog maken op grootmoeders wijze
De ramen wagenwijd openzetten om zo de ruimte ten volle te ventileren. Geef de ruimte tijd om droog te worden, zo'n ventilatiebeurt is niet op 10 minuten gefikst. Daarnaast kan je ook altijd een bak met kattenbakvulling in de vochtige ruimte plaatsen.
Condensatie onder het dak kan een veelvoorkomend probleem zijn. Over het algemeen kan het weinig kwaad, maar op de lange termijn kan het wel schadelijk zijn voor de constructie van uw dak. We leggen hieronder graag uit wat condens precies is, hoe het veroorzaakt wordt en vooral hoe het opgelost moet worden.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Voor voldoende luchttoevoer is in een normale woonkamer minstens één luchtrooster nodig met een oppervlak van 1 meter bij 10 centimeter. Beter nog is 2 roosters tegenover elkaar.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen. Spray oppervlakten waar schimmel snel verschijnt regelmatig in met azijn en je zult zien dat de schimmel wegblijft.
Zwarte schimmel komt vaak voor in badkamers, keukens en zelfs in de slaapkamer. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensvorming of een lek. Zwarte schimmel komt ook voor op muren door een slechte ventilatie en een tekort aan zonlicht.
Meestal komen de ventilatieroosters in de hoek van de kamer te hangen, net onder het plafond. Probeer om een gelijke afstand tussen het plafond en de muur te behouden. Dit geeft een nettere en symmetrische indruk. Belangrijk is om een ventilatierooster niet te dicht bij de muur en het plafond te monteren.