Eens je het wetsuit aanhebt moet het strak om je lichaam zitten. Eigenlijk moet het een beetje knellen rondom je benen, schouders en bovenlichaam. Dat knellende gevoel verdwijnt van zodra je in het water ligt. Ga na of je soepel met je armen kunt molenwieken.
Er zijn verschillende soorten wetsuits, maar ze werken allemaal hetzelfde. Je draagt een pak van neopreen, dat strak om je lichaam zit. Als je het water in gaat, komt er een dun laagje water tussen je huid en het pak. Door je lichaamstemperatuur warmt dit water op, waardoor je lekker warm blijft.
Een wetsuit moet strak zitten zodat er geen water doorheen stroomt tijdens het zwemmen, maar niet te strak dat je er niet meer in kan bewegen. Er mag in een pak wel water komen, dat opwarmt, maar het mag er niet doorheen stromen. Bij verschillende winkels is er ook een mogelijkheid om de wetsuits te passen.
Wij raden in de Nederlandse winters minimaal een 5 mm wetsuit aan. Als je gaat surfen in Scandinavië zelfs 6 mm. Sommige surfers hebben al genoeg aan 4 mm wetsuit, maar voor de meeste zal dit wel koud zijn. De meeste winter wetsuits hebben ook een goede lining en naden in het wetsuit die je warm houden.
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
In het water is het ook geen probleem: plassen in je wetsuit, je moet er misschien even aan wennen, maar onthoud: de meeste triatleten doen het!
Een wetsuit is een pak dat jou beschermd tegen onderkoeling in wateractiviteiten. Naast onderkoeling beschermen wetsuits het lichaam tegen rotsen bij canyoning of tegen verwondingen van koraal bij het duiken (om even wat voorbeelden te noemen).
In gebieden boven de 23℃ heb je geen neopreen wetsuit nodig. Wel raden wij je echt een lycra rashguard t-shirt aan. Op het water verbrand je extra snel, let dus op de uv bescherming! In warme gebieden waar de zeewatertemperatuur onder de 23℃ is, kun je het best wel een neoprenen wetsuit dragen.
Wetsuits zijn verplicht bij een watertemperatuur van 16 tot 18 graden. Wetsuits zijn optioneel bij een watertemperatuur van 18 tot 20 graden. Wetsuits zijn verboden bij een watertemperatuur van 20 graden of warmer. Boven de 31 graden wordt er niet gezwommen.
De prijs van een wetsuit wordt onder andere bepaald door het soort, de dikte en flexibiliteit van het neopreen en aanvullende zaken als de aanwezigheid van kneepads. Een shorty is verkrijgbaar vanaf +- 50 euro, een volledig wetsuit vanaf +- 75 euro. Een wetsuit voor een kind is vanaf +- 40 euro verkrijgbaar.
Kies bij water van 10°C - 17°C een volledig neopreen model wetsuit van 4/2 mm dik. De aanduiding 4/2 mm betekent dat de romp en benen van het zwempak 4 mm dik is en 2 mm rond de armen en schouders. Zo houdt het zwempak je warm, maar heb je genoeg bewegingsvrijheid om je slagen goed te kunnen maken.
Let op voor het suppen adviseren wij een wetsuit met een 3- 4 sterren flexibiliteit. Hiermee zit het pak heerlijk om het lichaam en kun je uitstekend peddelen tijdens het suppen. Koud maar toch een heerlijke dag.
Een wetsuit hoort vrij strak te zitten als 'ie droog is, maar het moet je niet belemmeren in je bewegingen. Dus waar moet je dan op letten? Wij raden je aan om altijd even wat bewegingen te doen die vergelijkbaar zijn met de bewegingen die je in het water gaat maken.
Ga je duiken in water tussen de 20 en 27 graden, dan heb je een pak nodig tussen de 4mm en 6 mm dik. Ga je duiken of snorkelen in water beneden de 20 graden dan heb je een natpak nodig met een dikte van minimaal 7mm of een tweedelig natpak.
Erg populair onder zeilers zijn de long john wetsuits welke je kan combineren met verschillende tops. Alle wetsuits met lange benen zijn voorzien van een versteviging op de knieën. Op enkele wetsuits na hebben de meeste wetsuits niet een extra versteviging op het zitvlak.
Neopreen biedt warmte en drijfvermogen
Wetsuits voor triathlon zijn gemaakt van Neopreen. Neopreen is het materiaal in een triathlon wetsuit dat je warm houdt tijdens het zwemmen. Het is elastisch synthetisch rubber dat goed isoleert. Hoe dikker het neopreen, hoe beter de isolatie én het drijfvermogen.
Als jij half februari op je SUP staat, dan raad ik je uiteraard aan onder je wetsuit een full-body jumpsuit te dragen. Je zult de extra warmte isolatie hard nodig hebben. Maar als je midden in een hittegolf gaat surfen, is die extra warmte niet nodig. Dan is een slip (voor de heren) of een bikini meer dan voldoende.
Het belangrijkste verschil tussen een drysuit en een wetsuit is dat droogpakken ervoor gemaakt zijn om water buiten te houden. Hierdoor is een betere isolatie mogelijk en dus meer geschikt voor koud water dan een wetsuit.
Neopreen®, ook wel CR-rubber genoemd, is een afgeleide van de chemische naam polychloropreen. Deze elastomeer wordt voornamelijk geproduceerd door het polymeriseren van een bepaalde stof die chloropreen wordt genoemd.
Hang je wetsuit op om te drogen, en laat hem niet opgepropt in een tas of hoek liggen. Het beste is om de wetsuit binnenstebuiten aan een dikke kledinghanger op te hangen met alle ritsen open op een plek waar deze goed kan uitdruipen. Let ook op dat je wetsuit nergens grote vouwen of kreukels heeft als hij hangt.
Als reactie zullen de nieren meer urine produceren (wat betekent dat we water en zout verliezen). Dit is ook de reden waarom duikers de behoefte voelen om te urineren tijdens of direct na de duik, dit fenomeen is "Immersie Diurese" genaamd.
In het ventiel zit een eenrichtingsklepje dat lucht uit je droogpak kan aanzuigen zonder dat de urine in je pak kan lopen. Dit voorkomt een pijnlijke onderdruk. Het schoonhouden van je P-valve is belangrijk. Bacteriën groeien goed in oude urine.
De kledingvoorkeur met suppen is bij iedereen verschillend. De een zal het liefst suppen in zwembroek of bikini, terwijl de ander kiest voor een wetsuit. Zit je vaak op je knieën op je supboard, dan zal je al gauw voor een lange broek kiezen. Ben je een echte zonaanbidder, dan ga je liever in zwemkleding.