Hierbij mag je rekenen op 1 fles rode wijn per 4 gasten (zo'n 2 glazen per fles per persoon) en 1 fles witte wijn per 6 gasten. Als je een cocktail wilt schenken voorzie je best ongeveer 1 liter per 4 gasten.
Er zijn 10 gasten aanwezig die allemaal gemiddeld 10 glazen wijn nuttigen; Voor dit feest heb je dus 10 gasten * 10 glazen = 100 glazen nodig; Aantal flessen dat je nodig hebt = 100 / 6 (slechtste geval) = 17 flessen nodig.
Aantal flessen wijn voor een diner
Tijdens een diner drinken gasten vaak 1 glas wijn per gang. Bij het hoofdgerecht zal dit waarschijnlijk uitkomen op 1,5 glas. Dit houdt in dat je gasten zo'n 4,5 glas per persoon zullen drinken bij een viergangendiner.
– Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld 1 glas wijn. – Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld 1,5 glas. – Bij een dinertje met 4 gangen, wordt dus gemiddeld 4,5 glas per persoon gedronken. – Tijdens een feestje dat 3 uur duurt, moet je rekenen op 7 drankjes per persoon.
Het glas dat is aangepast voor de soort drank en 12 ml ofwel 10 gram alcohol bevat, noemen we een standaardglas. Als we uitgaan van deze standaardglazen, dan bevat: 1 fles bier (van 5%), 1,3 standaard glas voor bier. 1 fles wijn, 7 standaard glazen voor wijn.
Ongeveer 6 à 7 glazen per fles afhankelijk van de inhoud van de fles wijn.
1 Drinks. Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per deelnemer voor een receptie of drankfeest. Daarna is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.
Uit een normale fles wijn van 75cl haal je 6 glazen wijn.
Onze standaard flessen zijn rijkelijk gevuld met 75 centiliter heerlijke cava. Schenk je de mousserende wijn in 'echte' cava glazen, dan haal je er zeker 5 glazen cava uit. Een cava glas (fluitglas) heeft namelijk een inhoud van zo'n 15 centiliter.
De hoeveelheid bier die je nodig hebt is dus: 25 bierdrinkers x gemiddeld 8 glazen bier = 200 glazen bier. Je haalt 5 glazen uit 1 liter bier, dus voor 200 glazen heb je 200 : 5 = 40 liter bier nodig.
Voor de horeca zijn er wel richtlijnen, die aangeven dat in een glas 100-125 cc wijn wordt geschonken. Dit varieert natuurlijk ook per horeca gelegenheid (en de prijs van een glas wijn).
Zij mogen niet meer dan 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben. Hoeveel mag je drinken als ervaren bestuurder? Mannen kunnen ongeveer 2 glazen bier, wijn of andere drank drinken. Vrouwen kunnen ongeveer een 1 of 1,5 glazen bier, wijn of andere drank drinken.
Uit het onderzoek blijkt dat 74 procent van de Nederlanders (18+) wel eens wijn drinkt. Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat men meestal twee glazen drinkt en consumenten steeds meer hun aankopen doen via het internet.
Uit een fles van 750 ml haal je 5-6 glazen. Ga uit van aantal personen delen door 4 = aantal flessen. bier 60 flesjes/glazen; wijn (rood/wit) 60 glazen / 23 fl.; frisdranken (cola, limonade, fruitsap, water) 100 glazen / 18 fl.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Omtrent deze normalisering doen de wildste verklaringen de ronde waaronder: 75 cl was de longcapaciteit van de gemiddelde glasblazer. 75 cl was de gemiddelde consumptie bij een maaltijd. 75 cl was het ideale volume om wijn te conserveren.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Stel je hebt een fles drank van 70cl die zonder BTW 15 euro inkoop kost. Daar haal je 23 shotjes uit. Als het personeel er zelf 3 drinkt, dan verkoop je er 20. Als je uitgaat van een shot van 30ml (met 1 dranksoort) en die verkoop je voor 3 euro per shot, dan levert de fles je 60 euro omzet op.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Het gemiddelde drankverbruik per uur hangt heel erg af van het type gast dat je uitnodigt voor je bruiloft. Gemiddeld drinkt een bruiloftsgast zo'n 2 tot 3 drankjes per persoon per uur. Zijn jullie vrienden en familie niet zulke steviger drinkers? Reken dan rond de 1,5 drankje per persoon per uur.
Je moet alleen even inschatten hoe erg je gasten van wijn houden. Nu alleen nog uitrekenen: aantal gasten × aantal verwachte glazen per gast ÷ 4 = het aantal flessen wijn dat je nodig hebt. Cheers!
Een goed wijnglas ziet eruit als een tulp: met een taps toelopende bovenkant. Daarmee blijven de aroma's langer in het glas. Je ruikt meer en zelfs de smaak wordt beter: je brein is namelijk voorbereid op wat komen gaat. In zo'n tulpje kun je wijn bovendien ronddraaien zonder morsen.
Officiële regels over de inhoud van een wijnglas zijn er niet. Wij hanteren de vuistregel 6 glazen uit een fles. Rode wijn schenk je tot net onder de boling. Je moet rode wijn kunnen draaien zonder dat het eruit klotst.