“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Deze keer: Is rauwkost gezonder dan gekookte groente? Het maakt eigenlijk weinig uit of je rauwkost eet of gekookte groente. Het is allebei gezond. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
Groenten die als rauwkost aangemerkt worden en in rauwkostsalades verwerkt kunnen worden zijn onder meer: andijvie, bleekselderij, bloemkool, champignons, courgette, komkommer, paprika, radijs, rodekool, rucola, sla, spinazie, tomaat, ui, witlof, wittekool, wortel en koolrabi.
Weggooien is zonde
Die bladeren zijn niet alleen voor de dieren maar ook voor de mensen heel lekker én gezond. De bladeren bevatten namelijk heel veel calcium; meer zelfs dan de rest van de bloemkool. Als je ze rauw eet, is het gehalte aan calcium op zijn hoogst.
Rauwe broccoli is zeer rijk aan vitamines en vooral vitamine A, K1, B9 en C. Het is ook een van de rijkste groenten aan vitamine C! Het bevat bijvoorbeeld twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel van gelijk gewicht.
Rauwe groenten bevatten stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk zetten, maar de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. De vezels verdwijnen niet als je groenten kookt.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Waar de een zich goed bij voelt, kan bij een ander voor een opgeblazen gevoel zorgen. En dat niet alleen. Winderigheid, boeren, krampen, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaakt worden door teveel vezels. En dus eigenlijk door teveel groenten.
Bloemkool koken is erg gemakkelijk
eventueel ongedierte in de groente gaat daarbij dood. Het kleinsnijden in roosjes heeft ook gevolgen voor de kooktijd, die veel hoger is, als je de complete bloemkoolkop gaat koken. Na het wassen kun je deze groente koken.
Door broccoli te eten, raakt je darmflora beter in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden op de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Lichtere slasoorten met een dichte krop zoals ijsbergsla zijn vaak minder voedzaam dan donkere slasoorten waarbij de bladeren uit elkaar vallen. Romaine sla, boerenkool en bladsla kunnen bijvoorbeeld door hun wijdere stand en donkere bladeren meer licht opnemen en hierdoor meer voedingsstoffen maken tijdens de groei.
Nitraat kan op zichzelf niet veel kwaad. Maar door het bewaren, bereiden of eten van nitraatrijke groente, wordt een deel ervan omgezet in nitriet. En nitriet kan weer omgezet worden in nitrosaminen, die mogelijk kankerverwekkend zijn.
Alle vers fruit is gezond.
Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.