Een veel gebruikte voegafstand bij gerectificeerde tegels is 1 of 2 mm. Maar zoals we hierboven al beschreven, adviseren we om minimaal een voeg van 2 mm te gebruiken voor een goede hechting van de voeg. Voor on-gerectificeerde tegels gebruikt u een minimale voegbreedte van 2 of 3 mm.
De minimale voegbreedte is voor wandtegels twee millimeter en voor vloertegels drie millimeter. Dat geldt ook voor voegen tussen de tegel en een hoekprofiel.
Bij een smalle of geen voeg kunnen de tegels beschadigen, of de voeg gaat makkelijk tussen de tegels uit. Daarom raden wij een minimale voeg van 2mm breedte aan bij gerectificeerde tegels. Bij tegels die niet gerectificeerd zijn, dient de voeg minimaal 2 mm te zijn op het smalste punt tussen de tegels.
Minimale voegbreedte vloertegels
De minimale voegbreedte voor vloertegels is 3 mm, maar eigenlijk is 4 mm beter. Bij die voegbreedte is het voegmateriaal mooi en netjes te verwerken. Tegenwoordig zijn er steeds meer gerectificeerde tegels (tegels waarvan de zijkanten na het bakken recht zijn gezaagd) verkrijgbaar.
De juiste voegbreedte
Bij een zijlengte tot 150 mm kunnen voegen worden gerealiseerd in een breedte van ongeveer 2 mm. Vanaf een lengte van 150 mm moet er worden gekozen voor een voeg van minimaal 2 tot 8 mm breed. Het kan zijn dat de voegbreedte ook wordt aangegeven door de tegelfabrikant.
De voegbreedte varieert tussen de ca. 9 mm en 15 mm. Tijdens het traditioneel opmetselen krabt de metselaar de voegen tot de juiste diepte uit (12–15 mm). Na droging van het metselwerk werkt de voeger vervolgens de voegen verder af.
Het uithakken van voegen heeft een tweeledig doel. Ten eerste zal de gevel er na het uithakken van de voegen en het aanbrengen van nieuw voegwerk weer als nieuw uitzien. Het metselwerk en de voegen bepalen de gehele uitstraling van jouw gevel. Je hebt er dus alle belang bij dat deze er mooi uitzien.
Bij witte tegels worden meestal witte, zilvergrijze of grijze voegen toegepast. Als u een hoogglans witte tegel uitkiest, zal een witte voeg nooit zo wit zijn als de hoogglans tegel. Daarnaast speelt de verlichting in bijvoorbeeld uw badkamer ook een rol: als deze wat geler is, zal de voeg ook geler tonen.
Voegbreedte bepalen
De voegdiepte is afhankelijk van de voegbreedte. Tot 12 mm voegbreedte een voegdiepte aanhouden van 6 mm. Daarboven is de voegdiepte de helft van de voegbreedte.
Wanneer je wandtegels in de hoek plaatst, moeten deze 0,5 cm voeg vanuit de muur hebben. Aan het einde moet je deze voeg kitten, dus pas als je klaar bent met het tegelwerk. Vergeet niet de tegelkruisjes plaatsen tussen de tegels die je op de muur hebt gelijmd.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Ook wel eens op verjaardagen gehoord dat als je tegels tegen elkaar aan plakt je niet hoeft te voegen? Onzin! Alle tegels moeten altijd gevoegd worden. Dus ook oude witjes, metrotegels, cement-patroon-tegels of de keramische patroontegels.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm.
Rekenvoorbeeld: als je 60 x 60 tegels gaat leggen heb je ongeveer 12 tegelvoegkruisjes per vierkante meter nodig. Dit betekent dat je met 300 voegkruisjes ongeveer 25 m2 kunt betegelen. Hoe kleiner de tegel is, hoe meer voegkruisjes je per m2 nodig hebt.
Meestal komen de uitzetvoegen inderdaad aan de deuropeningen, zodat ze nauwelijks zichtbaar zijn. Voeg de aansluiting tussen plint en vloer niet op. Die wordt gescheiden door een profiel of elastische kit. De voegbreedte van de uitzettingsvoeg moet minimaal 6 mm bedragen.
Waar uitzetvoegen plaatsen? Uitzetvoegen brengt men vrijwel altijd aan bij overgangen tussen ruimtes (onder de deuren). Een betonnen dekvloer wordt in de praktijk meestal onderverdeeld in kleinere rechthoekige vlakken waartussen speciale profielen worden geplaatst.
En hoe weet je de juiste breedte voordat je gaat kitten? Nou ook hier hebben we een tip voor! Voor het juist aanbrengen van de kit moet dat de tuit ongeveer even breed zijn als de voeg. Voor het juist afstrijken wil je dat het afstrijk gedeelte ongeveer zo breed is als de tuit.
Maak de rand goed vrij van vet en stof en maak het goed droog. Voor het maken van een strakke kitrand kan je de rand afplakken met schilderstape. Doe dit aan beide kanten en hou een rand van 6 millimeter aan als ruimte om de kit aan te brengen.
Vooral op plaatsen waar schimmel niet gewenst is, zoals in het toilet of de badkamer, wordt siliconenkit gebruikt. Siliconenkit staat daarom ook wel bekend als sanitairkit. Een andere soort is acrylaatkit. Deze afdichtingskit kunt u zowel buiten als binnen gebruiken.
De keuze is helemaal afhankelijk van wat jij mooi vindt en waar je de focus op wilt leggen. Een witte tegel met een donkere voeg zal bijvoorbeeld de aandacht trekken. Dit is prachtig, maar kan wat druk ogen in een kleinere badkamer. Dan is het misschien beter om voor een lichte voeg te gaan.
Lichte tegels, lichte voegen
Wanneer je kiest voor witte of pastelkleurige tegels dan is dit meestal omdat je houdt van rust, de ruimte donker of klein is of niet te veel nadruk wilt leggen op de muur. Er worden vaak voegen in een standaard grijze tint bij gekozen, terwijl witte voegen de muur pas écht rustig maken.
Ook bij witte tegels zijn zilvergrijze voegen een goede keuze, omdat witte voegen na verloop van tijd verkleuren. Lichte tegels met donkere voegen zorgen voor een groot contrast. Een combinatie die we veel zien is een witte tegel met een antracietkleurige of donkergrijze voeg.
Bij het uithakken van je voegen van je buitenmuren of gevel is het belangrijk dat je niet te diep de oude voegen weghakt. Houdt gemiddeld 1 cm diepte aan.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
U kunt rekening houden dat de meeste voegen doorgaans 12 millimeter zijn. Bij uitslijpen gaat u hetzelfde te werk als dat u bij uithakken zou doen. Voordat u te werk gaat is het aan te raden om de muur/gevel af te spuiten met een hoge drukspuit en slijp eerst de horizontale voegen en daarna pas de verticale.