Senga Sengana is een bekend oud ras van een eenmalig dragend soort. Ostara is een bekende soort van de doordragers. Aardbeien houden van een vruchtbare bodem met veel humus. Gebruik dus verteerde stalmest of kompost.
Elsanta heeft stevige en sappige aardbeien met een vrij sterk aroma en een goede smaak. De aardbeien zijn lang houdbaar. Het is een opgaand planttype met een zeer hoge productie goede stevigheid en grote houdbaarheid van de vruchten. De productiviteit is zeer hoog, evenals het percentage eerste kwaliteit aardbeien.
De beste planten haal je bij een echte aardbeienteler
Daroyal (vroeg juni dragend ras) Korona (midden juni) Ostara (doordrager) Furore (nieuwe doordrager)
Plant de aardbeien 25 tot 30 cm uit elkaar in rijen met een onderlinge afstand van 50 tot 60 cm, zo krijgen de plantjes voldoende licht en lucht. Geef de eerste weken na het planten geregeld water.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
koemestkorrels zijn die ook goed voor aardbeien.
Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5. Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk. De zuurtegraad in je moestuin grond kun je meten met een pH-meter.
Lambada is het kenmerk voor een zoetige, sappige smaak. De smaak van deze aardbei is duidelijk beter dan die van de meeste andere aardbeienrassen. Lambada kenmerkt zich door de grote bloemen en goed ontwikkelde bloemtakken. Omdat Lambada weinig maar wel stevige bloemtakken produceert, is de opbrengst niet hoog.
Plant de aardbeien 25 tot 30 cm uit elkaar in rijen met een onderlinge afstand van 50 tot 60 cm, zo krijgen de plantjes voldoende licht en lucht. Geef de eerste weken na het planten geregeld water.
Fragaria: aardbeien planten | Intratuin.
Groeiwijze. Aardbeienplanten (Fragaria) zijn vaste planten: ze kunnen meerdere jaren op dezelfde plek in de tuin blijven staan en ze overleven de winter. In het voorjaar groeit de plant geleidelijk uit: er ontstaan steeds meer blaadjes en op een gegeven moment begint de plant te bloeien.
Om je aardbeien te beschermen tegen flinke regenbuien kun je rond de planten een bed van stro aanbrengen. Zo voorkom je dat de aardbeien op de natte bodem liggen en dat er zand opspat. Daardoor gaan ze niet rotten en worden ze niet aangetast door schimmel.
Houd een plantafstand aan van dertig centimeter in de rij en zestig centimeter tussen de rij bij het planten. Plant de aardbeien niet te diep en zorg dat alleen de wortels onder de grond zitten en het hart van de plant boven de grond uitsteekt.
We adviseren je om speciale, organische tomatenmest te gebruiken. Die is speciaal afgestemd op de behoefte van de tomaten. Zo voorkom je dat de planten tekorten krijgen. Dit type mest geeft de voedingsstoffen langzaam af.
Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag! De beste methode is om de eerste watergift in de vroege ochtend te geven en de laatste watergift aan het einde van de dag.
Andere oorzaak als de planten dit seizoen helemaal geen bloemen meer laten zien kan wellicht zijn, dat er in de winterrust periode wat fout gegaan is. Een aardbeiplant heeft die koude periode nodig en in die tijd wordt tevens de bloemzetting dan al bepaald.
Afgelopen maandag lag voor het eerst de Sweet Eve in de Albert Heijn. Dit is een nieuw aardbeienras van eigen bodem dat puur gericht is op de zoete smaak.
Gariguette (vroeg)
Gariguette is een oud Frans aardbeienras met een zeer goede smaak. De aardbeien zijn vroeg rijp (half Mei) en langwerpig van vorm. De vruchten zijn zoet en hebben een lekker aroma.
Kies voor een zonnige standplaats. Zo produceren ze meer vruchten. Halfschaduw kan ook, maar je oogst zal dan kleiner zijn. Aardbeien houden van vruchtbare en goed doorlatende grond.
Aardbeien verzorgen
Geef ook voeding in de vorm van een beetje lavameel en organische bemesting of compost die goed verteerd is.
Je aardbeiplantjes krijgen het liefst twee keer een maaltijd voorgeschoteld: Op het moment dat je ze aanplant: werk wat organische meststof in de bodem. Acht à tien weken na het aanplanten herhaal je de bemesting.
Als zo een zaadje in de grond zou worden gestopt, zou er een aardbeiplant groeien. Alleen gebeurt dit zelden, want aardbeiplanten worden meestal opgekweekt uit uitlopers. Uit de moederplant groeit een stengel over de grond. Hier en daar komen er jonge plantjes aan.