Gele fruit- en groentensoorten zoals peren, appels, venkel, uien en knoflook zijn goed voor je cholesterolgehalte en voor hart en bloedvaten.
Geel is goed voor je bloeddruk, want geel fruit bevat het mineraal kalium. De kaliumkoningen zijn gele honingmeloen en bananen.
Cherimoya heeft een zoete, aromatische smaak die lijkt op een combinatie van aardbei, framboos en ananas. Je kunt de vrucht uitlepelen en als lekker en gezond tussendoortje eten, of verwerk hem in een vruchtensalade. Je kunt het vruchtvlees ook pureren en gebruiken voor crèmes, ijsdesserts of vruchtensauzen.
Cherimoya is lekker zoet en smaakt als een kruising tussen peer, ananas en meloen. De schil is groen; het vruchtvlees is wit en bevat zwarte pitten die je makkelijk kunt verwijderen. Eet deze pitten niet, ze kunnen giftig zijn!
De cherimoya bevat veel verschillende vitamines en mineralen. Zo zit er veel vitamine C in, maar ook verschillende B vitamines. Ook bevat deze vrucht een redelijke hoeveelheid eiwit, wat fruit meestal niet heeft. Verder zitten er lekker veel vezels in en is deze vrucht voor de romige en zoete smaak verrassend light.
Bosbessen, bramen, zwarte bessen, rode druiven en pruimen bulken van de natuurlijke blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd. Aan deze stoffen worden wonderbaarlijke gezondheidseffecten toegedicht. Eet paars fruit vooral rijp, dan is het gehalte aan anthocyanen op z'n hoogst.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Appels. Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten.
Groen voor de bloedvaten: kiwi's en groene appels zitten vol gezonde stoffen waar je bloedvaten wel bij varen, zoals de antioxidant quercitine. Oranje voor de ogen: nectarines, abrikozen, perziken, sinaasappels en mandarijnen kleuren zo mooi oranje door een gezond stofje: bètacaroteen.
De fruit en groenten deel je op in vier groepen in functie van hun kleur: wit (zoals appelen, peren en pastinaak), groen (zoals spruitjes), oranje/geel (zoals wortelen en sinaasappelen) en rood/paars (zoals aardbeien en bietjes).
Rood fruit is goed voor je
Rood fruit is lekker en gemakkelijk uit de hand te eten. Ook zit er in rood fruit veel voedingsvezels en vitaminen. De rode kleur ontstaat door de stof anthocyaan die ook werkt als een antioxidant. Antioxidanten helpen je tegen vrije radicalen in het lichaam.
Rijpe goudbessen zijn heerlijk om puur te eten. Verwijder het steeltje en het lampionnetje en was de vrucht in water. Onrijpe bessen zijn groenachtig van kleur en lichtzuur van smaak. Je kunt ze zoeter maken met wat suiker.
Met zweet doordrenkte gymsokken op een bedje van rottend vlees: zo kun je de geur van de durian vrucht omschrijven. Deze geur is zó penetrant, dat het fruit op sommige plekken verboden is. Maar los daarvan is durian een gezondheidsbom! De durian vrucht heeft een haat-liefde verhouding met de samenleving.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
* Rood fruit: bessen, aardbeien, frambozen, granaatappel, watermeloen… * Rode groenten: tomaten, radijs, rode kool, rode biet, rode paprika… Oranje eten versterkt je ogen.
Paarse groenten en fruitsoorten bevatten anthocyanen, een soort natuurlijke anti-oxidanten, die de soorten ook hun kleur geven. We kennen ze allemaal wel: de aubergines, kapucijners, rode bieten, vijgen, pruimen, bosbessen, bramen en frambozen.
Paarse groente als aubergine, bieten en rode kool bevatten belangrijke fytonutriënten. Voorbeelden daarvan zijn anthocyaan, nasunine, pterostilbeen en resveratrol. Deze stofjes beschermen de cellen van je lichaam, ondersteunen de werking van de hersenen en gaan veroudering tegen.
De cherimoya is een zeer kwetsbare vrucht. De vrucht is rijp wanneer je het vruchtvlees licht kunt indrukken en wanneer de schil van groen naar zwart begint te kleuren. Om de cherimoya te eten, snijd je de vrucht in de lengte door en verwijder je de zwarte pitten. Deze zijn niet eetbaar.
Snijd de vrucht in de lengte doormidden en verwijder de zwarte pitten. Dit gaat heel makkelijk, want ze zitten los. Vervolgens kun je het vruchtvlees lossnijden of uitlepelen. Eet alleen het vruchtvlees, de pitten en het velletje zijn giftig en kun je niet eten.
De cherimoya wordt ook wel Jamaica-appel genoemd. Het is een hartvormige vrucht met een groene, soms lichtpaarse schil die schubben heeft. Het vruchtvlees is wit en romig met oneetbare (giftige) pitten. De smaak doet denken aan ananas en aan aardbeien met slagroom.