Een ideaal zwachtel (ook wel ideaal windsel genoemd) is in combinatie met synthetische watten en een kleefpleister geschikt voor het aanleggen van een wondverband of drukverband.
De ideaalzwachtel wordt voornamelijk gebruikt voor het aanleggen van een wondverband of een drukverband. Het windsel is dan ook geschikt voor het uitoefenen van een lichte druk. De ideaalzwachtel wordt in combinatie met synthetische watten gebruikt en is 4, 6, 8 of 10 cm en 5 meter lang.
Dit zwachtel wordt voornamelijk gebruikt als een fixatieverband en steunverband bij een slagaderlijke bloeding. Deze zwachtel geeft meer tegendruk dan een ander soort zwachtel. Omdat deze niet-rekbare zwachtel meer tegendruk geeft op de wonde, kan hij gemakkelijk te strak zitten.
Cambric zwachtel is een niet-steriele, niet-rekbare zwachtel van katoen en is ademend en huidvriendelijk. Cambric zwachtels zijn per stuk verpakt in cellofaan. Elastische compressie zwachtels worden ook wel onderverdeeld in korte rek (<100-120% uitrekbaar) en lange rek (>100-120% uitrekbaar).
In de richting van het hart zwachtelen
Dit voorkomt dat bloed in de aders opgestuwd wordt tegen de kleppen in de aders. Daarnaast voorkomt men dat de afvoer van aderlijk bloed gestoord raakt, terwijl de aanvoer van slagaderlijk bloed door blijft gaan. Een gelijkmatige verdeling van de druk voorkomt ook stuwing.
Als de tenen wit zijn na het zwachtelen, kan dat duiden op een bloedvat probleem. De zwachtel moet dan verwijderd worden. - Doorlekken van het verband. - Afzakken verband (minimaal 5 cm).
Zwachtels bestaan in verschillende soorten: Korte-rekzwachtels: werken het beste als iemand veel beweegt. Lange-rekzwachtels: oefenen ook druk uit als de spieren zich ontspannen. Inelastische zwachtels: passen goed om de vorm van arm of been en zakken daarom niet snel af.
Zwachtelen met het Urgo K2 systeem zorgt voor het geven van ideale druk namelijk 40mmhg. Urgo K2 kan worden gebruikt bij ulcus cruris venosum en maakt het makkelijker om te zwachtelen dankzij de cirkels op het verband.
3M Coban 2 Compressiesysteem heeft als doel het oedeem effectief te verminderen met aandacht voor optimaal comfort en bewegingsvrijheid. Het systeem bestaat uit twee zwachtels die, eenmaal aangebracht, versmelten tot één dunne zwachtel.
Het ACT-zwachtelen is de afkorting van Ambulante Compressie Therapie. Deze wordt toegepast met korte-rekzwachtels als een cliënt veel vocht in de benen vasthoudt, bijvoorbeeld na een operatie aan een heup.
Heeft u geen wond? Dan mogen de zwachtels 3 tot 7 dagen blijven zitten. U mag de zwachtels er niet afhalen om te gaan douchen.
Wasvoorschrift zwachtels
Na iedere behandeling krijgt u de gebruikte zwachtels mee naar huis om te wassen. Verwijder vóór het wassen de resten van pleisters. Was de zwachtels tot maximaal op 95 graden Celsius. Laat de zwachtels liggend drogen (niet in de droger doen of op de verwarming leggen).
Een ideaal zwachtel (ook wel ideaal windsel genoemd) is in combinatie met synthetische watten en een kleefpleister geschikt voor het aanleggen van een wondverband of drukverband.
Een snelverband is bedoeld voor het snel afdekken van een grote wond. Het bestaat uit hydrofiel materiaal, gaas en 2 hydrofiele zwachtels. Een wondsnelverband bestaat uit een wondkussen met daaraan een elastische, hydrofiele zwachtel.
Een hydrofiele zwachtel of verband ziet er uit als een rolletje verband. De elastische zwachtel is rekbaar en neemt vocht op. Het elastische hydrofiele verband is door de rekbaarheid zeer geschikt om aan te wenden bij bloedingen aan de hand of vingers. Het is gemaakt van niet-steriel materiaal uit viscose en polyamide.
Het systeem kan tot 7 dagen blijven zitten.
Door te polsteren met watten (holtes opvullen) maak je het been egaal van vorm waardoor de druk optimaal verdeeld wordt over het been. Zolang er veel oedeem is rond de enkel, is polsteren niet nodig, omdat het been dan rond is. Hierna kan dan gezwachteld worden.
Er kunnen redenen zijn om geen zwachtels te gebruiken: een huidaandoening of wond die vaker dan 3x/week verzorging vraagt. een arteriële bloeddruk aan de enkel <60 mmHg, zoals bij etalagebenen. een te lage enkel-armindex.
'Zwachtel bij een cliënt eerst één been, niet beide'
Hierdoor kan iemand kortademig of benauwd raken, want er wordt extra vocht vastgehouden', legt Melis uit. 'Wanneer je twee benen met oedeem zwachtelt, gaat het vocht omhoog, richting het hart. Dit kan soms wel tien liter vocht zijn.
Zwachtelen is nodig zolang het oedeem in uw benen nog aanwezig is. Als het oedeem (voor zover mogelijk) verdwenen is, krijgt u therapeutische elastische kousen aangemeten om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug kan keren.
' Wanneer je twee benen met oedeem zwachtelt, gaat het vocht omhoog, richting het hart, legt Melis uit. 'Dit kan soms wel tien liter vocht zijn. Bij hartfalen is het hart hier niet op voorbereid en kan dit fataal aflopen: de cliënt gaat dood. '
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Zwachtels worden strak aangelegd, dit kan vervelend aanvoelen. Vaak moet u wennen aan de zwachtels. U mag de zwachtels niet zelf verwijderen. Krijgt u 's nachts kramp in uw been, ga dan even een stukje lopen.
Door het zwachtelen kunt u in eerste instantie meer pijnklachten krijgen. Deze pijn wordt minder als u uw benen beweegt. Als de pijnklachten niet verminderen met lopen, is het noodzakelijk dat de zwachtels worden verwijderd.