IJssalon Lorenzo uit Utrecht heeft tijdens de Horecava het Nederlands Kampioenschap gelato gewonnen. In de Amsterdamse RAI werd het mapapa-ijs als beste ijs bestempeld. De warme zomermaanden zijn nog niet begonnen. Maar dat maakte vorige week niet uit voor ijsmakers Lorenz en Monica de Groot.
Tijd voor de ontknoping! De winnaar is het pistache ijs van Alessandro Crispini van Gelateria Crispini in het kleine Italiaanse dorpje Spoleto. De smaak komt voort uit een mix van drie pistaches. Twee uit een dorpje aan de voet van de vulkaan Etna op Sicilië en eentje uit het eeuwenoude havenstadje Agrigentio.
1 – Roberto Gelato
Hij is winnaar van De Gouden IJsspatel en met zijn verrukkelijke vanille-ijs won hij in 2018 zelfs de intertionale Coppa d'Oro. Het beste vanille-ijs van de wereld gewoon in Utrecht, dat wil je proeven!
Winnaar van de ijs test is Häagen-Dazs Belgian chocolate die van de deskundige jury een 8 als rapportcijfer kreeg. Dit is absoluut geen goedkoop ijs, maar de prijs van circa 11 euro per liter wordt goedgemaakt door de hoge kwaliteit en de lekkere smaak.
Vanille. Het zal je vast niet verbazen dat vanille-ijs nog steeds het meest verkochte ijs is in België. Net als in de meeste Europese landen en een groot deel van de wereld trouwens. Melk, room, suiker, eidooiers en (echte of synthetische) vanille zijn de basisingrediënten.
De Raket is al jaren het meest verkochte ijsje van Nederland. Jaarlijks worden er in Nederland 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Wanneer je die achter elkaar legt, vormt dat een lijn van 9.000 km. Het ijsje dat het meest wordt gegeten, blijft de Raket.
Talamini Deventer is naar men zegt de grootste ijssalon van de wereld.
Vaak wordt het woord gelato gebruikt voor Italiaans ijs, maar wat betekent gelato dan? Gelato betekent ijs in het Italiaans.
De grote winnaar is…
Geloof het of niet, Mucci van Aldi kreeg vrijwel unaniem een hoge score en blijkt de winnaar van onze smaaktest en dus het favoriete vanille-ijs van onze redactie. Qua prijs-kwaliteit kan dit dus zeker tellen. Onze testers vonden het ijs niet te zoet en een natuurlijke vanillesmaak hebben.
Waar je voor de slechtste ijsjes €1,72 betaalt (bij Jumbo), betaal je bij Lidl €1,69 voor het allerbeste. De 'echte' Cornetto's zijn met hun € 2,85 maar liefst 69% duurder.
Bij de 'Cornetto's' kwam Jumbo's Cornet als lekkerste uit de test, gevolgd door de Cones van AH Basic. Bij de varianten van de Magnum Almond viel ook de huismerk lookalike van Jumbo, Chocs!, het meest in de smaak, gevolgd door Gelatelli van Lidl.
Italiaans ijs is de variant van consumptie-ijs die in Italië is ontstaan. Belangrijke ingrediënten naast water zijn suiker of andere zoetstoffen en uiteenlopende smaakstoffen als fruit, noten en etherische oliën. Er bestaan meer dan honderd varianten. Italiaans ijs kan ook melk, room, eieren en bindmiddelen bevatten.
Wat is Italiaans ijs? Ijs, of ð gelato, zoals de Italianen het noemen, is een van de beroemdste culinaire specialiteiten die met Italië wordt geassocieerd. In het ijs basisrecept wordt het bereid met melk, room, suiker en eventueel eieren.
Dit Italiaanse slagroomijs met gesuikerde kersen is zo lekker en romig, probeer dat maar eens te weerstaan!
Een bol ijs kost bij Gio's 1,30 euro, Talamini vraagt 1,25 euro voor een bolletje ijs.
Talamini ijs is een typische Italiaanse gelato en wordt gemaakt op basis van lichter-verteerbaar melkijs ipv roomijs of op basis van water (sorbets). De traditionele recepturen die Talamini al meer dan 60 jaar gebruikt, worden nog steeds gerespecteerd.
Na een aantal omzwervingen in Europa belandt de familie Talamini in 1933 in Deventer. Door middel van een ijskar maakt het Deventer publiek kennis met het ambachtelijke Italiaanse ijs.
Ola is een Unilevermerk van consumptie-ijs sinds 1960. Op 3 februari 1956 werd het bedrijf opgericht in België. De naam Ola is afgeleid van het margarinemerk Hola. In België en Nederland zijn de Cornetto, Magnum, Raket en Schatkist bekende ijsjes van Ola.
Vanille staat met stip op nummer 1 als populairste ijssmaak in veel ijstastische landen zoals Duitsland, Italië, Amerika, Nieuw-Zeeland, China en Brazilië. Geen wonder dat we deze klassieker verwerken in veel van onze smaken, zoals Cookie Dough, de nummer 1 smaak van Nederland. Ons ijs is niet voor niets zo romig.
Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
Niet opnieuw invriezen
“IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor. Deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel een volgende keer wordt ontdooid.”
Experts waarschuwen wel om roomijs dat gesmolten is niet op te eten of terug in te vriezen, want dat kan een voedselvergiftiging in de hand werken. De ideale snack tijdens deze hittegolf is natuurlijk een ijshoorntje met twee – of drie – bollekes.
De Nederlandse consument eet meer ijs. In de afgelopen tien jaar is de consumptie gestegen van zo'n 6,5 naar 8 liter per hoofd van de bevolking. Dat komt onder meer doordat het aantal ijssalons fors is gestegen. Er zijn er nu 650.