In stoofperen zit een bepaalde kleurstof die ervoor zorgt dat peren rood worden als de zuurgraad verandert. Door ze te koken (of stoven) gebeurt dit.De rode wijn of port maakt ze wel extra rood.
Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman, hebben die kleurstof ook in zich. Normaal zijn ze blank van kleur, maar wanneer die stoofpeertjes worden gekookt kleuren ze rood. Door het koken verandert de hoeveelheid zuur in de peer. Soms koken mensen ze trouwens in bessensap of rode wijn om het nog mooier te maken.
Schenk het kookvocht over de stoofpeertjes en serveer deze, naar keuze, warm of koud bij vlees, kip, vla of pudding.
Wil je testen of je Gieser Wildeman peren al rijp zijn, zodat je er stoofpeertjes mee kan maken? Druk dan het vruchtvlees vlak naast het steeltje zacht in.Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp. Is het vruchtvlees op deze plek erg zacht, dan is de peer overrijp.
De gewone handperen, om lekker zo te eten, zijn niet geschikt voor het maken van stoofperen. Deze vruchten zijn namelijk al zacht. Wanneer ze verwarmd worden, zullen ze uit elkaar vallen. Gebruik voor het maken van stoofperen daarom de bekende Gieser Wildeman of de Saint Rémy.
Ook de suiker is variabel: meer suiker als het toetjesperen zijn. Maar ook als 'groente' is er wat suiker nodig, anders kunnen ze zo waterig smaken. Vooral Gieser Wildeman-peren kleuren vanzelf rood, ook zonder wijn of bessensap. Potjes 'perenrood' bestaan ook, maar dat is niet meer dan suiker met rode kleurstof.
Het antwoord is vrij simpel. Stoofperen blijven in de koelkast, verpakt in een luchtdichte verpakking met het sap, tot wel vijf dagen goed. Als je langer van bereide stoofperen wil genieten, dan kun je ze prima invriezen. In de vriezer blijven ze namelijk tot wel twaalf maanden goed.
In stoofperen zit een bepaalde kleurstof die ervoor zorgt dat peren rood worden als de zuurgraad verandert.
Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud. Tip 2: Het stoofperenvocht zit knettervol smaak! Als je het in laat koken tot stroperige saus of bind met maizena is het heerlijk om te gebruiken voor desserts.
Als het gaat om stoofperen is een licht fruitige rode wijn een uitstekende keuze. Een voorbeeld van zo'n lichte rode wijn is de Pinot Noir. Voor stoofperen bereid met kaneel en andere kruiden past een kruidige rode wijn, zoals een Syrah of Shiraz goed.
De Nederlandse stoofpeer Gieser Wildeman smaakt fijner en zoeter dan Saint Rémy, waardoor je minder suiker nodig hebt. Ze wordt wel eens roodkoker genoemd: ze kleurt tijdens het koken effectief (licht) rood. Saint Rémy is een grotere stoofpeer, die couranter verkrijgbaar is.
Potten vullen
Zet de (gloeiendhete) potten klaar op het aanrecht, en verdeel de stoofperen er in, tot ze ongeveer tot 2/3 vol zitten. Schenk hier overheen het vocht van de stoofpeertjes, eventueel met een trechter. Laat ongeveer 1 cm van de pot leeg bovenaan, zodat er ruimte is om vacuüm te trekken.
Een gezonde, smakelijke en eenvoudig te bereiden vrucht, die niet mag ontbreken, is de stoofpeer. In tegenstelling tot de gewone handperen, kun je een stoofpeer niet rauw eten. Bekende stoofperen zijn de Gieser Wildeman en de Brederode peer.
Wat zijn peren:
Bij peren is er nog een onderscheid tussen stoof- en handperen. Bij handperen is een goede smaak en sappig smeltend vruchtvlees belangrijk, terwijl de stoofperen weer hele ander eigenschappen hebben. Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente.
Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.
Stoofperen gemaakt in rode wijn of port hebben een intense en zoete smaak, terwijl witte wijn of champagne er juist voor zorgt dat het gerecht wat fruitiger en frisser wordt. Ook zal de kleur dan een stuk lichter zijn. Dit gerecht zonder alcohol bereiden kan ook. Stoof de peren dan in bessensap.
Gekookte stoofperen kun je in een afgesloten bak maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de stoofperen hierbij eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar.
Rauw. Nog ongekookte, rauwe stoofperen kun je tot een paar weken op een koele donkere plek bewaren. Gekookt. Eenmaal gekookte stoofperen blijven in de koelkast nog een paar dagen goed.
Maar niet elk traditioneel gerecht in Nederland is ook een typisch Nederlands gerecht. Het stoofpeertje komt op veel plaatsen voor. De bereiding in gekruide wijn is eeuwenoud en de recepten zijn in heel Europa aan te treffen. Het stoofpeertje is geen nationale maar een pan-Europese eetculturele waarde.
Stoofperen zijn echte klassiekers. En je krijgt geen spijt als je ze klaar hebt gemaakt, want je keuken ruikt heerlijk naar specerijen. Een echt recept om in de herfst of de winter te maken! Je kunt de stoofpeertjes één dag van tevoren maken.
Suiker voor de bereiding van stoofperen of ander fruit. Ingrediënten: Suiker. kleurstoffen: riboflavine, cochenille.
Laat ze na het koken afkoelen in de pan en serveer het met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom. Stoofpeertjes doen het ook goed als bijgerecht, bijvoorbeeld naast een schaal gebakken aardappeltjes en klassieke haricot verts met spek. Tip: je kunt het vocht ook inkoken tot een dikkere, zoete saus.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Doyenné du Comice
Het ras is in 1849 gekweekt door de Comice Horticole (tuinbouwvereniging) de Maine et Loire te Angers in Frankrijk. De peer is ook lekker als stoofpeer, al is de Saint Remy daar beter voor geschikt.