Je bent met een prijs van €66,98* per plaat van 2500x1220 mm het goedkoopst uit wanneer je gaat voor multiplex 18 mm interieur. Ga je voor een watervast verlijmde hardhouten multiplex plaat van 2500x1220 mm, dan ben je met een prijs van €110,53* het duurst uit.
Goedkoopste multiplex platen
De okoume plaat is de goedkoopste plaat voor buiten (WBP verlijmd). Populieren platen alleen binnen gebruiken. Grenen underlayment is ideaal voor vloeren en wanden.
Het verschil tussen een triplex plaat en een multiplex plaat is het aantal lagen dat voor de plaat is gebruikt. Triplex bestaat uit 3 lagen. Multiplex bestaat uit minimaal 5 houtfineerlagen.
Multiplex Berken
De lagen zijn exterieur verlijmd, wat betekent dat de lijm bestand is tegen hitte en vocht. Hierdoor is Multiplex Berken toe te passen in vochtige ruimtes binnenshuis. Doordat berkenhout niet zo goed tegen vocht kan is het niet aan te raden om het materiaal toe te passen in projecten buitenshuis.
Typen multiplex zijn Okoume; Populieren, Berken, Starplex, Verfplex, Fins Vuren, Ellioti Pine, Radiata Pine, Quickfloor, Greenpaint en Rhinoprime. De houtsoort en de verlijming bepalen of er sprake is van watervast multiplex.
Behandel het hout daarom goed. Juist als de plaat goed is behandeld en aangebracht volgens de voorschriften, gaat okoume hout probleemloos 30 jaar mee en is deze net zo intact als aangebracht.
De plaat wordt tijdens het productieproces bestand gemaakt tegen temperatuurverschillen en vocht, waardoor de multiplex exterieur niet zal krimpen of rotten. Al eeuwen voor Christus werd fineer door Romeinen en Chinezen gebruikt, dat verwerkt werd tot het bij ons bekende triplex (3-laags plaatmateriaal).
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Dan is spaanplaat wellicht de juiste keuze. Deze variant behoort, net als OSB en MDF, tot de vezelplaten. Spaanplaat is op de eerste plaats heel betaalbaar omdat het wordt gemaakt van houtsnippers.
De goedkoopste variant is de OSB plaat. Daarnaast hebben we verschillende kwaliteiten Underlayment: Elliottis underlayment: 244 x 122 cm, dikte 9 t/m 18 mm en eventueel verkrijgbaar in messing en groef.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Dat is de B/BB kwaliteit. Bijvoorbeeld Populieren multiplex B/BB. Gaat u voor topkwaliteit en bent u op zoek naar de mooiste multiplex plaat voor binnen? Kies dan voor Russisch berken multiplex wat vaak wordt gebruikt voor het maken van meubels en sportattributen.
Je kunt multiplex verven met muurverf, maar over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van houtverf voor dergelijke platen. Je kunt ook met beton multiplex verven door gebruik te maken van onze betonverf. Multiplex verf met hoogglans effect is tevens een populaire optie.
Omdat multiplex op veel manieren superieur is aan spaanplaat, is het meestal de betere keuze als de kosten geen probleem zijn.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Gelukkig is er een oplossing waarmee het multiplex als geheel, net als massief hout, kan worden beschermd tegen vocht. Die oplossing heet Woodcon.
Tegenwoordig bestaan er aluplex of ook wel alustabiel platen genoemd. Deze platen zijn voorzien van twee aluminium lagen in de plaat. Deze laagjes liggen zo'n 7mm diep in de plaat. De aluminium lagen zorgen ervoor dat vocht niet verder het hout in kan trekken om zo het kromtrekken te verminderen/voorkomen.
Met de cirkelzaag
Wanneer je multiplex of gefineerde meubelplaat met een cirkelzaag te lijf gaat, ontstaan de splinters aan de bovenkant. Wat je kunt doen, is in twee keer zagen. Eerst maak je een ondiepe zaagsnede van 3 à 4 mm en vervolgens zaag je de plaat door.
Spaanplaatschroeven worden het meest toegepast voor het monteren van multiplex. Pozidrive of Torx zijn veelgebruikte schroeven. Het voordeel van torxschroeven is dat het schroefbit veel grip heeft op deze schroeven. Als u multiplex onder een hoek vast moet schroeven is een pozidriv schroef iets eenvoudiger in gebruik.
Een OSB-constructieplaat bestaat uit verschillende lagen van grove houtspaanders die onderling zijn verbonden met lijm. Deze platen zijn zeer sterk, licht in gewicht en gaan lang mee, waardoor deze erg geschikt zijn voor vloeren en het maken van wanden.
Lijmen voor triplex en multiplex
De meest gangbare lijmen die worden gebruikt zijn polycondensatielijmen zoals: Ureumformaldehydelijm, deze lijm wordt ook wel UF-lijm genoemd. Fenolformaldehydelijm, deze lijm wordt ook wel PF-lijm genoemd. Melamineformaldehydelijm, deze lijm wordt ook wel MF-lijm genoemd.