De laatste factor die beïnvloedt hoe lang jij met een flesje vloeistof doet, ligt voor de hand: dit is de productiedatum. Doorgaans kun je het product tot circa twee tot drie jaar na deze datum nog prima gebruiken. Daarna zul je merken dat de smaak in intensiteit geleidelijk steeds verder afneemt.
Hoe lang doe ik met een flesje E-Liquid van 10 ml? Dat is afhankelijk van het dampgedrag en de apparatuur die je gebruikt. Met een eGo type E-sigaret en een gemiddeld dampgedrag kan je ca. 3 dagen dampen.
Bovenstaande factoren in acht genomen, zou een gemiddelde e-roker die 1ml tot 2ml liquid (1 tot 2 cartomizers) met een sterkte van 1.6% per dag verbruikt, een half tot 1 pakje gewone (analoge) sigaretten roken. Gebruik je tanks of clearomizers met meer capaciteit, kan je zelf de berekening maken.
Een flesje e-liquid van 10 ml staat ongeveer gelijk aan 3 pakjes sigaretten qua gebruik, dus bij 3 pakjes sigaretten heeft uw lichaam 3×16 mg en dus 48 mg nicotine opgenomen, tegenover 4 mg per milliliter, dus bij 10 ml liquid op 12 mg/ml is dat 40 mg nicotine bij het dampen.
Het is wettelijk verplicht de datum van de houdbaarheid te vermelden op het product. Liquid is over het algemeen 2 tot 3 jaar houdbaar. De kleur wordt na enkele weken of maanden donkerder en komt de liquid tot een volwassener smaak. Mensen willen dit verouderingsproces juist stimuleren door e liquid te steepen.
Het is over het algemeen niet zo dat e sigaret vloeistof in je mond zal zorgen voor schadelijke lichamelijke effecten. Dit komt met name door het feit dat de vloeistof niet zal worden doorgeslikt. Wanneer je dit wel hebt gedaan is het mogelijk dat je last krijgt van buikpijn, al hangt dit af van persoon tot persoon.
“Wanneer je de stoffen van e-liquids inademt, creëer je gewoon de perfecte omgeving om bacteriën in je longen te laten groeien. Zo krijg je dus een infectie. Dat is wat er bij mij is gebeurd”, verduidelijkt Maddie.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
De damp die ingeademd wordt bij een e-sigaret, kan schade veroorzaken aan de cellen aan de binnenkant van de longen. Deze cellen zorgen ervoor dat het immuunsysteem reageert als er virussen of bacteriën de longen in komen. Ook nemen ze zuurstof op. Deze cellen kunnen minder goed hun werk doen als ze beschadigd zijn.
Wie de vraag stelt hoeveel keren iets veilig is om te doen, kan het antwoord verwachten dat het afhankelijk is van de persoon. Ook de hoeveelheid elektronische sigaretten die veilig kunnen worden gedampt, kan dus van persoon tot persoon verschillen.
Eén keer inhaleren van een elektrische sigaret met 12mg levert in theorie evenveel nicotine als één keer inhaleren van een 0.8mg (normale) sigaret. Ook wordt in de tabel waargenomen dat een 36mg elektrische sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret.
Bij gebruikers werden volgende effecten vastgesteld: Hoesten, keelprikkeling. Droge mond, droge keel. Hoofdpijn.
Echter valt de e-sigaret sinds 1 juli 2020 wel onder het rookverbod. Dus daar waar het verboden is om te roken, is het inmiddels dus ook verboden om de elektronische sigaret te gebruiken.
Nee, je mag een wegwerp e-sigaret niet zomaar weggooien. Er zit namelijk een batterij in verwerkt en deze moet dan ook als zodanig worden afgevoerd. Vaak zit er in een lokale supermarkt of bouwmarkt een punt waar je deze batterijen kan inleveren.
Op 1 juli 2020 is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret, met en zonder nicotine. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, geldt dit ook voor e-sigaretten. Bijvoorbeeld in cafés, restaurants, openbare gebouwen en op werkplekken.
Omdat er nauwelijks belasting wordt geheven op de e-sigaret is het roken ervan veel goedkoper dan het roken van gewone sigaretten. Je betaalt eenmalig voor de aanschaf van een starterskit, maar daarna is het roken een stuk goedkoper. Voor het roken van 80 sigaretten betaal je gemiddeld nog geen tientje.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat het gebruik van de e-sigaret en de shishapen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zowel e-sigaretten als shishapennen kunnen in combinatie met de bijbehorende dampen leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Rookaanslag is vaak bruin maar soms ook gitzwart. Vooral sigaren staan bekend om hun hardnekkige aanslag. Vaak is de aanslag te zien op de voortanden maar is vaak veel erger aan de binnenzijden van tanden en kiezen. Deze aanslag is de kleurstof die in de rook zit die in het tandsteen is getrokken.
De e-sigaret bevat naast nicotine ook bepaalde fijnstoffen, metalen en smaakstoffen. En deze zouden volgens de onderzoekers kunnen bijdragen aan hart- en vaatziekten. De onderzoekers vergelijken het met de fijne deeltjes die ook in luchtvervuiling zitten.
Het gaat onder andere om propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhaleer je deze stoffen, dan kan dat leiden tot hartkloppingen, een verhoogde kans op kanker, vermoeidheid, gewichtsverlies, een langzamer herstel als je ziek bent, irritatie van de luchtwegen en astma en COPD.
Antwoord: Het klopt dat er klachten zoals moeilijke stoelgang kunnen ontstaan. Nicotine zorgt voor een andere stofwisseling bij een roker. Wanneer iemand stopt met roken moet zijn stofwisseling weer zonder nicotine leren functioneren en kunnen er tijdelijk klachten ontstaan zoals obstipatie (verstopping).
Wat we wel met zekerheid weten, is dat nicotine, een bestanddeel dat meestal aanwezig is in de e-sigaret, een schadelijke stof is. Het heeft een verslavend effect en kan schade toebrengen aan de ontwikkeling van de hersenen.