Een damp-open folie zorgt ervoor dat het eventuele vocht in de constructie een weg naar buiten vindt. Ook zorgt het ervoor dat er geen vocht van buitenaf binnenkomt. De voornaamste functie van deze folie is dus het droog houden van de isolatie.
Dan heb je dampopen folie nodig, die bevestig je aan de buitenzijde van de woning. Dit folie voorkomt schimmel en rotting doordat het vocht niet uit de constructie weg kan. Dampopen folie is geperforeerde folie, dat vocht door kleine gaatjes naar buiten leidt. Dampopen folie wordt ook wel dampdoorlatende folie genoemd.
Welke folie heb ik nodig voor een gesloten gevel? Wanneer het gaat om een gesloten gevel (oftewel een gevel die in zijn geheel van gevelbekleding wordt voorzien) dan is een waterkerende en damp-open spinvlies folie de beste keus.
TOEPASSEN DAMPDICHTE FOLIE
De dampdichte folie is ook een dampscherm, maar deze pas je toe als er sprake is van zeer vochtige lokalen zoals een zwembad of een badkamer. Daar wil men echt verhinderen dat er enige vorm van vocht condenseert in de isolatiematerialen en zijn zeer dichte folies noodzakelijk.
Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Een dampopen folie is vaak waterdicht (waterkerend) om zo water van buitenaf tegen te houden. Bekijk hieronder ons complete assortiment dampopen folies.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
In de meeste situaties is het niet nodig om een klimaatfolie toe te passen. Echter kan het soms verstandig zijn om dit wel te doen. Meestal ga je klimaatfolie aanbrengen als je een dampremmende laag aan de buitenkant van je constructie hebt zoals bij platte daken.
DPC Folie is een waterkerende, dampdichte folie gemaakt van Polyethyleen. De folie wordt aangebracht in funderingen, kozijnaansluitingen, muurlateien, industriƫle binnenspouwmuren, nokvorsten en langs overige horizontale- en verticale voegen. DPC folie heeft als doel optrekkend vocht in de constructie te keren.
Breng daarom een waterkerende dampdoorlatende folie achter het regelwerk aan. Bij een open gevelbekledingssysteem dient deze folie achter het regelwerk aan. Bij een open gevelbekledingssysteem dient deze folie zwart of donkergrijs en uv-bestendig te zijn.
Aan beide kanten van je constructie moet er bouwfolie worden gemonteerd. Aan de ''koude'' zijde (gevelzijde) moet een damp open folie toegepast en aan de ''warme'' zijde (binnenzijde) moet een dampdichte folie worden toegepast. Milin biedt enkel damp-open-folies aan zodat er een goede ventilatie vanaf buiten ontstaat.
Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking. In sommige gevallen is het aanbrengen van zo'n folie echter juist af te raden omdat er al een folie in het dak aanwezig is.
Dampopen folie ga je toepassen op het dak als in de spouw van een wand of dakopbouw, deze waterwerende dampopen folie zorgt ervoor dat uw constructie optimaal blijft. Dit folie pas je toe aan de buitenzijde van de constructie (koude zijde).
Een damp-open folie wordt aan de koude kant (de buitenzijde) geplaatst. De koude kant bevindt zich tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal. Een damp-open folie zorgt ervoor dat het eventuele vocht in de constructie een weg naar buiten vindt. Ook zorgt het ervoor dat er geen vocht van buitenaf binnenkomt.
Het dampscherm zal meestal een PE-folie zijn, maar er zijn ook polyethyleen-folies met polypropyleen (PP). - luchtdicht zijn (i.v.m. luchtdicht bouwen).
Om bijvoorbeeld houtrot in het dak te voorkomen is het van belang dat het vocht kan verdampen. Wanneer de buitenzijde van het dak dampremmende laag heeft is het van belang dat de binnenzijde van het dak is voorzien van klimaatfolie.
DPC wordt toegepast als waterkering bij kozijnspouw aansluitingen, betonlatei, aansluitingen bij balkon en galerij. Wordt Foliefol DPC echter blijvend blootgesteld aan UV-straling dan is Foliefol DPC niet geschikt. Voor een UV-bestendige waterkering adviseren we om Foliefol EPDM stroken toe te passen.
Vochtwerende folie is, hoe kan het ook anders, bedoeld om vocht in de constructie van een gebouw te weren. Vochtwerende folie die wordt toegepast aan de buitenzijde van de constructie heeft met name een waterkerende functie: het voorkomt dat er vocht van buitenaf in de constructie kan terechtkomen.
Eerst zal je een laag verse mortel moeten aanbrengen vooraleer je aan de folie begint. Eens de folie aangebracht is, breng je een tweede laag mortel aan. De folie zorgt voor een goede mortel hechting dankzij zijn gewafelde structuur. Na de mortel kan je beginnen met stenen leggen.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Hellend dak isoleren langs de buitenzijde
Dit gebeurt door isolatieplaten aan te brengen op het bestaande dakbeschot. Bij deze methode van het isoleren van een dak van buitenaf kunnen verschillende materialen worden gebruikt: isolatieplaten uit EPS (piepschuim), PUR en PIR.
Isover Vario KB1 is enkelzijdige tape met grote kleefkracht die je ook kunt gebruiken voor het luchtdicht afwerken van kabels, leidingen en isolatiefolie. Gebruik je de isolatietape in combinatie met Isover vochtregulerend klimaatfolie, dan voorkom je vochtproblemen en houtrot van houten daken en wanden.
Antwoord. De aluminiumfolie moet op de warme zijde van de isolatie zitten in de wintersituatie, zijnde de onderzijde in dit geval.
Een dampscherm is een dampremmende folie die perfect waterdicht is (niet te verwarren met een dampopen folie!), zodat het vocht dat in de vorm van condens in de lucht aanwezig is, niet door het scherm kan dringen.
De meeste pir platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kunnen de platen snel verwerkt worden en is een apart dampscherm in de meeste gevallen overbodig. Wel blijft het noodzakelijk dat de naden tussen de platen goed afgedicht worden met tape.