Moslims gebruiken de Arabische term Ied ul-Fitr, letterlijk vertaald: het feest van het verbreken van het vasten. Uiteraard dekt deze benaming de lading uitstekend. Ied ul-Fitr zijn twee Arabische woorden, maar internationaal geaccepteerd en gebruikt.
Wens ze komend weekend 'Eid Mubarak', ofwel 'vrolijk Suikerfeest'.
Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor het Suikerfeest ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!
Eid ul fitr! Nederlanders noemen deze dag suikerfeest, waarschijnlijk gerelateerd aan al de zoetigheden die verorberd gaan worden de komende dagen. In het arabisch heet het Eid ul fitr, wat letterlijk vertaald 'Feest van het vasten verbreken' betekend.
Het Suikerfeest, Ramadanfeest of Eid-al-fitr (einde ramadan, Arabisch: عيد الفطر) is een islamitische feestdag waarop het einde van de vastenmaand ramadan gevierd wordt.
Betekenis van het Suikerfeest
Met het Suikerfeest wordt het einde van de Ramadan gevierd. In het Arabisch heet dit feest id-oel-fitr. Id-oel-fitr betekent feestdag ter gelegenheid van het breken. Met “het breken” bedoeld men het breken van het vasten.
Het Offerfeest of het Grote Feest (Arabisch: عيد الأضحى, Id al-Adha) is het tweede eid-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren voor God.
Je feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de Ramadan. Dat doe je met een stevige omhelzing en de wens 'Eid Mubarak': 'Gezegend feest'. Mensen sturen ook kaarten en mailtjes met deze wens.
Het feest heet Eid al Fitr, letterlijk het “kleine feest”. Moslims wensen elkaar dan een gezegend of gelukkig feest: Eid moebarak.
Gelukkig Suikerfeest. Ramazan Bayramı'nız mübarek olsun.
De Ramadan is een tijd voor familiebezoek, liefdadigheid en het zich onthouden van zondig gedrag. Na afloop van deze heilige maand wordt deze periode afgesloten met een feest dat Eid al-Fitr wordt genoemd, ook wel bekend als het Suikerfeest. Letterlijk betekent het echter “het feest van het verbreken van het vasten”.
Indien je gaat vasten en de tijd voor Iftar is aangebroken, dan is het ook op zijn plaats om een smeekbede (dua) van de Profeet te verrichten. Dha-haba ddhama'oe wabtallati l-'oeroeqoe, wa thabata al-adjroe in shaa'Allah. ' 'De dorst is verdwenen, de aderen zijn bevochtigd en de beloning is zeker, als Allah het wil.
Betekenis ramadan mubarak en ramadam kareem
Je kunt 'ramadan mubarak' zeggen, wat dus in principe 'een fijne ramadan' betekent. Ook 'ramadan kareem' wordt veel gebruikt: dit betekent 'een gezegende ramadan gewenst'. Dit is in ieder geval hoe wij elkaar een fijne ramadan wensen.
Het Suikerfeest is een islamitisch feest waarmee het einde van de ramadan (vasten) wordt gevierd. Het offerfeest of slachtfeest vindt ruim twee maanden na de ramadan plaats.
Je wenst elkaar "Eid Mubarak". Dat betekent een gezegend feest.
ALLAH OE AKBAR!!!
Wil je op een islamitische manier condoleren? Dan kun je een van de onderstaande islamitische smeekbedes (dua) gebruiken. 'A3thama Allahoe adjrak wa ah'sana a3zaa'ak wa ghafara limayyitik. ' 'Moge Allah je beloning vermeerderen, de rouwperiode vergemakkelijken en de overledene vergeven.
Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak ('een gezegend feest').
"Gefeliciteerd; prettig Suikerfeest."
Eid slaat op de festiviteiten zelf en Moebarak betekent gezegend. De groet betekent dus iets als Gezegend Feest. Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak. In de islamitische wereld bestaan ook talrijke andere begroetingsformules ter gelegenheid van deze feesten.
Moslims vieren vandaag dat de ramadan voorbij is, een maand die als heilig geldt en waarin wordt gevast van zonsopgang tot zonsondergang. De gangbare term voor het feest is het Arabische Eid al-Fitr. Dit betekent letterlijk 'het feest van het verbreken van het vasten'.
Het Suikerfeest is een islamitisch feest. Net zoals Kerstmis en Pasen christelijke feesten zijn. Islamitisch komt van het woord islam. Dat is het geloof van veel mensen in de wereld.
Officieel heeft de islam maar twee feestdagen: het Offerfeest en het Suikerfeest. Daarnaast kent de islam verschillende dagen of periodes waarin belangrijke gebeurtenissen in de islamitische geschiedenis herdacht worden.
Het offeren is sterk aanbevolen voor man, vrouw, jong, oud, getrouwd, vrijgezel, ingezetene en reiziger (met uitzondering van de bedevaartganger).
Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap - en dat is niet goedkoop (ca. € 300).