Voortaan gaat supermarktketen Albert Heijn statiegeld invoeren op alle plastic sapflessen. Op deze manier wordt het voor consumenten duidelijker en worden plastic flessen op de juiste manier ingezameld en gerecycled, zegt het bedrijf.
Albert Heijn gaat vrijwillig statiegeld heffen op alle plastic flessen frisdrank, water en sap van het eigen merk. De supermarktketen verklaart dat klanten zich nu niet meer hoeven af te vragen op welke plastic flessen statiegeld zit.
"Behalve de kleine plastic flesjes zijn we ook verplicht om grote plastic flessen van ándere merken aan te nemen", vertelt hij. "Dus je fles van de Lidl kan je ook inleveren bij de Albert Heijn, en andersom.
Je lege statiegeldflessen en -kratten nemen we ook weer mee terug, dat doen we graag voor je.
Zowel in de winkel als bij online bestellingen betaal je statiegeld op kleine en grote plastic flessen, bierflesjes en bierkratten. De flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Uiteraard kun je alle statiegeldflessen en kratten bij Jumbo inleveren.
Alles over inleveren
U kunt uw statiegeldflessen en -blikjes (vanaf 1 april 2023) inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
U kunt plastic verpakkingen meestal in uw gemeente inleveren. Vraag uw gemeente hoe zij plastic verpakkingen inzamelt voor recycling. Plastic flessen en flesjes met statiegeld kunt u inleveren bij de meeste winkels die de flessen verkopen.
Vanaf 1 juli 2021 is het wel zo dat u grote plastic flessen overal kunt inleveren. Bij ALDI is het per 28 juni al mogelijk om al uw statiegeldflessen in te leveren. Ook krijgen de grote flessen een nieuwe streepjescode en het statiegeldfleslogo op het etiket.
In de 'Vind mijn product app' kunnen klanten het product intypen dat zij zoeken. De app wijst vervolgens de weg en binnen no time heb je gevonden wat je zocht.
Supermarktketen Albert Heijn verhoogt vanaf morgen het statiegeld op de klapkratten van 4 euro naar 5 euro. Dit is het gevolg van de hoge grondstofprijzen, aldus de supermarkt in een mail aan vaste klanten.
België kent tot nog toe alleen statiegeld op hervulbare glazen bierflesjes, en hervulbare glazen water- en frisdrankflessen in bijvoorbeeld horeca, maar overweegt al enige tijd bredere invoering van statiegeld.
Voor flessen die in het buitenland zijn aangeschaft met een buitenlands statiegeldbewijs kan het statiegeld niet in Nederland worden teruggevraagd. Dit zijn namelijk geen flessen van Benegas Light. Voor het terugvorderen van het statiegeld moeten deze flessen daarom worden ingeleverd in het land van herkomst.
Het heeft te maken met stakingen.Werknemers van distributie-centra staken omdat ze meer loon willen. Ze vinden dat ze te zwaar werk moeten doen, voor te weinig geld. Een distributie-centrum is een enorme verzamelplek van spullen.
1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven met het verpakkend bedrijfsleven afgesproken. Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend.Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent.
De boodschappen worden geleverd in klapkratten. Deze klapkratten hebben statiegeld t.w.v. 5 euro per stuk. De bezorger kan de klapkratten bij een volgende bestelling weer meenemen. Als je de klapkratten wilt laten ophalen zonder een nieuwe bestelling dan kun je een mail sturen naar [email protected].
Alleen de plastic flessen van frisdranken en waters vallen momenteel onder het statiegeldsysteem. Producenten van plastic flessen van 100% sap kunnen zich vrijwillig aanmelden. Plastic flessen van zuivel en siropen zijn uitgesloten van het statiegeldsysteem.
In Nederland is er geen logo dat aangeeft wanneer er wél statiegeld op een flesje zit. Er is echter wel een logo dat aanduidt dat je een flesje in de glasbak moet gooien. Als je dit logo tegenkomt op je flesje, zit er géén statiegeld op het flesje.
Bewaar je grote en kleine plastic flessen dus goed (COOP accepteert alle flessen dus o.a. ook van Lidl, Aldi en Jumbo).
Alleen de plastic flessen van frisdranken en waters vallen onder het statiegeldsysteem. Producenten van plastic flessen van 100% sap kunnen vrijwillig deelnemen aan het systeem. Plastic flessen van zuivel of siropen zijn uitgesloten van het systeem.
Het principe van statiegeld is eenvoudig: De consument betaalt een bepaald bedrag (het statiegeld) bij aankoop van een fles of blikje, bijvoorbeeld 0,25 euro. Ze krijgen de volle 0,25 euro terug door de lege verpakking terug te brengen.
Jij krijgt dan je statiegeld terug en de flessen gaan naar een retourencentrum. Daar worden ze gesorteerd, schoongemaakt of soms omgesmolten. Zo kunnen de plastic flessen worden hergebruikt voor een nieuwe ronde.
De flesjes die vallen onder het systeem zijn te herkennen aan een statiegeld logo op de labels en zullen een nieuwe EAN-code hebben.
Statiegeld wordt geheven op glazen (bier) flesjes, kleine (tot 1 liter) en grote (1 tot en met 3 liter) plastic flessen. Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend, consumentvriendelijk statiegeldsysteem voor drankblikjes.
Sinds juli 2021 betaalt de consument voor zo'n flesje 15 cent statiegeld. Toch werd vorig jaar maar 58 procent van die flesjes bij een inzamelpunt ingeleverd. Dat betekent dat meer dan 1 miljoen flesjes per dag elders worden achtergelaten.