Een gewoon katoenen shirt neemt het zweet op waardoor je snel afkoelt. Maar een thermoshirt zorgt ervoor dat het zweet weg kan en houdt tegelijk je lichaamswarmte vast. Speciale thermoshirts zijn in in verschillende gradaties en prijzen.
Twijfelweer met kleding bij het fietsen
Kies buiten een plek waar je ook kunt zien hoe hard te waait en uit welke richting. 14 graden zonder wind en met zon kan prima zijn voor een korte fietsbroek en bij 19 graden met een koude noordooster wind zonder zon is een lange fietsbroek vaak beter.
10-15 graden:
Mijn bovenlijf heeft voldoende aan een thermo met lange mouwen en een dun fietsjack of een dunne thermo met een wat dikker jack. Je kunt ook kiezen voor een fietsshirt met armstukken en daarover heen een jasje met lange mouwen. Zorg er in ieder geval voor dat je een thermo als basis draagt.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Bij temperaturen onder de 10 graden raden we dan al snel een winterjasje aan. Denk hierbij aan een lekkere dikke parka, een dikke gewatteerde jas, een gevoerde trenchcoat, een gevoerde neppe bondjas of een langere leren jas.
Wanneer het 15/16 graden is, kunnen zij gerust zonder jas buiten spelen. Denk er altijd wel aan dat de ochtenden en avonden in het voorjaar fris kunnen zijn. Het is dus aan te raden om altijd een jas of vest mee te nemen. Is het in de ochtend al 15 of 16 graden dan kan de jas gerust thuis achter blijven.
Zuurstof. Door vaker te fietsen kom je vaker buiten en krijg je meer frisse lucht. Niet alleen goed voor je luchtwegen, maar ook voor je hersenen, bloeddruk en hartslag. Dat effect wordt groter wanneer je kiest voor wegen en fietspaden die niet direct naast de snelweg liggen.
Fietskleding tussen de 8 en 15 graden
Mocht je geen zin hebben in 'gedoe' dan is een ¾ broek een goede optie of toch een lange, niet gevoerde broek. Om je lijf warm te houden kun je kiezen voor armstukken of een shirtje met lange mouwen. Trek ook een baselayer aan om te zorgen dat je niet te snel afkoelt.
Je kunt namelijk met de juiste kleding best prima fietsen in de winter als het koud is, met goede LED fietsverlichting, overschoenen, lange warme fietsbroek en de beste helmmuts en fijne warme winter handschoenen. Liever ga je fietsen in de zomer maar zo is de kou goed te doorstaan.
Korte broek, zomershirt, zweetshirt
Een ondershirt is altijd aan te raden omdat dit voor een luchtlaag zorg die tijdens hoge temperaturen voor verkoeling zorgt en voor opname van zweet. Draag een fietsshirt met een lange rits zodat je de temperatuur kunt reguleren met het openen of sluiten van de rits.
Wat is goede fietskleding
Goede fietskleding draag je aangesloten zodat het niet alle kanten op zwabbert maar mag nooit beknellen. Daarnaast moet de fietskleding comfortabel zitten maar wel voldoende ondersteuning bieden en temperatuur en vocht reguleren.
Het is aan te raden om onder je fietsjack goede thermokleding te dragen. Hierbij kun je kiezen tussen een thermoshirt met korte of lange mouw. Het is maar net wat je zelf fijn vindt. Laagjes mogen niet ontbreken tijdens de winter.
Tip 1: Vermijd kou met een warme koerspet, sjaal of muts
Vocht en wind zorgen ervoor dat je hoofd snel afkoelt. Daarom is het verstandig om met een sjaal en/of hoofddeksel te fiesen. Met een goede koerspet, sjaal of helmmuts houd je je hoofd en nek niet alleen warm, maar ook nog eens droog.
De oorzaken
De belangrijkste factor is de hogere luchtweerstand, die veroorzaakt wordt door de hogere luchtdichtheid in de winter. Bij lagere temperatuur hebben de luchtmoleculen een lagere gemiddelde snelheid en botsen dus minder hard tegen hun omgeving.
15-25 graden
Ideale temperaturen voor een ritje op de racefiets! Draag je favoriete bibshorts met een wielershirt met korte mouwen (onder de 20 graden kunnen armstukken fijn zijn). Je muts en overschoenen laat je thuis en je kunt handschoentjes met open vingers dragen.
Conclusie. Voor de meeste mensen is droog weer met bewolking, weinig wind en een temperatuur van 20 tot 25 graden het beste weer om te fietsen. Lever je een grote inspanning, zoals op de racefiets, dan voelt 15 tot 20 graden beter aan.
Wielerkleding voor temperaturen tussen 0°C en 5°C
Tijdens zo'n winterse rit draag je sowieso overschoenen, handschoenen en een helmmuts of een muts onder je helm. Daarnaast heb je natuurlijk een lange broek, een ondershirt, een wintershirt en een winterjack aan.
Volgens dermatoloog Wianda Christoffers van het Isala Dermatologisch centrum in Zwolle hoor je al handschoenen te dragen wanneer het buiten kouder is dan 7 à 8 graden Celsius. "Hoe meer kou en temperatuurschommelingen je kunt voorkomen, hoe beter", legt ze uit aan Eindhovens Dagblad.
Andere fietsdisciplines. De winter leent zich bij uitstek voor andere fietsdisciplines, zoals veldrijden, baanwielrennen of strandracen. Deze wedstrijden zijn vaak kort en intensief. Ideaal als je fit wilt blijven maar niet uren op de fiets door de kou wil rijden.
4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen.
Wanneer het in het voorjaar of najaar al wat kouder is, dan is het wel lekker om net wat warmere kleding te dragen. Kies dan voor vesten, een comfy trui of een stijlvol shirt met lange mouwen. Wil je liever een jurkje dragen? Ga voor midi of maxi strakke jurkjes.
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan.