Independence Day ("Onafhankelijkheidsdag"), ook wel Fourth of July genoemd, is in de Verenigde Staten van Amerika een nationale feestdag ter viering van de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776.
Independence Day is op 4 juli. Er wordt gevierd de ondertekening van de Declaration of Independence op 4 juli 1779. Dit wordt gezien als de dag waarop de Verenigde Staten één land zijn geworden.
Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald.
In Amerika wordt alleen Eerste Kerstdag gevierd. Maar ook Kerstavond is belangrijk. Dan wordt er gegeten met de hele familie en in sommige gezinnen worden dan ook al de cadeaus uitgepakt. Maar gebruikelijker is het dat de kinderen op Kerstochtend de cadeaus onder de kerstboom vinden.
Finland voert de ranglijst aan met maar liefst 39 vrije dagen, maar ook Denemarken, Zweden, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje doen het goed met 36 verlofdagen, waarbij Spanje na Finland het meeste officiële feestdagen (14) toekent.
Gemiddeld hebben Amerikanen in de private sector maar zestien dagen per jaar vrij - en dat is inclusief zes feestdagen op vaste momenten verspreid over het jaar. Ze kunnen dus niet meer dan tien dagen vrij nemen voor een zomervakantie.
Independence Day wordt door de Amerikanen jaarlijks gevierd op 4 juli, de dag is dan ook bekend onder de naam 'the Fourth of July'. De Amerikanen vieren die dag de 'verjaardag' van de Onafhankelijkheidsverklaring. Door het tekenen van deze verklaring op 4 juli 1776 werd Amerika onafhankelijk van Groot-Brittannië.
Vandaag, op 4 juli, vieren de Amerikanen "Independence Day", de dag dat dertien kolonies zich op 4 juli 1776 onafhankelijk verklaren van het Britse Rijk. De Amerikanen laten de dag niet onopgemerkt voorbijgaan.
Hemelvaart. Maandag 6 juni 2022, Pinkstermaandag.
Feestdagen in de Verenigde Staten van Amerika
Het grootste feest in Amerika is the fourth of July, ofwel Independence Day. Overal in het land houdt men feesten, de gehele dag eten mensen van de bbq en er zijn veel optredens. In de grote steden zijn er bovendien veel parades door de straten.
In Amerika noemt men Pinksteren Pentecost, naar het oud Griekse pentekostē dat " de vijftigste dag" betekent. In het Engels staat de feestdag ook wel bekend als Whit Sunday. Daaruit blijkt al dat Pinksteren in deze landen maar één dag duurt. Ik moet vandaag dus gewoon werken.
Amerikanen hebben niet echt een woord voor dit soort feesten en partijen. In principe zullen ze u gewoon uitnodigen voor een BBQ of een 'cook out'. Ergens op de uitnodiging zal dan staan: BYOB.
Betaalde vakantiedagen zijn voor veel Chinezen een gunst, geen recht. Alleen ambtenaren en werknemers van staatsbedrijven hebben recht op 21 vakantiedagen per jaar. In de private sector bepalen werkgevers zelf of en hoeveel dagen hun werknemers vrij kunnen nemen.
De Finnen hebben de meeste feestdagen (15), op de voet gevolgd door Spanje (12), Griekenland (12) en vier landen met elf feestdagen (Denemarken, Frankrijk, Zweden en Italië).
Finland heeft de meeste feestdagen van Europa; daar is het jaarlijks vijftien keer feest. Dat onderzocht adviesbureau Mercer in 2014. Op een feestdag ben je in Nederland niet automatisch een dag vrij. Er bestaat namelijk geen wet waarin is vastgelegd dat werknemers vrij zijn op bepaalde feestdagen.
Verenigde Staten. In de Verenigde Staten is gefrituurde kip geen onderdeel van het traditionele kerstdiner. Dat bestaat vaak uit kalkoen, eend, fazant of gans, combineert met bijgerechten als aardappelpuree en geroosterde groente.
In Nederland mogen we onszelf gelukkig prijzen dat we na kerstavond en Eerste Kerstdag nog een feestdag mogen vieren. Dit is ook het geval in onder andere België, Oostenrijk, Duitsland en Italië. Toch zijn er ook landen waar Tweede Kerstdag geen feestdag in en dus niet wordt gevierd.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.