Bij een versterker wordt het vermogen gespecificeerd bij een bepaalde belasting (luidspreker met een bepaalde impedantie): 1, 2 of 4 ohm. Hoe lager de aangesloten impedantie, des te hoger is de belasting voor de versterker. En hoe hoger de belasting, hoe meer vermogen een versterker gaat leveren.
Zakt de impedantie van de luidspreker bij een bepaalde frequentie naar 4 ohm, dan zal de versterker 2 x 200 watt moeten leveren voor dezelfde geluidssterkte. Zakt de impedantie naar 2 ohm, dan zal de versterker 2 x 400 watt moeten leveren voor dezelfde geluidssterkte.
De eenheid is om exact te zijn 2,83 Volt aan 8 Ohm is gelijk aan 1 Watt.
De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
Met een receiver bedoeld voor luidsprekers van 6 Ohm kan in de meeste gevallen - eerder - met luidsprekers in de range 4-8 Ohm werken zonder in de problemen te komen.
Re: 4 ohm en 6 ohm tegelijk
Aangezien elke speaker in jouw versterker wordt aangestuurd door een versterker voor elk kanaal, is het geen probleem, zo'n beetje elke versterker kan 4 Ohm aan.
In ons voorbeeld van een speaker met 100 watt, denken veel mensen dat ze op veilig spelen door een versterker te nemen die maar 50 watt kan aanbieden. Maar, de 50 watt betekent dat de versterker slechts tot 50 watt kan aanbieden zonder dat het geluid gaat vervormen.
Sommige luidsprekers hebben een weerstand van 4 Ohm, wat inhoudt dat zij tweemaal zoveel stroom wegtrekken van de receiver/versterker. De meeste receivers hebben geen problemen om een 8 Ohm speaker aan te sturen, maar alleen de krachtigere receivers kunnen ook 4 Ohm speakers perfect aansturen.
Re: 4 Ohm luidsprekers op 8 Ohm versterker
Er zit geen omschakeling op van 4 naar 8 Ohm. Dat gaat wel, maar je zult het vermogen wat de versterker moet leveren dan goed moeten bewaken. Dat wordt bij een versterker die voor 8 ohm luidsprekers ontworpen is en aan een 4 ohm belasting moet leveren eerder gehaald.
Als eenheid van vermogen (dus energie per seconde) kennen we de watt (W), en, heel ouderwets: de paardenkracht (pk). 1 watt = 1 joule per seconde. Een stofzuiger die 1000 watt (ofwel 1 kilowatt, 1 kW) vermogen heeft, gebruikt dus elke seconde 1000 joule.
Bij een versterker wordt het vermogen gespecificeerd bij een bepaalde belasting (luidspreker met een bepaalde impedantie): 1, 2 of 4 ohm. Hoe lager de aangesloten impedantie, des te hoger is de belasting voor de versterker. En hoe hoger de belasting, hoe meer vermogen een versterker gaat leveren.
Wanneer je wilt weten hoe hard je luidspreker geluid kan afspelen, dan kijk je naar de gevoeligheid. De gevoeligheid van een luidspreker wordt uitgedrukt in decibel en geeft de geluidsdruk in decibel gemeten vanaf 1 meter afstand bij een vermogen van 1 Watt.
1 watt vermogen » 97 dB geluidsdruk. 2 watt vermogen » 100 dB geluidsdruk. 4 watt vermogen » 103 dB geluidsdruk. 8 watt vermogen » 106 dB geluidsdruk.
Anders wordt het wanneer je 4 ohm speakers hebt. In dat geval is het van belang dat je een versterker zoekt die ook met 4 ohm overweg kan. Dit vind je vaak terug in de specificaties van de versterker. Naast het vermogen in 8 ohm wordt dan ook het vermogen in 4 ohm genoemd.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
Het kan zeker, de vraag is echter of het handig is. Als je verschillende speakers in serie gaat schakelen gaan de verschillende impedanties elkaar beïnvloeden, waardoor de response van de speakers niet meer klopt. Zijn het twee de zelfde speakers is het niet zo'n probleem.
In principe geldt: hoe groter je woonkamer,hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
De meeste versterkers kunnen luidsprekers aansturen die een een impedantie hebben van 4* tot 8 Ohm. Maar let op: als je meer dan 1 paar luidsprekers tegelijk gaat aansturen (paar A + paar B) dienen beide paren luidsprekers allebei 8 Ohm te zijn.
Een 6-60 Watt LED lamp betekent dat de LED 6 Watt verbruikt en evenveel licht geeft als een halogeenlamp van 60 Watt. Het elektriciteitsverbruik wordt dus gedeeld door 10 voor dezelfde lichtopbrengst. De daadwerkelijke lichtopbrengst bedraagt 600 lumen bij een 6-60 watt lamp.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Het aantal speakers wat je kan aansluiten op versterker is afhankelijk van de pa versterker en de passieve speakers zelf. Dit heeft o.a. te maken met de weerstand (uitgedrukt in ohm, het symbool van weerstand is Ω) van de aan te sluiten speakers.
Zoals u in de technische gegevens hebt kunnen lezen, raden wij aan om luidsprekers aan te sluiten met een impedantie van 6 tot 16 ohm. Elk type luidspreker met deze nominale impedantie kan probleemloos worden aangestuurd. De nominale impedantie is de aangeduide weerstandswaarde in ruststand.
Impedantie is het begrip waarmee in de elektrotechniek de weerstand wordt aangegeven die een wisselstroom ondervindt in een geleider. Kort gezegd is het een wisselstroomweerstand. Die weerstand is het gevolg van de eigenschappen die de geleider heeft.