Welke zonnebrand is het beste voor je gezicht? Zelfs als de zon niet aanwezig is, wordt onze huid nog steeds blootgesteld aan ultraviolette stralen. Belangrijk is dus om minimaal SPF 30 te gebruiken voor de beste kans om goed beschermd te worden.
Wil je jezelf goed beschermen dan kiezen veel mensen voor factor 50. Factor 30 voelt voor velen als aanzienlijk minder bescherming. Maar een SPF 30 en 50 schijnen vrijwel niets van elkaar te verschillen. Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt voor 98% bescherming.
Zelfs als je een donkere huid hebt, is het nog steeds belangrijk om deze te beschermen tegen schadelijke stralen met minstens SPF 30. Mensen met een lichtere huidskleur moeten echter vaker zonnebrandcrème aanbrengen, omdat de melanine in hun huid mogelijk minder bescherming biedt tegen de zon.
Ook als je van je zelf weet dat je niet een trouwe smeerder bent is een factor 30 (of hoger) geschikter. Als je een zonnebrandcrème goed en volgens de regels aanbrengt, beschermt een product met een factor 15 tegen 94 procent van de zonnestralen en een product met een factor 30 tegen 97 procent van de zonnestralen.
Welke factor (SPF) je nodig hebt hangt af van je huidtype en UV-straling. De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw.
Hoe hoger de beschermingsfactor die je gebruikt, des te beter omdat: Beschermingsfactor 15 weert 93% van de uvb-stralen af. Beschermingsfactor 30 weert 97% van de uvb-stralen af. Beschermingsfactor 50 weert 98% van de uvb-stralen af; je ziet dat het verschil erg klein is naarmate de cijfers omhoog gaan.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Welke SPF je nodig hebt voor het gezicht? Om je optimaal te beschermen tegen de zon kun je elke dag een dagcrème met SPF 30 of SPF 50 gebruiken. De hoge factor in deze dagcrèmes zorgen ervoor dat je huid in top conditie blijft en je beschermd bent tegen zonnevlekjes en rimpels.
Met een factor 20 zou je dus 300 minuten of 5 uur op het strand kunnen blijven (20 x15). Met een factor 30 zou je 450 minuten in de zon kunnen blijven (7,5 u). Een factor 30 is dus écht voldoende(SPF 50 is niet nodig!) om een hele dag op het strand te zitten mits je natuurlijk voldoende dik en frequent genoeg smeert.
Wanneer is een dagcrème met SPF voldoende? Een dagcrème met SPF, een BB cream, een CC Cream of een foundation met SPF is voldoende als je weinig in de zon bent. Maar ook dan bieden ze alleen voldoende bescherming als je ze vaker aanbrengt. Een SPF verliest na ongeveer 3-4 uur haar kracht.
' Volgens Wakkee zorgt het smeren van factor 50 soms zelfs voor minder bescherming, door ons gedrag. 'Zo'n hoge factor geeft een illusie van veiligheid. ' Omdat je je extra goed beschermd voelt, kan het zijn dat je je maar eenmalig insmeert of de schaduw niet meer opzoekt.
SPF 30 blokkeert 96,7% van de UVB stralen en laat 3,3% door, terwijl SPF 50(+) 98% van de UVB stralen blokkeert en 2,0% door laat. 100% bescherming bestaat dus niet [9]. Ten eerste wordt er over het algemeen aangeraden om altijd minimaal factor 30 te gebruiken.
Kun je toch bruin worden als je zonnecrème (factor 30) gebruikt? Een zonnecrème houdt het bruiningsproces niet tegen, het gaat gewoon trager. Je zult dus ook met een factor 30 bruin worden… maar vergeet niet dat bruin worden het gevolg is van schade die je huid oploopt: zonder huidschade kun je niet bruin worden.
Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming. Deze berekening klopt alleen, als je je zonnebrandcrème royaal aanbrengt.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Zonnebrandcrème voor het lichaam is vaak een dikke en/of vettige substantie. Dat is prima voor het lichaam, maar voor het gezicht is dit helaas minder leuk. Door de dikke substantie kunnen namelijk de poriën in je huid verstopt raken. Dit vergroot de kans op mee-eters of acne.
Er zijn dus geen signalen dat zonnebrand schadelijk is voor de gezondheid en dat terwijl miljarden mensen het al best lang gebruiken. Wat wél is bewezen: smeren met zonnebrand verkleint de kans op huidkanker aanzienlijk.
De zonnebrand van Dr.Jetske Ultee is door de Consumentenbond als beste getest.
Als er factor 15 op de fles staat, betekent dat de periode dat je zonder te verbranden in de zon kunt zitten 15 keer zo lang is. Stel, je verbrandt normaal gesproken na 10 minuten zonnen, dan krijg je na het smeren met factor 15 pas na 10x15 minuten rode verbrandingsvlekken.
Wanneer moet je opnieuw smeren? Jetske: 'Of je nu factor 15, 30 of een hogere factor smeert, om de SPF te bereiken en te behouden die op de verpakking van je product vermeld staat, moet je je crème elke twee uur opnieuw aanbrengen. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na applicatie.
De Consumentenbond heeft ook verschillende zonproducten met SPF 50 (+) getest. Hieruit zijn maar liefst twee winnaars gekomen: de Biodermal Hydraplus Zonnespray SPF 50+ én Biodermal Kids Zonnespray SPF 50+. De Biodermal Hydraplus Zonnespray SPF 50 (+) is een duurzamere zonnebrand en bevat geen allergenen.