De Sauvignon Blanc en de Chardonnay zijn de twee bekendste witte druivensoorten. De Sauvignon Blanc is in vergelijking met de Chardonnay echter droger van smaak. De Sauvignon Blanc wordt beplant in een niet te warm klimaat. Dit is nodig om de frisse smaak te behouden.
Naast beide overeenkomsten vinden we ook verschillen tussen sauvignon blanc en chardonnay. Deze verschillen zorgen er vaak voor dat mensen een voorkeur heben voor een van de twee.
Chardonnay - Deze druif wordt vaak beschouwd als de koningin van de witte druiven. Het is een zeer veelzijdige druif die in veel verschillende stijlen van wijn wordt gebruikt, van droge en volle wijnen tot zoete dessertwijnen.
Chenin blanc is een blend van Chardonnay, Semillon en Sauvignon Blanc gemaakt in Australië. Het is ontstaan in Frankrijk in de Loire-vallei en waarschijnlijk in de subregio Anjou, die tegenwoordig enkele van de beroemdste chenins ter wereld vormt.
Wat is het verschil tussen Verdejo en Sauvignon Blanc? Verdejo is vaak zachter van smaak dan een Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc heeft ook een hogere zuurgraad en is strakker in de mond. Verdejo heeft vaak meer aroma's van tropisch fruit dan een Sauvignon Blanc.
Pinot Grigio uit Italië is vaak lichter en droger, terwijl die uit Californië rijker en fruitiger kan zijn. Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn intense fruitigheid, terwijl die uit Frankrijk, zoals uit de Loire-vallei, meer mineraliteit en terroir kan uitdrukken. Welke wijn is lekkerder?
De Verdejo-druif is weliswaar minder glamoureus dan Chardonnay , maar heeft desalniettemin een hogere natuurlijke zuurgraad en een zeer kenmerkend karakter.
Door dit verschil in zoetheid is Chenin Blanc veelzijdiger in combinatie met zowel hartige als zoete gerechten , terwijl Sauvignon Blanc door zijn droogheid perfect past bij lichtere, zuurdere gerechten.
Daarnaast zijn er ook verschillen tussen beide wijnsoorten te ontdekken in de fruitsmaken die u proeft. Een sauvignon heeft vaak meer aroma's van citrusfruit. In een chardonnay wijn proef u sneller zoet fruit als ananas en perzik. De sauvignon blanc staat bekend als een droge en frisse witte wijn.
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Chardonnay. Eén van de populairste witte druif ter wereld is wel de Chardonnay. De Chardonnay komt oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk. Tegenwoordig is hij in erg veel landen in de wereld te vinden.
Door het eten van witte druiven krijg je vitamine K en vitamine B1 binnen. Deze combinatie van vitamines zorgen voor sterke en gezonde botten. Ook bevatten deze druiven veel kalium wat erg goed is om je nieren, lever en darmen goed te laten functioneren.
Donkerrode en paarse druiven bevatten doorgaans meer antioxidanten dan witte of groene druiven . Ook de hoeveelheid antioxidanten, zoals resveratrol, die in wijn wordt aangetroffen, varieert, met hogere niveaus in rode wijn.
Verdejo, Picpoul, Chablis, Silvaner, Assyrtiko, Albariño, Vinho Verde en Vernaccia zijn slechts enkele voorbeelden van wijnen die de kenmerken van Sauvignon Blanc delen. Deze wijnen bieden een scala aan smaken en stijlen die uw smaakpapillen zullen bekoren en boeien.
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld.
In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio.
Droge witte wijn: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Droge rode wijn: Pinot Noir, Sira, Malbec, Merlot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Cabernet Fran. Licht zoet: Riesling, Chenin Blanc, Gewurztraminer, Moscato . Sterk zoet: dessertwijnen – sherry, port, sauterne, koude wijn.
Chardonnay heeft over het algemeen een vollere body en kan tonen van rijp fruit en vanille hebben. Pinot Grigio is over het algemeen lichter en verfrissender, met tonen van citrus en groene vruchten. Daarnaast is Pinot Grigio vaak iets zoeter dan chardonnay.
Maar op de manier waarop geen twee sneeuwvlokken hetzelfde zijn, uiten ze zich anders: Chenin Blanc heeft zelden perzikachtige tonen, en met voornamelijk appeltonen spelen de citrustonen een tweede viool. Bij Riesling vind je veel meer perzik, of citroen of limoen – deze zullen dominanter zijn.
De chenin blanc is een witte druif die wordt gebruikt voor het maken van droge, zoete maar ook mousserende witte wijnen. Met chenin blanc kan je werkelijk alle kanten op. De druif komt oorspronkelijk uit de Loire streek en is gevoelig voor edelrot door de schimmel Botrytis Cinerea.
Gavi staat bekend om zijn lichte en frisse smaakprofiel, met tonen van citrus, groene appel en florale ondertonen. Gavi is een uitstekend alternatief voor de Sauvignon Blanc-liefhebber die zijn horizon wil verbreden en van een witte wijn met een hogere zuurgraad houdt.
Maak kennis met verdejo . Deze witte druif groeit bijna uitsluitend in de Spaanse DO Rueda (in de regio Castilla y Leon), hoewel hij oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. De citrus-, grapefruit-, meloen-, venkel- en amandelkenmerken leveren hem vaak de beschrijving op van sauvignon blanc gekruist met pinot grigio.
Verdejo, een betoverend druivenras afkomstig uit Spanje, heeft de harten van wijnliefhebbers over de hele wereld veroverd. Nederland is geen uitzondering. Met zijn verfijnde aroma's, levendige smaakprofiel en veelzijdigheid heeft Verdejo zich snel gevestigd als een favoriet onder Nederlandse wijnliefhebbers.
Smaak van Chardonnay
In koelere landen hebben de wijnen de smaak van groene appel. In landen met een mild klimaat krijgt de wijn de smaak van Meloen. In warme landen smaakt de wijn naar exotische vruchten zoals ananas, banaan en mango.