Boskoop Glory / Boskoop Glorie, of Glorie van Boskoop is een heerlijke en vooral makkelijke buitendruif voor in Nederland. Dit ras is al jaren de ideale druif voor iedereen die een makkelijke druif in de tuin wil. Deze druif is groter en sappiger dan de Boskoop Glorie, maar heeft daarbij ook meer zon nodig.
Blauwe druiven zijn de donkerste van alle druifsoorten. Ze zijn wat zoeter en bevatten naar verhouding de meeste antioxidanten. Die zorgen voor een sterke weerstand.
Ben je fan van blauwe druivenwijn, en wil je zelf wijndruiven planten? Dan is de Vitis vinifera Regent de beste keuze. Deze druivensoort is resistent tegen schimmelziekten, zoals echte en valse meeldauw. Ook is dit soort druiven winterhard tot min 20 graden Celsius.
Witte druif: Van der Laan
Hij wordt gerekend tot de beste witte druif voor de open lucht in ons klimaat. De Witte van de Laan is makkelijk in onderhoud, groeit niet heel hard en maar moet wel gekrent worden. Hij is licht zoet en is helaas niet volledig resistent tegen druivenziektes.
Wereldwijd zijn er 341.000 hectare cabernet sauvignon aangeplant, wat haar de meest aangeplante druif maakt. In 1990 waren er nog maar 100.000 hectare. Toen was het de achtste meest aangeplante druif ter wereld. De tweede druif die het meest is aangeplant wereldwijd is de merlotdruif.
Tot 2010 was de airén de meest aangeplante druif ter wereld. En dat is hij/zij nog steeds. Niet de chardonnay of de sauvignon blanc, maar juist deze onbekende Spaanse druif is perfect om frisse en jonge witte wijnen te maken. In 1615 was er voor het eerst sprake van deze witte druivensoort.
De Riesling van Duitse origine is één van de grootste druivensoorten ter wereld en makkelijk te verbouwen over de hele wereld. Deze druif heeft een hoog zuurgehalte en een sterke persoonlijkheid. De Riesling komt erg goed tot zijn recht in het koele klimaat van Europa, vooral in Duitsland en de Elzas.
Om lekkere en zoete druiven te oogsten, is het van belang om niet te veel druiventrossen tot ontwikkeling te laten komen. Door niet te veel trossen uit te laten groeien, gaat er meer energie naar de overgebleven trosjes. Dat betekent dus dat je een aantal trossen gaat verwijderen.
Kleine pitjes
Dit zijn de overblijfselen van de pitjes. De Sultana druif is de enige natuurlijke pitloze druif. Alle andere pitloze druivensoorten zijn een kruising tussen de Sultana en een andere druif.
Is er niet bij elke paal ruimte voor planten? Kies dan voor klimplanten die meters maken, zoals bijvoorbeeld een druif of blauweregen. Deze groeien makkelijk door naar de volgende paal van de pergola.
De beste tijd om een druif te planten is tussen september en maart. Voordat je aan de slag gaat, kun je een steunconstructie aanbrengen om later de takken aan vast te binden. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een draadscherm plaatsen. Het plantgat moet voldoende ruim zijn, zodat je de wortels goed kunt spreiden.
Vermijd moerasgrond en schaduw
Een druif in de grond planten kan bijna overal. Enkel een overmaat aan schaduw en een te natte standplaats zijn te mijden. Druivelaars staan helemaal niet graag met hun voeten in het water.
Water geven
Geef de druif één keer per week water. Als je een druif gaat planten moet je de grond ook heel vochtig maken. Bij warme dagen kun je het beste twee keer per week water geven. Ook in de winter moet de grond vochtig blijven.
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Vooral door het hoge suikergehalte wordt men vaak geadviseerd om geen druiven te eten wanneer men een dieet volgt of wanneer men wil afvallen. Wanneer deze adviezen worden gegeven, wordt er echter niet stil gestaan bij de gezonde voedingstoffen die volgens voedingsdeskundigen de druiven bevatten.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
Van origine bevatten druiven natuurlijk pitten. Helaas worden dezer dagen vooral pitloze druiven verkocht. Dat is jammer, want druivenpitten bevatten waardevolle stoffen die OPC's heten.
Zo worden pitloze druiven gekweekt
Met groeistoffen en plantenstokken worden planten gefopt, zodat ze zich gaan vermenigvuldigen zonder dat ze zaadjes hebben die ze kunnen verspreiden. Zo brengt de scheut van een goede druivenplant trossen sappige, pitloze druiven op.
De makkelijkste manier om druivenpitten in te nemen is door ze op te eten als je druiven eet en niet uit te spuwen zoals je gewend bent. Het is een goed idee om ook even op de druivenpitten te kauwen. Je kunt ook druivenpitolie gebruiken tijdens het koken en in saladedressing.
Snoei je je druif niet, dan krijg je meer en lange takken, die meer druiven dragen. Dat klinkt goed, maar je moet kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. De druiven zouden kleiner zijn en minder zoet zijn (de suikers moeten immers over meer druiven verdeeld worden).
Wacht met het wassen van je druiven totdat je ze wilt eten. Dit voorkomt dat extra vocht het rottingsproces bevordert. Bewaar de druiven in hun oorspronkelijke verpakking. Trek de hoeveelheid druiven die je wilt eten van de tros af en was die.
De Vroege van der Laan-druif staat al langer bekend als een zeer zoete en sappige witte druif. Hij is uitermate geschikt voor het Nederlandse klimaat. De druif Himrod is een bekende pitloze druif. Hij heeft middelgrote bessen en een goede opbrengst.
Op de Etna op Sicilië staan planten van meer dan 200 jaar oud. Lang had een druif in Alto Adige het record in handen. In kasteel Katzenzungen bij het plaatsje Prissiano staat een struik van meer dan 350 jaar oud. Nu is er naar alle waarschijnlijk een nog oudere gevonden in Slovenië.
Plant de druif schuin in de grond zodat de ent 10 cm vanaf de muur staat en de wortels 30 cm. De ent moet net boven de grond uitkomen, zorg voor een ruim plantgat zodat de wortels gelijkmatig kunnen worden uitgespreid. Bij pergola's of andere ornamenten kunt u de druivenplant 10 cm van de paal plaatsen.
Je kunt druiven niet alleen los eten, maar ook verwerken in allerlei heerlijke recepten.