Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker. Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Roken beschadigt uw longen
Roken is de belangrijkste veroorzaker van longziekten zoals longkanker, COPD en astma. Daarnaast veroorzaken roken en meeroken ademhalingsproblemen, zoals benauwdheid, piepend ademhalen en hoesten. Jaarlijks sterven ruim 6.000 mensen aan COPD. Ruim 80% hiervan komt door roken.
Tabaksrook bevat duizenden verschillende stoffen. De meest schadelijke componenten naast nicotine zijn, koolmonoxide en teer.
Maar de kankerverwekkende stoffen uit rook komen terecht in het hele lichaam. Rokers hebben ook meer kans op het krijgen van borstkanker, prostaatkanker en kwaadaardig melanoom (is een vorm van huidkanker), leukemie en kanker in de maag, blaas, nieren, lever, baarmoederhals, alvleesklier en darmen.
10-15 jaar: je hebt 50% minder kans longkanker dan toen je nog rookte. Een belangrijke mijlpaal. Longkanker komt meestal door roken en die kans is voor jou nu al veel kleiner geworden. Het is nummer 3 van meest voorkomende soorten kanker in Nederland.
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."
Professor Nemery: “Bij lang en intensief roken gaan de longen uiteindelijk kapot. Symptomen van dit chronisch obstructief longlijden (COPD) duiken meestal op vanaf 40 à 45 jaar. Je wordt kortademig en hebt moeite om inspanningen te doen. Op termijn sterft het longweefsel af.
Lange tijd hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker. Andere klachten die u kunt krijgen: bloed ophoesten, moe zijn, geen zin in eten en afvallen als u dat niet wilt. Longkanker komt vaak door lang en veel roken. Soms ontstaat het bij mensen die nooit gerookt hebben.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Ja, de longen zijn in staat om zichzelf te herstellen als u stopt met roken. Vroeger werd gedacht dat de schade die het roken aan de longen veroorzaakt, zichtbaar blijft na het stoppen. Recentelijk bleek echter dat de longen beter in staat zijn om zich te herstellen dan oorspronkelijk werd gedacht.
Gemiddeld sterven mensen die roken tien jaar eerder dan mensen die niet roken.
Kleur bij rook; de kleur bij giftige rook is in de meeste gevallen geel of bruin. Wanneer er geen sprake is van rook afkomstig van een brand, is de kleur geregeld wit of transparant; Geur; veel gevaarlijke stoffen zijn niet waarneembaar door het te ruiken.
In Nederland overlijden elk jaar bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Een roker leeft gemiddeld 5 tot 10 jaar korter dan een niet-roker.
Zodra je stopt met roken, krijgen je longen de kans om zich te herstellen. Echt schoonmaken lukt niet echt, maar 24 uur nadat je je laatste sigaret hebt gerookt, beginnen je longen zich te herstellen. Het opgehoopte vuil wordt naar buiten gebracht, wat je zal merken aan de frequente hoestbuien.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn. Deze tests kunnen nicotine, cotinine en een ander afbraakproduct genaamd anabasine opsporen. Valspositieven voor nicotine komen vaak voor bij bloedonderzoek.
Alcohol scoort wat betreft lichamelijke schade en sociale schade individueel op de derde plaats direct na tabak en crack. Nemen we alle criteria samen dan staat alcohol op de derde plaats, na heroïne en tabak.
Dikkedarmkanker. Het is waarschijnlijk dat actief en passief roken het risico op darmkanker verhoogt. Die resultaten moeten nog bevestigd worden door verder onderzoek.
Nicotine maakt in de hersenen een grote hoeveelheid dopamine vrij, waardoor de roker in een gelukkige roes komt. Hoe meer je rookt, hoe meer je lichaam gewend raakt aan nicotine en dus ook dopamine. Gevolg: je moet méér roken om diezelfde gelukkige roes te krijgen.
Zeurende pijn in de borststreek, rug of in het gebied van de schouders. Achteruitgang van de lichamelijke conditie. Dit kan zich uiten in snelle vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, gewichtsverlies en/of een gebrek aan eetlust.
Denk aan de volgende klachten:
Een hardnekkige prikkelhoest die al een paar weken duurt. Je kunt ook eerst last hebben van een rokershoestje 's ochtends en dan merken dat het een prikkelendere of scherpere hoest wordt die de hele dag aanhoudt. Het kan ook zijn dat je slijm met wat bloed erin ophoest.
Meestal zaait longkanker uit naar de lymfeklieren, botten, lever, hersenen, bijnieren en de andere long.
Van longkanker zonder uitzaaiingen kunt u genezen. U kunt verschillende behandelingen krijgen: chemotherapie, een operatie en bestraling. Een operatie is mogelijk als: de kanker niet is doorgegroeid buiten de long.
Stadium IV
Bij gemetastaseerd SCLC bestaat de standaardbehandeling uit chemotherapie. De mediane overleving is 7 maanden, de eenjaarsoverleving 25%. De prognose is sterk afhankelijk van de performance score bij diagnose.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen. Maar ook dan kunnen er moeilijke dagen tussen zitten.