Eén portie botercrème is voldoende voor het vullen en afsmeren van 1 taart van 20 cm of een toef op ongeveer 12 cupcakes.
20 cm (18-22 personen)
1:1 botercrème
Dit houdt in de de verhouding ongezouten roomboter en poedersuiker gelijk zijn. Deze twee ingrediënten klop je in een paar minuten romig, waarna je er met gemak een taart mee kunt afsmeren.
Om een taartje met een doorsnee van 20 cm te bekleden, gebruik je 600 gram fondant.
Het is daarom het beste om je taart af te smeren met een dunne laag botercrème en deze een uur in de koelkast te zetten voordat je hem bekleedt met fondant. De botercrème zal dan hard worden en een mooie strakke ondergrond vormen voor je fondant.
Als je de taart rondom helemaal glad hebt kun je hem nog strakker maken. Gebruik hiervoor een smoother.Rondom wrijf je de fondant helemaal strak om je taart heen. Zorg ook dat het overtollige fondant onderaan goed tegen de taart zit.
Als de botercrème te zacht is geworden om rozetjes mee te spuiten, leg hem dan in de koelkast en laat circa dertig tot vijfenveertig minuten opstijven. Doe de toffee in de spuitzak en trek één uiteinde van de folie door de spuitzak (laat, in tegenstelling tot wat je ziet op onderstaande foto, de spuitmond erop zitten).
Dit hangt af van de grootte van je biscuit / kapsel. Zie hiervoor het kopje “Hoeveel beslag heb ik nodig”. Deze hoeveelheden gelden voor zowel marsepein als rolfondant. In principe heb je voor het maken van een standaard taart (25cm) circa 500g nodig.
Veel gebruikte vullingen zijn: botercrème, (verstevigde) slagroom met vers fruit, bavaroise in verschillende smaken of frosting. We hebben ook verschillende smaakstoffen, geconcentreerde en natuurlijke smaakstoffen, die het leven een stuk gemakkelijker kunnen maken.
Een schraper: nadat je de taart globaal hebt ingesmeerd, strijk je botercrème strak met een schraper. Het is belangrijk dat de schraper hoger is dan de taart. Met een schraper kun je veel nauwkeuriger werken dan met een paletmes. Vooral als je begint met taarten afsmeren, is het dus handig om een schraper te gebruiken.
Taart bewaren (gedecoreerd met crème of fondant)
Een taart van biscuit en helemaal gedecoreerd met crème of fondant is tot 2-3 dagen lekker als je hem in de koelkast bewaard.
Hoelang je de taart in de koelkast kunt bewaren is afhankelijk van het soort vulling, een taart met slagroomvulling zou ik niet langer dan 2-3 dagen bewaren. Een taart met botercrème vullingen kun je wel 3-4 dagen bewaren.
De hoeveelheden zijn gebaseerd op taarten van verschillende groottes, overal wordt een indicatie gegeven van het aantal stukjes (gemiddeld 20 gram per persoon) dat je uit een taart kunt halen.
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
Ook gedecoreerde taarten met fondant kun je prima bewaren in de koelkast en invriezen. Weer trek in taart? Laat hem, zonder de plastic zak, ontdooien in de koelkast en laat hem daarna pas op kamertemperatuur komen [vlak voor aansnijden].
De ondergrond van fondant is meestal botercrème of ganache. Deze twee producten zullen als het in de koelkast staan hard worden en daardoor zal het fondant niet smelten. Je kan een taart of cupcake niet afsmeren met slagroom of enchanted crème. Dat komt omdat deze producten water bevat.
Je zou denken dat het logisch is om een crème op basis van boter die verder niet verhit is te bewaren in de koelkast. Toch doe ik dat eigenlijk nooit. Wel als ik hem een paar dagen wil bewaren, maar over het algemeen maak ik mijn botercrème maximaal een dag van tevoren.
De meest voorkomende oorzaak dat botercrème gaat schiften is het verschil in temperatuur van de ingrediënten. Als de basis voor je crème al op kamertemperatuur is en je voegt koude roomboter toe, kan je crème dus in de schift schieten. Het is dus heel erg belangrijk dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Gelukkig is het heel goed op te lossen! Plaats de kom met crème boven een pan met kokend water (zorg dat de kom het water niet raakt) en verwarm de crème al kloppende gedurende ongeveer een minuut. Haal de kom van de bain-marie af en klop het mengsel vervolgens verder. Indien nodig kan dit herhaald worden.
Begin ergens met de plooien glad te strijken.Til de fondant op en wrijf voorzichtig met je hand de fondant tegen de taart aan. Een belangrijke tip: zorg ervoor dat wanneer je de volgende plooien glad gaat strijken, dat je de fondant altijd (écht áltijd), richting de kant wrijft die al glad gestreken is.
Om uit te rekenen hoeveel fondant je nodig hebt om een taart te bekleden gebruiken wij de volgende basisberekening: Voor een taart van 24 cm heb je 500 gram fondant nodig als basislaag. Wil je taarttoppers, bloemen of figuurtjes gaan boetseren dan adviseren we je om gumpaste te gebruiken.
Wil je fondant figuurtjes wat harder en steviger hebben, zodat je ze goed op de taart kan zetten? Dan kun je de figuren al prima een week van tevoren maken en zonder de figuren af te dekken op een donkere en koele plek bewaren. Leg of zet ze bijvoorbeeld in een keukenkastje neer.