Welke kleur draden voor een wisselschakeling? Als je een wisselschakelaar in een wisselschakeling gaat aansluiten, heb je twee kleuren draden nodig. Dat zijn een bruine (fase)draad en een zwarte (schakel)draad.
Een wisselschakelaar beschikt over 3 aansluitingen; 1 fasedraad en 2 schakeldraden (in en uit). In plaats van de fasedraad kan er ook een schakeldraad (lampendraad) worden gebruikt die naar het lichtpunt loopt. Beide schakeldraden verbind je met de andere wisselschakelaar.
De bruine draad vervoert de stroom van de schakelkast naar de lamp, de zwarte draad dient voor het onderbreken van de kring. De bruine draad dient u aan te sluiten op de klem die gemerkt is met een P of L. Aan de andere zijde sluit u de zwarte schakel draad aan.
De (bruine) fasedraad wordt gemonteerd op de gemerkte aansluitklem van de eerste wisselschakelaar (A); de (blauwe) nuldraad loopt rechtstreeks naar lamp.
Deze schakeling noemt men een hotelschakeling. Zoals de naam al zegt wordt deze schakeling veel in hotels toegepast. De kruisschakelaar heeft vier aansluitingen, waarbij er twee zwarte draden (ingang) aan de bovenzijde van de schakelaar aangesloten worden en twee zwarte draden (uitgang) aan de onderzijde.
Hotelschakelaar en wisselschakelaar zijn hetzelfde. De term hotelschakelaar wordt vaak gebruikt voor wisselschakelaar. Dat komt omdat het veel in hotels gebruikt wordt. Bij de entreedeur zit bijvoorbeeld een schakelaar voor de lamp die je ook bij je bed aan en uit kan zetten.
Het verschil tussen een wisselschakelaar en een serieschakelaar is voornamelijk het aantal lampen dat je ermee kunt bedienen. Een wisselschakelaar bestaat uit één knop waarmee je één lamp bedient. Een serieschakelaar heeft het dubbele aantal. Ook kan je met een wisselschakelaar een wisselschakeling maken.
Schakeldraad aansluiten op bruin of blauw? De schakeldraad is zwart, deze wordt gebruikt om stroom vanaf een wandschakelaar naar het armatuur (de lamp). Sluit de zwarte draad aan op de bruine draad aan. Je sluit de lamp dus aan op de blauwe en zwarte draad!
Geel/groen: Aardedraad dat zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom) Zwart: Schakeldraad om schakelaars mee te bedienen.
Als je een wisselschakelaar in een wisselschakeling gaat aansluiten, heb je twee kleuren draden nodig. Dat zijn een bruine (fase)draad en een zwarte (schakel)draad. Op de plek waar je de wisselschakeling gaat aalsuiten, zorg je dus dat de juiste kabels uit de inbouwdoos komen.
De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de stroomtoevoer.Hier staat altijd spanning op.De blauwe draad zorgt voor de afvoer van stroom.Hier staat geen spanning op.
Vanuit de centraaldoos leid je daar twee draden naartoe: bruin en zwart. Vervolgens sluit je deze op de schakelaar aan.
Bij de tweede wisselschakelaar komen de twee zwarte draden op hetzelfde contactpunt. Daarnaast heb je nog een derde zwart draad nodig die van de wisselschakelaar naar de lamp gaat. Dit derde zwarte draad moet je aansluiten op het rode contactpunt (L/P).
Dit simpele mechanisme regelt stroom naar een lamp of ander apparaat. De lichtknop onderbreekt het elektrische circuit dat via de stroomdraden naar schakelaar loopt. Een wisselschakelaar kun je gebruiken als zogenaamde enkelpolige schakeling. Dat wil zeggen dat je er één lamp vanaf één plek mee bedient.
Er zijn 4 kleuren draden die gebruikt worden bij elektra. Blauw = Nuldraad Bruin = Fasedraad Zwart = Schakeldraad Geel/groen = Aarde draad. Zoals u kunt zien op het plaatje gaat de bruine draad naar de schakelaar en naar het stopcontact.De blauwe gaat naar de lamp en naar het stopcontact.
Welke kleuren zijn L en N? In een elektrisch schema staat de L voor 'fasedraad' (bruin) en de N voor 'nuldraad' (blauw).
Nuldraad (blauw)
Vaak staat er geen spanning op dit blauwe stroomdraad. De nuldraad, ofwel nulleider, zorgt samen met de fasedraad ervoor dat de stroomkring rond is. Het is overigens verstandig om er niet automatisch vanuit te gaan dat er op blauw draad geen stroom staat.
Als je de fase draad (bruin) in een stopcontact aanraakt, wat gebeurt er dan? Doet het pijn, is het gevaarlijk of totaal niet. Bij het aanraken van beide draden ontstaat er een levensgevaarlijke situatie, dat weet ik. Als je blauw aanraakt gebeurt er niets.
De kleurcodering van de draden voor netspanning zijn: blauw = nul, bruin = fase, geel/groen = aarde. Daarnaast is er nog zwart, dat is een geschakelde fase-draad (kan dus wel of geen fase bevatten).
In 3 fase installaties gelden volgens de Europese normen de volgende kleuren combinaties in relatie tot de fasedraad: L1 = Bruin. L2 = Zwart. L3 = Grijs.
Draai de schakelaar om en steek de bruine fasedraad (meestal) bovenin bij het 'L' symbool. Vervolgens steekt u beide zwarte schakeldraden (meestal) onderin de openingen bij de pijltjes. De draden klikken daarbij vanzelf vast. Let op: bij sommige merken zitten deze openingen op een andere plek.
Het verschil tussen een wisselschakelaar en een serieschakelaar is de behuizing van de schakelaar. Een wisselschakelaar heeft één wisselcontact en is ook te gebruiken als enkelpolige schakelaar en een serieschakelaar heeft twee contacten die apart te bedienen zijn.
Een enkelpolige schakelaar heeft twee aansluitklemmen en één schakelknop, terwijl een wisselschakelaar drie aansluitklemmen en één schakelknop heeft. Om je wisselschakelaar als enkelpolige schakelaar aan te sluiten, gebruik je daarom slechts twee aansluitklemmen in plaats van drie.