Montélimar, een plaats in het zuiden van Frankrijk, wordt gezien als de bakermat van de nougat zoals de noordelijke landen van West-Europa de lekkernij kennen. In 1870 werd de lekkernij (her)ontdekt door Willem Stuvé, die zijn ontdekking 'noix-gâteau' (nootkoekje) noemde, wat is verbasterd naar nougat en noga.
De plaats Montélimar in Frankrijk (Drôme) is de bakermat van de noga zoals hij in het noorden van West-Europa het best bekend is. De oorsprong van noga is echter veel ouder; tot in het Byzantijnse Rijk zijn er historische sporen teruggevonden.
Nougat ( notentaart) is een traditionele snoep uit de landen rond de Middellandse Zee en het Middenoosten. Omdat noten en honing daar door het klimaat overvloedig aanwezig zijn, zijn het essentiële ingrediënten in elke nougatvariant. Zo is Spanje bv.
Noga of nougat
Het lekkernij wordt gemaakt van honing, suiker en glucosestroop, opgeklopt eiwit en geroosterde noten of gedroogde vruchten. De suikers worden tot een gloeiend hete suikersiroop gekookt en die wordt toegevoegd aan het eiwit. Tot slot worden de noten of vruchten erdoor gemengd.
Nougat is typisch Grieks, maar ook de omliggende landen maken al duizenden jaren nougat. De belangrijkste bestanddelen zijn honing, suiker, eieren (kippen eiwit) en noten of pinda's. Dit is allemaal ruim aanwezig in Griekenland. Maar zelf nougat maken is nogal moeilijk.
Er zit 2 gram vet in 1 stuk (12 gram) nougat, waarvan 0,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Vertaal noga van Nederlands naar Engels
nougat.
De oorsprong van nougat is echter veel ouder. Oude recepten voor nougat zijn gevonden in een kookboek uit Bagdad, uit de 10e eeuw. De nougat werd nātif genoemd en had zijn oorsprong in het gebied tussen Turkije en Syrië. Waar noten en honing in overvloed aanwezig zijn!
Nougatine is een gekaramelliseerde vorm van suiker en gebrande hazelnoten. Het is een harde variant van noga of nougat.
De nougat is standaard verpakt per reep van 100 gram. Alle smaken nougat zijn te koop voor € 6,95 per reep van 100 gram. Koop je er twee of meer, dan zijn ze € 6,50 per stuk.
Beide varianten zijn goed.
In Frankrijk ontstond de typische amandelnougat van Montélimar nadat Olivier de Serres de eerste amandelbomen in de Ardèche plantte. De oorsprong van nougat is echter veel ouder, historische sporen zijn teruggevonden tot in het Byzantijnse Rijk (van de late Oudheid tot de Middeleeuwen).
Alle Noga van het A-kwaliteitsmerk Quaranta is glutenvrij. En van de Luxe Ambachtelijke Taartjes van CasaRinaldi zijn ook een paar glutenvrije versies verkrijgbaar. Wist u dat Fudge ook geen gluten bevat? Maar…
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Nougat of “noga” is een Franse lekkernij die volgens traditioneel recept bestaat uit 30 % amandelen, of 28 % amandelen en 2 % pistachenootjes, 25 % lavendelhoning, suiker, stijf geslagen eiwitten en tot slot natuurlijke vanille.
De nougat met noten is over het algemeen de meest neutrale. Nougat met vruchten geeft een wat frissere nasmaak waarin de vrucht goed uitkomt en is iets zoeter. Smaken: Nougat Pistache.
Het inverteren van de suiker komt door het toevoegen van suikers die een hoog percentage invertsuiker hebben. Dit kunnen honing of glucosestroop zijn. Het te veel toevoegen van deze suikersoorten zorgt ervoor dat de nougat te zacht wordt.
Brésilienne, dat zijn eigenlijk gehakte hazelnootjes die werden gekarameliseerd. Heerlijk bij een flantaart, maar ook een dankbaar product voor het afwerken van bvb een mokkataart. Wij gebruiken het ook graag in een praline met gianduja.
Jeroen bakt vandaag een typisch Belgische taart met een exotische naam. De bodem van de bresiliennetaart is een zacht gistdeeg waarop flan komt. Traditioneel wordt de taart afgewerkt met (veel) slagroom en bresiliennenootjes.
Verf Nougat is een zachte, delicate grijstint. Deze perfect neutrale tint is veelzijdig en geraffineerd en is gemakkelijk toe te passen in diverse ruimtes. Combineer deze kleur met behang Botany Soft Gold om de neutrale pigmenten van Nougat goed tot zijn recht te laten komen.
Nougat is een snoepgoed dat wordt gemaakt met suiker of honing, geroosterde noten, opgeklopt eiwit en soms stukjes fruit. Vaak zit er in nougat, ook wel als noga geschreven, een mix van geroosterde noten. Dit kunnen zowel amandelen zijn als walnoten, hazelnoten of pistachenoten.
Er zitten 56 kilocalorieën in 1 stuk (12 gram) nougat. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'nougat'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het beste bewaar je noga in een nette, droge en reukvrije omgeving. Noga uit direct zonlicht houden. Is de noga (te) hard geworden? Leg het een poosje neer op kamertemperatuur.
Chocolade zelf, zonder bijvoorbeeld toevoegingen van koek, is in principe glutenvrij. In het algemeen zijn het de chocolades met vulling of andere toevoegingen – zoals biscuit - waar je extra op moet letten als je glutenvrij wil of vanwege gezondheidsredenen moet eten.
Semper crostini
Ook deze van Semper fungeren prima als toastjes. Onder ander bij Albert Heijn te koop en ook lactosevrij. Verder verkoopt Lidl Nederland ook eens in de zoveel tijd glutenvrije rozemarijn toastjes tijdens de glutenvrije actieweek.