De bekendste zijn onze 'big four': edelhert, wild zwijn, moeflon en ree. Maar er leven meer zoogdieren in het Park. De vos, das en boommarter stuk voor stuk behoorlijk schuw, maar juist daarom geeft het extra veel voldoening als u er eens eentje ontwaart.
Grote kans dat u bekend met de Big Five van Afrika, maar wist u dat we ook in Nederland kunnen spreken over de Big Five onder de dieren? De Big Five van de Veluwe wel te verstaan. We hebben het dan over de Schotse hooglander, het edelhert, het wild zwijn, de ree en de vos.
Hier vind je edelherten, wilde zwijnen, reeën, Spaanse runderen, wilde pony's en Veluwse heideschapen.
De Hoge Veluwe is een omheind 5400-hectare groot natuurgebied. Er zijn drie ingangen voor de meer dan 500.000 bezoekers die het park jaarlijks ontvangt. Het park huisvest ongeveer 220 moeflons, 180 edelherten, 200 reeën, 50 wilde zwijnen en een onbekend aantal damherten.
“We rekenden op 98 jonge edelherten, maar we telden er dit voorjaar slechts 34.” In het park De Hoge Veluwe leven voor zover bekend zeven wolven: twee volwassen dieren en vijf welpen.
Het kerngebied van de wolf of wolven op de Noord-Veluwe is globaal daar waar de gemeenten Nunspeet, Epe en Apeldoorn aan elkaar grenzen. Het kerngebied van de wolf op de Midden Veluwe is globaal daar waar de gemeenten Apeldoorn, Barneveld en Ede aan elkaar grenzen.
De huidige drie roedels op de Veluwe zitten op de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe en op Nationaal park de Hoge Veluwe. Naast deze drie roedels is er een paartje aanwezig op de Zuidoost-Veluwe (Veluwezoom) waar men van verwacht dat deze een roedel gaat vormen.
Op de Veluwe leven volgens faunabeheer Gelderland bijna 6000 wilde zwijnen. Door de zachter winters van de laatste jaren is er voldoende voedsel te vinden en kon de populatie flink groeien. Best bijzonder voor een dichtbevolkt land als Nederland.
Waar op de Veluwe heb je kans op edelherten? Verschillende gebieden op de Veluwe zijn fantastisch voor het spotten van burlende herten, zoals NP Veluwezoom, het Deelerwoud, Planken Wambuis, het Vierhouterbos, het Speulderbos en de Leuvenumse Bossen.
Je kunt hier even uitrusten en tegelijkertijd grazers en wild spotten. De beste tijden om hier wilde zwijnen en edelherten te zien, zijn de uren na zonsopkomst en voor zonsondergang.
In het Park leven ongeveer 180 edelherten. De mannetjes (herten) leven het grootste deel van het jaar samen in groepen die we roedels noemen. De vrouwtjes, de hindes, leven in diezelfde periode ook in roedels, samen met hun kalveren en eenjarige herten. De hindes dragen overigens geen gewei.
Daardoor komen hier bijzondere planten voor. Omdat het echtpaar Kröller-Müller in financiële nood kwam, werd de Hoge Veluwe in 1935 verkocht. De koper was de stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, dat nog steeds de eigenaar is.
Tip 1: Ga 's ochtends of 's avonds op pad
Hoe laat ga je wild kijken? Een belangrijke vraag, want het tijdstip van je zoektocht is bepalend voor je wild spot-avontuur. De grootste kans om herten, zwijnen en ander wild te zien, is in de vroege ochtend of op de late avond.
Als je de wilde zwijnen wilt zien kan je het best naar 'Kroondomein Het Loo' gaan. Vanuit het dorp Vaassen (gemeente Epe) rij je zo het Kroondomein in. Dit is de beste plek om wild te spotten.
In de vroege ochtend of late namiddag kun je de burlende herten het beste fotograferen. Het licht is dan ook het mooist. Let er wel op dat je niet in een afgesloten deel gaat staan, want dat is een rustgebied.
Wilde zwijnen zijn van zichzelf schuw en gaan mensen het liefst uit de weg. Toch kunnen ze agressief worden als ze zich opgejaagd voelen of jonge zwijntjes bij zich hebben, schrijft de gemeente.
Na een goed 'mastjaar' worden veel meer biggen geboren. Overdag rust het wild zwijn in dichte dekking, bij voorkeur in droge, jonge ongedunde naaldhoutaanplant. Hij bouwt daar een dagrustplaats of 'ketel'.
Amerika. In de VS is het Yellowstone National Park in de staten Montana en Idaho de allerbeste plaats om wolven te spotten. In Yellowstone zijn de roedels relatief groot waardoor je ze gemakkelijker kunt spotten dan elders ter wereld.
De reden waarom de mens op wolven jaagt zijn divers: bescherming van mensen en vee, opbrengst van de huid, sport en vermaak. De jacht op wolven dateert van circa 14.000 jaar geleden, wanneer wolven een bedreiging gaan vormen voor nederzettingen van de neolithische mens.
Komt u in de natuur een wolf tegen, blijf dan kalm en houd afstand. Een wolf zal u normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf te dichtbij, ga dan hard praten en maak gebaren. Houd honden aan de lijn.
Zeven roedels hebben hun territoria op de Veluwe, de andere twee roedels leven in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Dit meldt BIJ12 in de nieuwste voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2023.
Voedsel goudjakhals
Goudjakhalzen zijn alleseters, maar kleine dieren vormen de basis van hun dieet. Daarbij gaat de voorkeur uit naar knaagdieren, waaronder hazen, muskusratten en beverratten. Ook worden lammetjes, veulens en kalfjes van hoefdieren gegeten of kleinere hoefdieren zoals reeën en gazelles.
Het verspreidingsgebied van de wolf wordt echter kleiner en verschillende ondersoorten van de wolf zijn reeds uitgestorven. De laatste jaren zijn er meer waarnemingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk.