Welk deurbeslag heb ik nodig? Kies deurbeslag dat dezelfde stijl heeft als jouw deur. Er zijn verschillende stijlen, zoals het jaren 30-deurbeslag. Dit beslag heeft vaak rondingen op de rozetten en deurkrukken zelf.
Om het juiste deurbeslag te kiezen, moet je de draairichting van jouw deur weten. Deze draairichting is namelijk bepalend voor de scharnieren en deurklinken die jij nodig hebt. Om de draairichting te achterhalen moet je kijken vanaf de kant waar de scharnieren zitten.
De deurdikte van uw binnendeur- of buitendeur is van belang om te bepalen hoe lang uw cilinder en de montageschroeven moeten zijn waarmee u het deurbeslag op uw deur monteert. Standaard zijn deuren 38-42 mm dik. Wanneer uw deur dikker dan 43 mm is, heeft u een langere krukstift en langere montageschroeven nodig.
Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een profielcilinder, dan zijn er drie standaard maten: 55, 72 en 92 mm. Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een baardsleutel, dan zijn er twee standaard maten: 56 en 72 mm.
Niet al het deurbeslag past op elke deur. Om er zeker van te zijn dat het deurbeslag bij uw deur past, kunt u enkele metingen uitvoeren. Meet de deurdikte, het gatenprofiel en de PC maat. De laatstgenoemde maat is de afstand tussen het midden van het krukgat en het midden van de profielcilinder.
Sloten met een PC maat van 55 millimeter worden vaak gebruikt bij binnendeursloten. De zwaardere sloten voor buitendeuren hebben vaan een PC maat van 72 millimeter en sloten voor de industriële deuren met smalle stijlen hebben zelf een PC maat van 92 mm.
De PC maat (beter bekend als de hart op hart afstand h.o.h.) is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder. Omdat dit ook het hart van bijvoorbeeld een WC slot kan zijn die bezet/vrij aangeeft wordt deze maat meestal gewoon de afstand genoemd (zie afbeelding).
De lengte van een cilinder is afhankelijk van de dikte van de deur. Meet de huidige cilinder op vanaf het midden van het slot. Meet de lengte aan de linkerkant en daarna de lengte aan de rechterkant. Een standaardcilinder is 60mm lang (foto met animatie), 30mm links en 30mm rechts.
Zoals de naam al zegt: een kortschild is in verhouding een stukje korter dan een langschild. Deurkrukken op schild zijn leverbaar met een blind schild, maar het schild kan ook voorzien zijn van een sleutelgat, PC-gat of een toiletslot, zoals je hierboven kunt zien bij onze deurkruk Tipo op ovaal langschild.
Welke kleur en materiaal kies je? Net als een deur of vloer is ook een deurkruk verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren. Bij een landelijke & klassieke stijl zie je vooral messing deurbeslag en bronstinten terugkomen in de collectie. Mooi bij wit- en houttinten in het interieur.
De klassiekere deurklinken zijn bijna altijd gemaakt van hout, van messing, van koper of een combinatie van deze materialen. Vroeger werden deurkrukken vrijwel altijd van hout gemaakt. Tegenwoordig kiezen mensen toch liever voor een moderne deurkruk, welke gemaakt is van rvs-materiaal.
Patentboutgaten. De meeste krukken worden bevestigd door middel van een patentbout. Dit is belangrijk door de stevigheid hiervan. De patentbout schroeft u aan beide kanten in de deur, door het voorgeboorde gat.
Deze nokken zorgen ervoor dat de rozet niet kan verschuiven. Het rozet is geschikt als afdekrozet van sleutelgaten van binnendeuren. Let bij de aankoop van rozetten of toiletgarnituren op de afmetingen van het deurkrukrozet. Deze maten moeten (bijna) gelijk zijn vooral wat betreft de diameter.
Bepaal de maat
Voor een opdekdeur meet je, van je bestaande deur, de hoogte inclusief opdekrand en de breedte zonder opdekrand. Voor stompe deuren kun je de maat van je bestaande deur gebruiken of je meet de binnenmaat van je kozijn (sponningmaat) en trekt hier zowel in de hoogte als in de breedte 5 mm vanaf.
Veiligheidsbeslag draagt bij aan een veilig gevoel in huis. Hierbij gaat het om producten als veiligheidsrozetten, veiligheidssloten en voordeur- en achterdeurbeslag op schild. Het beslag voor de voordeur is vaak voorzien van een knop op rozet in combinatie met een veiligheidsrozet of een knop of greep op schild.
Welke maat cilinderslot heeft u nodig? Zo bepaalt u de maat van een cilinderslot. Bij het bepalen van de maatvoering van cilindersloten vormt de cilindermontageschroef, op de kopse kant van de deur, het uitgangspunt. De makkelijkste manier om de maat te bepalen is door het verwijderen van de oude cilinder.
Een cilinder mag aan de buitenkant van de deur maximaal 3 mm uitsteken.
Een cilinder mag ongeveer 10 tot 12mm uit de kale deur steken wanneer je kerntrek deurbeslag wilt plaatsen. Als je geen kerntrekdeurbeslag hebt, maar gewoon beslag, dan mag de cilinder maximaal 3mm buiten het beslag steken of 3mm naar binnen vallen.
Het opmeten van een PC maat en Doornmaat
De PC maat is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de kern van de profielcilinder. De doornmaat van een slot is de afstand van het hart van het gat van de deurkruk en de voorkant van de voorplaat van het slot.
De steekmaat wordt ook PC-afstand genoemd (Profiel-Cilinder-afstand). De standaard steekmaten van een slot zijn 55, 72, 85 en 92 mm (PC55, PC72, PC85 en PC92), waarvan 55 en 72 waarschijnlijk de meest voorkomende zijn.
De doormaat opmeten kun je doen door de afstand te bepalen van de voorplaat tot en met het hart van het krukgat. Deze afstand bedraagt in de meeste gevallen 50mm of 60mm. De meest voorkomende doornmaat is 50mm.
Op een binnendeur bevindt de deurkruk (het hart van het krukgat) zich in principe op 105 cm vanaf de onderzijde van de deur. Dit is dus op iets meer dan één meter hoogte. Een fijne grijphoogte voor zowel jong en oud, waardoor het openen van de deur heel natuurlijk verloopt.
Sluitplaten zijn er voor de afwerking van slotgaten in het kozijn en zorgen ervoor dat jouw deurbeslag perfect gebruikt kan worden. Door het stalen uitsteeksel dat omgebogen kan worden, wordt het slot als het ware opgevangen. Hiermee is het kozijn beschermd bij het dichtvallen van de deur.
Een deurschild is een van de producten die vallen onder hang- en sluitwerk. De plaat achter een deurkruk wordt ook wel een (deur)schild genoemd. Zo'n deurschild zit dus achter de deurkruk, ook wel deurklink waarmee je een deur opent of sluit. Samen vormen deurkruk en deurschild optisch en praktisch een geheel.