Veel moeders vinden de 4e dag een rotdag, je bent labiel, hebt last van stuwing of van kloven, de hechtingen doen zeer en als de baby dan ook nog geprikt moet worden omdat hij te geel is, dan is het helemaal genoeg. Kortom: Wat nou genieten van je kraamtijd! Gelukkig is dit na één dag meestal weer over.
Stuwing ontstaat meestal tijdens de kraamweek, doorgaans tussen dag drie en vijf. Het ontstaat door het op gang komen van je melkproductie na de geboorte van je kindje. Tijdens je zwangerschap wordt het hormoon prolactine al aangemaakt, maar wordt het geremd door progesteron en oestrogeen.
Stuwing duurt meestal zo'n twee dagen. Belangrijk om in de gaten te houden is of er geen harde, rode plekken ontstaan in je borst. Dit kan een voorteken zijn van een borstontsteking en dat wil je natuurlijk voorkomen. Dit kan overigens nog je volledige borstvoedingsperiode gebeuren.
Stuwing verminderen
Je kindje drinkt dan als het ware je borst leeg. Daarnaast kan het helpen om je borsten te masseren onder een warme douche. Probeer ook de harde plekken voorzichtig te masseren. Als je liever iets wilt wat ijskoud is, kun je bevroren koolbladeren gebruik om de pijn te verlichten.
Het dragen van een stevige BH die goed past en steun geeft kan verdere stuwing voorkomen. Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
Een vergrote doorbloeding van de borsten en de aanmaak van melk veroorzaken stuwing. Het is te herkennen aan warme, pijnlijke en/of gespannen borsten. Meestal begint dit tussen dag drie en vijf na de bevalling, maar je kunt er ook pas na tien dagen last van krijgen.
Enkele adviezen: Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Baby's van 8 - 12 weken
U kunt starten met een slaapritueel zodat het duidelijk is dat de dag overgaat in de nacht en dat het tijd is om te gaan slapen. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur.
Een harde schijf in je borst is pijnlijk. Massage kan helpen. Maak eerst je borsten warm door bijvoorbeeld in een warm bad te gaan zitten of een warme handdoek op je borst te leggen. Masseer daarna rustig je borst met draaiende bewegingen van je vingers.
Door de stuwing kan je temperatuur iets stijgen tot 38 C en kun je je wat rillerig voelen. Ook wanneer je kunstvoeding geeft kun je stuwing krijgen. Het helpt om continue een strakke bh te dragen en de borsten niet te stimuleren met een warme douche of massage.
Vaak gaat stuwing na een paar dagen vanzelf weer over, mist de klachten goed worden verholpen. Wordt het na een paar dagen nog niet minder, dan loop je de kans om een borstontsteking te krijgen.
Een pijnlijke, rode, gezwollen borst (meestal een van de twee borsten). Verhoging of koorts. Soms krijg je ook griepachtige verschijnselen zoals koude rillingen en spierpijn. Als er een abces (holte gevuld met vocht) is ontstaan, kan een pijnlijke, vaste zwelling in de borst worden gevoeld.
Onder de gladde huid van de borst voelt het bobbelig aan. Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
Kolf je borst een keer zover 'leeg', totdat deze lekker soepel voelt. Doe dit bij de borst die aan de beurt is, vlak voordat je kindje wil drinken. Leg na het resetten dus meteen aan. Zo krijgt je kindje de meer vettere (en laag in lactose) achtermelk en zullen de maag/darmen meer rust moeten krijgen.
Probeer achterover leunend borstvoeding te geven.
Voeden in een achterover leunende, of liggende, houding kan helpen, omdat het je baby meer controle geeft. Hij kan het tempo bepalen en zijn hoofd optillen als je stroom te snel voor hem is.
Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden. Het plots optreden van felle benauwdheid wijst op een ernstige achteruitgang van de toestand ( 'longoedeem' of 'water op de longen' ).
Studies hebben aangetoond dat massage van de borsten de bloedcirculatie verbetert en daardoor de productie op een goede manier stimuleert, met minder pijn en minder kans op ernstige stuwing. Volg je gevoel en pas de massagehandelingen toe die je zelf prettig vindt.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt. Je baby huilt omdat hij nog wil zuigen.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.