Maha Shivaratri wordt ook wel eens de Grote Nacht van Shiva genoemd. En die naam zegt het eigenlijk al: tijdens deze feestdag wordt de hindoeïstische god Shiva geëerd. Het is een feestdag die door bijna alle hindoes wordt gevierd, maar zoals dat bij iedere feestdag gaat viert de ene hindoe het uitbundiger dan de ander.
Het feest wordt gevierd in de hindoe maand Ma(a)gha of Phalgun (Feb/Maart) op de dertiende of veertiende dag na de volle maan.
Ketaki bloemen: Hiervan wordt geschreven dat deze bloem het opnam voor Brahma en daarom loog tegen Shiva, waardoor Shiva deze bloem vervloekte. Champa bloemen: Deze bloemen zijn ook vervloekt om te offeren voor Shiva op basis van een verhaal waarin de Champa boom loog tegen Narad Muni.
Maha Shivratri wordt vaak gedurende de hele avond en nacht gevierd tot aan de volgende ochtend. De avond wordt in vier delen (Prahar) verdeeld (18-21 uur|21-0 uur|0-3 uur|3-6 uur) zodat op vier momenten tijdens Maha Shivratri een Shiva Puja uitgevoerd kan worden. Wil je de exacte tijden weten, klik dan op deze link.
Krishna Janmashtami is een van de belangrijkste hindoe feestdagen, waarbij de geboorte van Shri Krishna, de achtste avatar (incarnatie) van Shri Vishnu, wordt gevierd. Krishna Janmashtami valt op de Ashtami (achtste dag) van de donkere helft van de maand Bhadrapada.
Shiva is een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme. In het Indiase denken is de god Brahma de schepper, Vishnu de onderhouder en Shiva de vernietiger van de schepping. In sommige gedaanten is Shiva een 'algod' die alle functies vervult.
Shiva wordt vaak afgebeeld op een stier met een drietand, hij heeft vier armen en op zijn voorhoofd het derde oog. Zijn vrouw is Parvati. Andere bekende goden zijn Rama , Krishna , Ganesha en Durga .
De dag wordt doorgebracht met meditatie op Shiva en het zingen van devotionele liederen (bhajans) ter ere van Shiva. Veel mensen gaan deze dag naar de tempel om aan Shiva te offeren.
Transformatie zet je leven op z'n kop
De transformerende kracht van Shiva is zó sterk, dat het je leven in korte tijd flink op zijn kop kan zetten. Zodra je je verbindt met de vernietigende en transformerende kracht van Shiva, brand je als het ware alles weg wat niet meer past in je leven.
Shiva heeft een vrouw die Parvati heet. Zij wordt in verschillende gedaanten aanbeden: als zachte Moedergodin, als bloeddorstige godin Kali en als Durga, de godin van de strijd. Net als veel andere goden is Parvati dus een mengeling van goed en kwaad, vriendelijk en wreed, leven en dood.
Vasuki is de slang van Shiva en hij draagt hem als een ketting om zijn hals. Vasuki deed dienst als het touw, gewikkeld om de berg Mandara, om de oceaan van melk te karnen en soma (amrita) te maken.
Krishna is de achtste nederdaling van Vishnu. Maar Krishna wordt ook als zelfstandige god geëerd. Hij kan Vishnu's attributen dragen: het rad of de schelphoorn. Vishnu heeft een blauwe huidskleur in de gestalte van Krishna én in die van Rama – een andere nederdaling van Vishnu.
Er zijn eigenlijk maar een paar feesten die alle hindoes vieren. De belangrijkste zijn Holi en Divali. Allebei de feesten hebben te maken met de stand van de maan en de zon. Het holifeest (of: phagunafeest) duurt tien dagen en wordt gevierd als het in de maand Phaguna (maart/april) volle maan is.
De belangrijkste feestdagen in het hindoeïsme zijn Holi, Dussehra, Divali en Raksha.
'Om Namah Shivaya betekent: Ik buig voor Shiva, de kracht in mij die helpt los te laten, die mij het vergankelijke van alles laat doorzien en me doet realiseren wat mijn ware natuur is.
Shiva Skunk is een kruising tussen Northern Light #5 en Skunk #1. Ofwel een superhybride die twee van de meest krachtigst cannabissoorten aller tijden combineert. Deze ouders zijn duidelijk van invloed op hoe de toppen eruit zien: als compacte popcorn, samengeklonterd in grote topformaties.
De Shiva Lingam is een onbewerkte steen die in de Narmada rivier wordt gevonden en wordt ook wel het ei van Shiva genoemd. Het symboliseert de vereniging van de god Shiva met zijn vrouw de godin Kali.
Als gevolg van verschillen in filosofische opvattingen en verschillen in voedingsbehoeften bij moderne hindoes, wordt alle vlees, behalve geiten-, schapen-, kippenvlees en vis als taboe beschouwd.
Een typisch Indiase maaltijd bestaat uit verschillende kruidige groentegerechten met dahl (peulvruchtensaus) en chapati's (platte volkoren koekenpanbroodjes) of rijst, gegeten uit bananenbladeren of van grote metalen dienbladen. Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand.
Hindoes bidden en offeren in gebouwen die ze mandir of tempel noemen. De voorschriften voor de bouw en de indeling staan vast en zijn beschreven in de Vaastu Shastra een oud-Indiaas geschrift uit 1000-1500 voor Christus. Hier houden ze ook erediensten of vieren ze hun feesten ter ere van goden en godinnen.
De meeste hindoes vereren maar één God, zoals de shaivieten (Shiva) en de vaishnavieten (Vishnoe), die geloven dat andere goden doordrongen zijn van die Ene God.
Krishna is waarschijnlijk de populairste god in India. Er zijn overal beelden, afbeeldingen en zelfs stripboeken. Hij is te herkennen aan zijn blauwe huid en fluit. Krishna is zo populair omdat hij de mensen leert hoe je een goed leven leidt.
Volgens de legende vormde de godin Parvati in Kanchipuram een Shiva lingam uit een handvol zand en vereerde daar vervolgens Shiva. Deze steen staat bekend als de Prithvilingam, die het oerelement aarde symboliseert.
Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.
Holi of Pagwa. In grote delen van India en Nepal is het vandaag Nieuwjaar. Ook in Suriname is dit een belangrijke feestdag. De oorsprong van dit feest ligt in de natuur, de religie, de mythologie en de historie van de Hindus.