Tenslotte is mos ook nuttig voor jou tijdens het wandelen. Mos kan je namelijk ook nog eens de weg wijzen. Mos groeit vooral aan één kant van een boom.In Nederland is dit vrijwel altijd de zuidwestkant van de boom; deze kant is namelijk het meest vochtig.
Naaldbomen Bomen en in het bijzonder naaldbomen hebben veel licht nodig. Daarom groeien ze in de richting van het licht. Op het noordelijk halfrond neigen de toppen van de bomen daarom naar het zuiden. Mos Mos groeit vooral in noordelijke richting.
In zonnige gebieden groeit mos meestal aan de noordkant, omdat die kant van de boom het minste zonlicht krijgt en daardoor het minst uitdroogt.
Korstmossen zijn niet schadelijk voor de boom waar ze tegenaan groeien. Het zijn geen parasieten die de voedingsstoffen van bomen wegnemen, maar wel organismen die de boom als habitat gebruiken. Ze zijn dus onschuldig, maar dat wil niet zeggen dat je er niet vanaf wil.
Als je een boom hebt die bedekt is onder mos, hoef je niet in paniek te raken. Je denkt misschien dat het slecht is voor de boom. Maar het is een natuurlijk verschijnsel. Veel mos betekent dat de luchtvochtigheid hoog is en dat de lucht zuiver is.
Het groeit voornamelijk op plekken waar weinig zon komt. Zo zal mos zich gemakkelijk ontwikkelen in de schaduw, onder bomen en op vochtige plaatsen. Mossen hebben veel minder licht nodig dan andere planten. Het zijn net als varens sporenplanten.
Verwijder het mos met een boomreiniger
DCM Boomreiniger vormt een verstikkende coating op algen, mos, korstmos en hardnekkige mossen zoals levermos. Zo worden ze fysiek van de lucht afgesloten en sterven ze af. Je kan de boomreiniger gebruiken op sier- en fruitbomen, op verhardingen of tussen de planten.
De boomalg is een eencellige plant bestaande uit een ronde met chloroplasten gevulde cel. De alg plant zich voort door middel van celdeling. Hierbij deelt de cel zich in tweeën waarna de nieuwe cellen zich opnieuw delen.
Bestrijden van korstmos en verwijderen van groene aanslag
BSI Green kill is de oplossing voor het bestrijden van zowel korstmos als groene aanslag op tal van oppervlakten. Zo kan je dit gebruiksklaar bestrijdingsmiddel gebruiken op dakpannen en tuinmeubelen, maar ook op tegels, klinkers en andere stenen.
Korstmossen meten onze luchtkwaliteit
Als de resten van korstmossen verrotten en op de grond vallen, zorgen ze ervoor dat andere planten kunnen groeien. Als bodembedekker vormen ze namelijk een bron van voedsel voor andere levende organismen. En dat is nog niet alles, ze zijn ook gunstig voor onze dieren.
Het zijn waarschijnlijk korstmossen, die komen regelmatig voor op oudere struiken. Korstmos is een symbiose van een wier en een schimmel, die elkaar van voedsel voorzien. Het is absoluut onschadelijk voor de struiken en bomen. Bovendien zijn veel korstmossen beschermd.
Mos groeit goed in schaduw, gras niet. Mos kan goed tegen nattigheid en groeit ook bij een verdichte grond, gras niet. En als laatste groeit mos bij lagere temperaturen en minder zonlicht. En je raadt het al: gras niet.
Planten groeien daar van nature moeilijker, maar mos heeft er geen enkel probleem mee. Mossen zijn trouwens best nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Daardoor ontstaat een microklimaat voor het ontkieming van zaden en sporen in de natuur.
Nog vaker dan onkruid komt mos vorming voor in het gazon. Gras krijgt geen kans om te groeien door verdroging en omdat gras niet wortelt in mos. Dit komt doordat mos voor een dikke bovenlaag zorgt, waardoor al het water in het mos blijft zitten.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Korstmossen zijn dus geen exact meetinstrument voor de luchtkwaliteit maar geven ze wel een indicatie. Vind je in de omgeving op alle bomen geen korstmossen, dan is de lucht erg smerig. Alleen groen poeder is ook geen goed teken, dit zijn algen en geen korstmossen.
Mossen zijn planten, korstmossen niet. Het zijn schimmels, met een lichaam dat uit schimmeldraden bestaat en met vruchten die op mini paddenstoeltjes lijken. Toch zijn het geen gewone schimmels, maar hele slimme. De lichenen hebben namelijk een verbond gesloten met eencellige algen.
Schoonmaakazijn bij groene aanslag tegels en klinkers
Veeg je het terras schoon. Bladeren en zandresten worden verwijderd. Vul je een plantenspuit of vergifspuit met schoonmaakazijn en kraanwater. Besproei je de terrastegels, klinkers of gebakken waaltjes goed zodat het azijnwater in de steen trekt.
Vul een emmer met heet water en voeg hier wat groene zeep aan toe. Laat het een half uur staan, zodat de zeep zich goed kan vermengen met het water. Gooi het goedje vervolgens over je tegels en schrob de groene aanslag met een harde bezem eraf. Spoel nog even na met water.
De groene aanslag wordt veroorzaakt door diverse mossen en algen. Vooral in schaduwrijke en vochtige omgevingen groeien mossen en algen goed en veroorzaken de groene aanslag. Omdat in de herfst en winter uw tuin weinig zon krijgt, hebben de mossen en algen de kans gekregen om te groeien.
Zwarte aanslag of atmosferische vervuiling zijn talloze minuscule roetdeeltjes die zich aan allerlei oppervlakken hechten. Deze organische vervuiling vormt een voedingsbodem voor algen en mossen.
Javel, zout of azijn gebruiken als onkruidbestrijder is geen goed idee: De actieve stof van javel, natriumhypochloriet, is zeer giftig voor al het leven in water en in de bodem.
Dit kun je doen door een emmer te vullen met water en een klein beetje groene zeep. Met een luiwagen veeg je de mossen weg. Tip: voordat je de emmer met warm water over de mossen heen giet, eerst het gedeelte dat je gaat behandelen natspuiten met een tuinslang.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Mossen houden van iets zure grond. Een pH van 5,5 is prima. Dat lukt bijvoorbeeld met heideplantenmest, karnemelk, aluminiumsulfaat, zwavelbloem en door turfmolm door de grond te mengen. Daarna moet u geduld hebben.