Grootste kans in week 40-41 In de weken die daartussen worden dus de meeste baby's geboren. In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
De meeste kinderen werden midden in de week geboren, vooral op dinsdag. Op een gemiddelde dinsdag werden 601 kinderen ter wereld gebracht in 2002. Op woensdag en donderdag werden ook relatief veel kinderen geboren. In het weekend werden de minste kinderen geboren.
Nog een paar wetenswaardigheden: de meeste bevallingen beginnen in het weekeinde of 's nachts. Waarschijnlijk komt dit omdat het dan rustig in huis is en je je lekker ontspannen voelt!
De uitgerekende datum!
Maar wist je dat maar 4% van de vrouwen op de uitgerekende datum bevalt…. De kans is dus heel klein. Zo'n 30% bevalt in week 40. 76% bevalt tussen week 37 en 42 weken.
Iedere bevalling is anders en elke bevalling wordt anders ervaren door vrouw en partner. Van te voren is niet te voorspellen wanneer of hoe je gaat bevallen. Ter voorbereiding is het goed om informatie te lezen zodat je weet wat je kan verwachten. Hieronder worden de verschillende fasen van geboorte beschreven.
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen.Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling. Je baarmoeder is een spier en die spier is aan het oefenen.
Een zwangerschap duurt normaal tussen de 37 en 42 weken vanaf de laatste normale menstruatie. Wanneer je eerder bevalt dan 37 weken, noemen we dit een vroeggeboorte. Elk jaar bevallen ongeveer 160.000 vrouwen in Nederland.Hiervan bevallen 12.000 vrouwen (zo'n 7%) eerder dan 37 weken.
Op basis van de landelijke perined cijfers van 2018 blijkt 16,5% van de vrouwen tussen 41 en 42 weken zwangerschap te bevallen en 1,2% na 42 weken zwangerschap.
Op een gemiddelde dag in Nederland worden er 478 kinderen geboren. De jongens zijn met 245 tegen 233 iets in de meerderheid ten opzichte van de meisjes. Elke dag komen er 8 tweelingen ter wereld.
Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt tijdens stress en spanning. Dit hormoon remt de bevallingshormonen en endorfine en daardoor de weeën Overdag heb je altijd wat meer adrenaline in je lichaam doordat het licht is, er meer geluiden zijn en meer indrukken. Daarom bevallen de meeste vrouwen ook 's nachts!
De eerste fase, de ontsluitingsfase, duurt meestal het langst en is ook weer in te delen in drie fases. Als het om je eerste kind gaat, duurt de ontsluitingsfase gemiddeld zo'n 12 tot 14 uur. Bij een volgend kind gaat het meestal sneller.
Over het algemeen beginnen de weeën binnen 24 uur nadat je vliezen gebroken zijn.
Wist je dat in september de meeste mensen jarig zijn? Als je om je heen kijkt, lijkt het wel alsof er elke dag iemand jarig is. Volgens onderzoek van Harvard University is er één maand in het bijzonder waarin de meeste mensen ter wereld jarig zijn. Je raadt het al: september!
De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen 37 en 42 weken van de zwangerschap.
Maar in welke maand worden de meeste baby's geboren? Koter & Co vertelt het je! Vanaf 1995 worden er statistieken bij gehouden hoeveel baby's er worden geboren. We beginnen met de meest voorkomende geboortedatum: uit de cijfers blijkt dat 24 september de meest voorkomende geboortedatum is.
Gelukkig bevalt 95% van de vrouwen spontaan vóór de 42 weken. Niet voor niets hebben zowel Frankrijk als Nieuw Zeeland de uitgerekende datum daarom op 41 weken zwangerschap gezet, wat ook veel dichter op je eigenlijke bevaldatum is dan de 40 weken datum.
Serotiniteit: voorbij de 42 weken zwangerschap
Wanneer je langer dan 42 weken zwanger bent, heet dit in medische termen serotien zijn. 5 op de 100 zwangere vrouwen wordt serotien. Als je langer dan 42 weken zwanger bent, neemt de gynaecoloog de zorg voor jou en je baby over van de verloskundige.
De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.
Stress en angst tijdens de zwangerschap leidt tot een verhoogde kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Het risico hiervoor is te vergelijken met het risico dat roken tijdens de zwangerschap met zich meebrengt.
Zo weet je dat het echte weeën en geen oefenweeën zijn. Andere tekenen van een vroegtijdige bevalling zijn: Menstruatieachtige krampen boven het schaambeen. Druk of een pijnlijk gevoel in het bekken, de dijen of de lies.
Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspieren. Letterlijk betekent wee pijn. Tijdens een wee spannen de spieren van je baarmoeder aan, dat voel je aan de buitenkant van je buik doordat je buik heel hard wordt.
Als je verloskundige de vliezen in overleg met jou breekt, wordt dit met een 'amniotoom' gedaan: een (plastic) stokje met een haakje eraan. Tijdens een inwendig onderzoek zijn hiermee de vliezen te breken. Meestal voel je wel het inwendig onderzoek, maar het vliezen breken geeft geen pijn.Ook de baby voelt geen pijn.
Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.