Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:je één 5 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn;je een 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. En het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 is; je 2 keer een 5 hebt, of een 5 en een 4, en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.
Slagen op de HAVO
Het gemiddelde van al je cijfers op het centraal examen is een 5,5 of hoger (voldoende). Je voldoet aan de kernvakkenregel. Dit houdt in dat je maximaal één 5 als eindcijfer mag staan voor de kernvakken Nederlands, Engels of Wiskunde.
Geen enkel eindcijfer is lager dan een 6. Het combinatiecijfer mag niet lager zijn dan een 6, maar hier geldt dat de individuele cijfers voor de samenstellende vakken wel lager dan een 6 mogen zijn.
Je mag dus voor maximaal twee vakken een onvoldoende halen en geen één eindcijfer mag afgerond lager dan een 4 zijn. Je moet aan alle vijf van de bovenstaande eisen voldoen.
Als je bent gezakt, kun je het havo examenjaar overdoen. Je doet dan het jaar daarna opnieuw het volledige centraal examen. Je kunt ook in het volwassenenonderwijs (vavo) examen doen voor de vakken die je nog niet hebt gehaald.
Geen regels studieduur vmbo, havo, vwo
Er zijn geen wettelijke regels die zeggen hoe lang iemand over vmbo, havo of vwo mag doen. Zonder vertraging duurt het vmbo duurt 4 jaar, havo 5 jaar en vwo 6 jaar. Een leerling mag in de regel niet meer dan 1 jaar blijven zitten in dezelfde klas.
Dit wordt de 5,5-regel genoemd. Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd. Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd. Je mag voor de 'kernvakken' Nederlands, Engels en wiskunde maar één vijf op je eindlijst staan.
De afrondingsregel
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Op de havo ging het zelfs beter: 85,6% slaagde dit jaar, terwijl dat vorig jaar 85,5% was! Bij de vwo'ers was er ook 'n lichte daling: dit jaar rondde 86,2% van de vwo'ers z'n opleiding af. Vorig jaar was dat 88,8%.
De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken Engels, Nederlands en Wiskunde maximaal één 5 mag halen. Voor de andere kernvakken moet je minimaal een 6 halen. Wanneer je voor twee kernvakken een onvoldoende haalt, ben je niet geslaagd.
Het verschilt per opleiding welke eisen er gelden om het examen te halen. Je kind is in de meeste gevallen geslaagd als:Het gemiddelde eindcijfer voor de centrale examens minimaal een 5,5 is.Er niet meer dan één of twee onvoldoendes op de eindlijst staan.
Slagingspercentage
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022).
Vanuit de veranderde wet- en regelgeving is de overstap van 4-mavo naar 4-havo drempelloos geworden. Dit betekent dat alle 4-mavoleerlingen met een diploma toelaatbaar zijn tot 4-havo. Het volgen en afronden van een extra examenvak in 4-mavo is de enige voorwaarde om toegelaten te kunnen worden tot 4-havo.
Leerlingen met een diploma vmbo-gl/tl met een extra vak hebben daarmee toegang tot de havo. Leerlingen met een havodiploma krijgen onvoorwaardelijk toegang tot het vwo. Scholen mogen geen andere eisen stellen aan doorstromende gediplomeerde leerlingen wat betreft kennis, vaardigheden of leerhouding.
Op 1 augustus 2020 is de Wet gelijke kans op doorstroom naar havo en vwo ingegaan. Leerlingen met een diploma vmbo-gl/tl met een extra vak krijgen daarmee toegang tot havo. Leerlingen met een havodiploma krijgen onvoorwaardelijk toegang tot het vwo.
Bij welk cijfer er sprake is van een onvoldoende kan verschillen per staat. Meestal geldt de 'C' als gemiddeld en 'F' als onvoldoende. In sommige staten zakt de leerling echter ook met een 'D', dat doorgaans 'gemiddeld' betekent.
Je bent cum laude geslaagd als je met een gemiddelde van een 8 of hoger slaagt. De precieze eisen per schoolniveau vind je hier. Is een 5.5 voldoende? Ja, alle cijfers boven een 5.5 zijn voldoende.
Indien het eerste cijfer achter de komma een 4 of lager is, wordt naar beneden afgerond en indien dat cijfer een 5 of hoger is, wordt naar boven afgerond naar een geheel getal. Een 5,45 wordt een 5.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde.
Er dient mogelijk een inhaalprogramma voor CKV gevolgd te worden. Een overgang van vwo 4 naar havo 5 is alleen in uitzonderlijke omstandigheden mogelijk. Een overstap van vwo 5 naar havo 5 is wel denkbaar. Een verzoek hiertoe dient vóór de rapportvergadering bij de afdelingsleider zijn ingediend.
De normen 1. Het cijfer 5 telt als een tekortpunt, het cijfer 4 als twee tekortpunten, de cijfers 3 en 2 tellen als drie tekortpunten 2. Een leerling met twee of drie tekortpunten in de kernvakken wordt altijd besproken, en bij meer dan drie tekortpunten volgt afwijzing.
„Vooral de vierde klas havo staat al jaren als probleemklas bekend. Daar blijven de meeste leerlingen zitten. Onderzoeken hiernaar hebben nooit keiharde oorzaken aangewezen, maar in de onderwijswereld worden wel steeds dezelfde verklaringen genoemd.”
Van havo-5 direct naar vwo-6 De reguliere route is instromen in vwo-5, maar soms wordt ook toegestaan om direct naar vwo-6 door te stromen. Dan sla je in feite vwo-5 over. Om daarvoor in aanmerking te komen, gelden wel strenge eisen en is er een selectietraject.
Ook bij een overstap van 5 vwo naar 5 havo kun je vrijstellingen krijgen.Welke dat zijn hangt af van de overlap tussen de havo- en de vwo-examenprogramma's en de gebruikte lesmethodes. De school bekijkt bijvoorbeeld welke cijfers en beoordelingen je kunt meenemen. Hiervoor bestaan geen vaste regels.