Zwemmen met rode vlag Dat klinkt raar want in principe zou iedereen moeten weten tot hoe ver ze kunnen gaan maar steden als Estepona, Lloret de Mar, Salou, Castelldefels en Valencia willen geen problemen en dus wordt het zwemmen met een rode vlag als een ernstig vergrijp gezien met boetes tot maar liefst 3.000 euro.
Rode vlag:
Deze vlag wordt gehesen als er sprake is van gevaarlijke omstandigheden, zoals sterke stromingen, hoge golven of onvoorspelbare zeecondities. Het is ten strengste afgeraden om het water in te gaan wanneer de rode vlag wappert.
GELE VLAG (Bandera amarilla)
Als de gele vlag wordt opgehangen dan moet je opletten dit betekent dat het gevaarlijk is om te zwemmen. Dus op dat moment moet je niet met je opblaasbare roze flamingo of luchtbed het water op. Deze vlag wordt vaak uitgehangen als er een wilde zee is met golven.
1. Playa de los Muertos: het mooiste strand van Spanje. Dat dit strand in Spanje al een paar jaar op rij is uitgeroepen tot het mooiste strand van Spanje, zal je niet verbazen.
Als we kijken naar de 17 verschillende autonome regio's in Spanje valt op dat de meeste ingeschreven Nederlanders en Belgen te vinden zijn in de Valencia regio (Comunidad Valenciana) gevolgd door Andalusië, Catalonië, de Canarische Eilanden en de Madrid regio (Comunidad de Madrid).
Spanje heeft een kustlijn van meer dan 8000 km, zodat je kunt kiezen uit een scala aan woningen aan de kust in verschillende regio's, waaronder de Costa del Sol, Costa Blanca, Costa Brava of de Balearen.
Zwart/witte vlag: bewaakt zeegedeelte (speciaal voor watersporters) > Deze vlag staat nooit alleen; tussen deze twee vlaggenmasten is de zee bewaakt en kun je hier kite- en/of windsurfen.
De meest voorkomende kwallen in Spanje zijn de parelkwal of lichtende kwal (Pelagia Noctiluca) (in het Spaans medusa luminescente of clavel) en de Portugese Man of War (Physalia physalis) of Portugees oorlogsschip (in het Spaans carabela portuguesa of falsa medusa).
Blauwe Vlag voor jachthavens én stranden
De Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die het strand of de jachthaven levert op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en -sortering.
Hieronder de betekenis van de vlaggen van de Reddingsbrigade een rijtje. De oranje windzak: Je mag baden en zwemmen.Maar het gebruik van drijvende voorwerpen (rubberbootjes, luchtbedden, zwembanden) wordt afgeraden vanwege het risico op afdrijven. De gele vlag: Het is gevaarlijk om te baden of te zwemmen.
De rood-gele vlaggen: Het gebied tussen de twee vlaggen is een bewaakte badzone. Strandwachten houden binnen deze zone toezicht. Watersport is in deze zone verboden.
Binnen Europa is dat een uitzondering omdat vrijwel alle vlaggen van Europese landen gelijke banen in de vlaggen hebben. De Spaanse vlag is al sinds 1785 in gebruik maar in 1981 is het officieel de vlag van Spanje geworden. Spanje heeft maar één vlag die zowel als staatsvlag als civiele vlag gebruikt wordt.
Spanje en Portugal
Geef je niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel. Kijk uit met meer geven, dit wordt door de Spanjaarden juist als een belediging ervaren.
Buitenland: wel boetes voor rijden met slippers
Ook in Spanje is rijden met slippers verboden. Schoenen moeten aan de achterkant vastzitten en aan de voorkant niet te los om problemen met gas geven en remmen te voorkomen. Blootsvoets is ook niet toegestaan, omdat dit schade aan de voet kan opleveren.
Houd rekening met de volgende zaken. De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Bij een kwallenbeet wordt je niet gebeten door tanden, maar geprikt door een tentakel. En dat kan flink pijn doen. Op zo'n tentakel zitten zogenaamde netelcellen, een soort gifpijltjes. Deze cellen worden geactiveerd wanneer een tentakel je huid raakt.
Kwallen hebben tentakels met netelcellen die gif bevatten. Als je in aanraking komt met een kwal, komen de netelcellen en het gif op de huid.Dit geeft een brandend en prikkend gevoel.Je voelt de bijtende pijn pas echt wanneer je uit het water komt.
Niet zwemmen maar pulseren
Kwallen zijn neteldieren, ongewervelde dieren met (giftige) netelcellen. Ze hebben een parapluvormig lichaam met tentakels en komen in alle grote zeeën en oceanen voor. Gek genoeg kunnen ze niet zwemmen.
Gele vlag: zwemmen onder toezicht met beperkt of reëel gevaar – er zijn strandwachten aanwezig, maar zwemmers moeten voorzichtig zijn. Zwemmen is echter niet verboden.
Paars wordt vaak gedragen om solidariteit te tonen met lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. De paarse kleur komt uit de regenboogvlag, die symbool staat voor liefde, vrede. De paarse kleur, violet, staat in de vlag symbool voor karakter.
De gele vlag staat voor minder gezond experimenteergedrag of licht grensoverschrijdend gedrag. De rode vlag heeft betrekking op ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag. De zwarte vlag op zwaar seksueel grensoverschrijdend gedrag.
De gemiddelde diepte is ongeveer 1.430 m en de totale oppervlakte is ongeveer 2,5 miljoen km². De omtrek is 46.000 kilometer. De maximale diepte is 5.267 meter in de Ionische Zee dicht bij de Griekse kust ten zuidwesten van Pylos en wordt ook wel de Calypsodiepte genoemd die deel uitmaakt van de Helleense trog.
La Misericordia, populair onder locals
De meeste vakantiegangers houden het bij La Malagueta of reizen af naar de bovengenoemde stranden ten oosten van de stad. Aan de westkust vind je echter een van de langste stranden van Málaga, Playa de la Misericordia.