Het is niet werkbaar om alle coördinatenstelsels in Google Maps te hebben. Daarom werkt Google Maps maar met één coördinatenstelsel en dat is WGS84. Het WGS84 gebruikt geen X- en Y-coördinaat, maar het gebruikt latitude of longitude.
Coördinaten gebruiken om te zoeken
Open Google Earth. Geef in het zoekvak in het linkerdeelvenster de coördinaten op met een van de volgende notaties: Decimale graden: bijvoorbeeld 37.7°, -122.2° Graden, minuten, seconden: bijvoorbeeld 37°25'19.07"N, 122°05'06.24"W.
Geografische coördinaten worden vaak uitgedrukt in graden en minuten (een graad is 60 minuten) in drie decimalen achter de komma (bijv. N51°58.127 E005°40.273). In je GPS wordt dit positieformaat aangeduid als hddd°mm. mmm'.
Noteer de coördinaten van de lengtegraad en breedtegraad.
Bij het schrijven van lengte- en breedtegraad, noteer je eerst de breedtegraad, gevolgd door een komma en vervolgens de lengtegraad. Bijvoorbeeld: de bovengenoemde lengte- en breedtegraad worden genoteerd als '15° NB, 30° OL.
Geografische coördinaten werken hetzelfde als coördinaten in een grafiek van wiskunde. Over de aarde hebben we allemaal lijnen getrokken waardoor je een soort blokjes patroon krijgt. Die lijnen noemen we de breedtegraden en de lengtegraden. De breedtegraden lopen horizontaal, ze lopen dus rond de aarde.
Zoals de meeste systemen gebruiken we 6 decimalen, wat overeenkomt met een nauwkeurigheid van 1 meter. Dit is ook een gangbare notatie die wordt gebruikt in geocaching en vooral in de zeevaart, waar de minuut meestal voldoende is als kleinste waarde.
Het gps-signaal is maar tot op enkele meters nauwkeurig. Smartphones en tablets hebben beperkte antennes en correctie mechanismen waardoor de afwijkingen van de gps-coördinaten tot enkele meters op kan lopen. Voor een aantal werkzaamheden is dat onvoldoende nauwkeurig.
GPS coördinaten worden geformeerd door twee componenten en dat zijn de breedte- en lengtegraad. De noord-zuid positie van een plek wordt gegeven door de breedtegraad, terwijl de lengtegraad informatie geeft over de oost-west positie.
Geografische posities worden traditioneel uitgedrukt in booggraden (°), onderverdeeld in 60 minuten (') en 60 seconden ("), dus ddd°mm'ss,s". Men werkt ook wel met decimaal onderverdeelde minuten (ddd°mm,mmm') of decimaal onderverdeelde graden (ddd,dddd°).
Er zijn verschillende notaties waarin GPS coördinaten kunnen worden uitgedrukt, zoals lengte- en breedtegraad, Rijks Driehoek Coördinaten, UTM, UPS, MGRS en Maidenhead. -graden - minuten - seconden - tienden van seconden (DDD° MM' SS. s"). Op veel GPS apparatuur is het formaat instelbaar.
Een coördinaat is een getal dat wordt gebruikt om de plaats van een punt aan te geven. Alleen op een lijn of kromme is één coördinaat voldoende om de plaats van dat punt ondubbelzinnig te bepalen. In andere gevallen, bijvoorbeeld in een vlak of in de ruimte zijn er meer coördinaten nodig.
Op hun site The World Factbook staat bij Nederland de locatie 52°30 0 N, 5°45 0 E, oftewel: de Haringweg in Dronten.
Als je in de atlas kijkt op bladzijde GB 190-191 (GB 172–173), zie je bovenaan en onderaan de kaart de graden ooster- en westerlengte en links en rechts van de kaart de graden noorder- en zuiderbreedte. Elke plaats op aarde heeft dus een ligging op noorder- of zuiderbreedte en ooster- of westerlengte.
Op de evenaar liggen de lengtecirkels 1 zeemijl uit elkaar (1/60°) of 1 boogminuut. vanaf de nulmeridiaan zowel naar oost als naar west. (1 Zeemijl = 1,852 kilometer). 60 lengtecirkels is 1 lengtegraad.
Een minuut op een grootcirkel komt overeen met een afstand van een zeemijl of 1852 meter. Een breedtegraad komt overeen met een afstand van gemiddeld ongeveer 111 km (40 000 km/360°).
Google Maps schat je locatie op basis van bronnen als: Gps: Maps gebruikt satellieten om je locatie vast te stellen tot op ongeveer 20 meter nauwkeurig. Als je in een gebouw of ondergronds bent, is gps soms onnauwkeurig. Wifi: Aan de hand van de locatie van nabijgelegen wifinetwerken kan Maps bepalen waar je bent.
Het Stelsel van de Rijksdriehoeksmeting (RD) is het nationale coördinatensysteem. Het stelsel bestaat uit een netwerk van ongeveer 5.600 RD-punten verspreid over Nederland. Het Rijksdriehoeksstelsel is onderdeel van de Nederlandse geodetische infrastructuur.
De Nederlandse topografische kaarten worden weergegeven in het Nederlands Grid. Dit is een ander coordinatenstelsen dan de GPS doorgaans gebruikt. Stel dat je een wandelaar met een papieren topografische kaart tegenkomt.
Als de Google Maps-app op uw telefoon of tablet crasht of als u andere problemen ondervindt waardoor u Maps niet meer optimaal kunt gebruiken, probeert u het met de volgende stappen: Update Google Maps. Wis de opslag via de app 'Instellingen' op uw apparaat.
Ga naar instellingen > locatie > Google-locatienauwkeurigheid en vink dit aan. In toestellen met Android 8.1 (Oreo) of ouder heet dit 'locatiemodus', en kun je kiezen om dit op 'nauwkeurig' te zetten.
Voor een nauwkeurige positie is het nodig om van minimaal 3 satellieten een goed GPS signaal te ontvangen, als tenminste de exacte tijd bekend is. Hierdoor kan een driedimensionaal snijpunt worden berekend van drie bollen.
De evenaar heeft geen breedte, enkel een lengte. Het is een lijn, een eendimensionale figuur.
De naam is afgeleid van het sterrenbeeld Kreeft en herinnert aan de situatie gedurende de laatste twee millennia voor het begin van onze jaartelling, toen de zon tijdens de zonnewende op de Kreeftskeerkring in het sterrenbeeld Kreeft stond.