Over het algemeen heeft melkchocolade de voorkeur bij jonge kinderen, deze is zoeter van smaak en vaak minder bitter. Witte chocolade daarentegen bevat cacaoboter, melk en suiker. De geleverde voedingswaarde is niet bijzonder interessant, maar kinderen houden ervan.
Nieuwe richtlijnen voor kinderen (0-4) raden 'kleine' hoeveelheden lekkernijen aan. Kinderen onder de vier jaar zouden beperkt moeten worden tot slechts één blokje chocolade per week als traktatie, suggereren nieuwe gezondheidsrichtlijnen.
Pure chocolade: 1,5 tot 2 jaar. Melk chocolade: 1 jaar. Witte Chocolade: 4 maanden.
Ja, met mate. Hoewel het prima is om af en toe iets te eten met cacao als onderdeel van een gevarieerd dieet, wordt aangeraden om te wachten tot het kind ouder is om regelmatig cacao en cacaoproducten te delen vanwege hun gematigde cafeïnegehalte.
Voedingssupplement op basis van granen en cacao, in poedervorm, toe te voegen aan flessen of babyvoeding voor baby's van 8 maanden en ouder. Het is een belangrijke bron van ijzer en vitaminen.
Chocolade, erg rijk aan vetten, is zeer geschikt voor het maken van desserts of gebak, maar is niet makkelijk verteerbaar voor kleintjes. U kunt dus tussen 2 en 3 jaar beginnen met het geven van bij voorbeeld fruit met gesmolten chocolade.
De voordelen van pure chocolade voor kinderen zijn vergelijkbaar met die voor volwassenen. Matige hoeveelheden pure chocolade kunnen de bloeddruk van uw kind verlagen, hun LDL-cholesterol verlagen en helpen de gezondheid van hun bloedvaten te behouden . U moet er ook voor zorgen dat u pure chocoladerepen kiest die ten minste 65% cacao bevatten.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Zoete snacks zoals koek en snoep kun je beter niet te veel en te vaak geven aan je kind. Sommige producten lijken misschien gezond, omdat ze speciaal voor kinderen zijn gemaakt. Maar er zit vaak veel suiker, zout en/of verzadigd vet in.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Kinderen jonger dan 5 jaar: water en melk (tot ze 2 jaar oud zijn volle melk, dan halfvolle of magere melk). Vooral geen frisdrank, light dranken, chocolademelk of fristi en ook geen opvolgmelk of peutermelk.
Xocoatl of Chocolatl was een drank op basis van cacaobonen die de Azteken dronken. Deze drank werd vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Kinderchocolade werd voor het eerst op de Duitse markt geïntroduceerd in 1968 en bereikte al snel de Italiaanse markt diezelfde jaar voordat het zich naar andere landen in het Middellandse-Zeegebied verspreidde. De chocolade wordt nog steeds geproduceerd in Duitsland en Italië.
In de leeftijd van 4-17 jaar is de consumptie van zoetwaren het hoogst.
Verantwoorde tussendoortjes zijn producten die weinig calorieën en veel goede voedingsstoffen bevatten. De meest voor de hand liggende gezonde tussendoortjes zijn natuurlijk groente en fruit. Denk bijvoorbeeld aan een bakje met worteltjes, tomaatjes, paprika of komkommer. Of geef je kind stukjes appel, peer of banaan.
Chocoladeletters en repen
De tandartsen rangschikten wat snoep op categorie: het beste, niet zo slecht en het slechtste. Chocoladefans zullen blij verrast zijn met wat behoort tot die eerste categorie: holle chocoladefiguren en chocoladerepen staan er allemaal in en doen dus het minst kwaad voor je tanden.
Goede fruitsnacks zijn bijvoorbeeld stukjes appel, peer, meloen en aardbei. Handige snackgroenten zijn plakjes komkommer, reepjes paprika en stukjes wortel. Fruit en groenten waar je peuter zich gemakkelijk in kan verslikken, zoals snoeptomaatjes en druiven, kun je het beste in vieren snijden.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter. Droste mixt de ingrediënten voor de chocolade op véél lagere temperaturen dan de meeste andere grote chocolademakers.
nieuws Cacaopoeders zoals Nesquik en Hotcecemel bevatten veel te veel suiker om gezond te kunnen worden genoemd. Ze zijn zeker niet aan te raden als dagelijks ontbijtdrankje voor kinderen. Dat zegt de Duitse consumentenorganisatie Oekotest na een onderzoek op 23 poeders.
Rauwe chocolade is gezonder, dat stofje flavonoïde is hier beter behouden door een andere bereiding. Wat betreft de verzadigde vetten, dit zit dus wel meer in pure chocolade. Dit komt door de cacaoboter. En hoe puurder de chocolade, des te minder suikers het bevat.
Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al behoorlijk vult. Daardoor zult u minder snel overeten en de negatieve effecten van te veel suiker ondervinden. Geniet dus elke dag van een beetje pure chocolade.Uw lichaam zal u er dankbaar voor zijn!
De scores tijdens een cognitieve test verbeteren na het eten van pure chocolade. Dit komt door het hoge gehalte flavanolen in cacao. Deze dringen door in bepaalde gebieden in de hersenen die belangrijk zijn voor het leerproces en het geheugen. Hierdoor verbetert je humeur, je concentratie en je geheugen.