Genieten zal nooit meer hetzelfde zijn! Samen met de beste smaakexperts heeft PepsiCo Lay's® chips gecreëerd voor bierliefhebbers en borrelfanaten. Door het eten van pittige chips smaakt een mooi glas bier nóg beter. Zoek dus niet langer naar de ideale chips voor bij de borrel en geniet van deze droomcombinatie.
Kant-en-klare snacks
Denk aan kaasstengels, borrelnootjes en pinda's. Vul aan met olijven, kaasjes en worstjes. Laat de chips achterwege, het zout zorgt ervoor dat je de smaken van het bier minder goed proeft.
Leg het accent op één smaak
Of het nou zoet, zuur, zout of bitter is, je gaat op de overheersende smaak het accent leggen door een soortgelijke drank te kiezen. Zo past bij loaded nachos met limoendressing een fris witbier met citrustonen.
De zoete toffee en nootachtige smaken van bruin bier gaan goed samen met hartig eten. Denk aan oude kaas, geroosterd vlees, gegrilde vis of herfstgroenten. Bruin bier is ook ideaal om mee te koken.
Bier en eten per biersegment
Pils: lichtere gerechten, zoals kip, salade, zalm en braadworst. Blond: lichtere gerechten, zoals gegrilde kip, salade, zalm, notige kaas, en groentequiche. Weizen: lichtere gerechten, zoals salade, zeevruchten, witvis, zachte geitenkaas of kruidenkaas.
Vlaamse klassiekers met vis
Ook vis gaat prima samen met bier. Bij visgerechten serveer je best een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, geuze of tripel bijvoorbeeld. Grijze garnalen, daar hoort Rodenbach bij. En zeetong meunière met tripel, een hemelse combinatie!
De koffie & donkere nootjes passen goed bij de bittere donkerbruine tot zwarte Stout bieren en de pinda's met citrussmaak doen het goed bij de verschillende hopsoorten in IPA's.
Dubbel bier is over het algemeen donker waar tripel goudblond is van kleur omdat het geen gekarameliseerde suiker in de mout bevat. Tripel bevat meer koolzuur dan dubbel bier en heeft een hoger alcoholpercentage.
Bij een High Beer horen natuurlijk bijpassende hapjes. Bij de lichte smaak van Weizen bier past een zoute smaak. Zo gaan vissnacks, nacho's of borrelnootjes goed in combinatie met lichte biertjes. Bij een IPA biertje kun je kiezen voor vleessoorten, zoals Iberische Ham of een pittige worst.
Donker bier
De bekendste donker bieren zijn de dubbels, stouts en gerstewijnen. Donker bier zoals St. Bernardus Abt 12 combineert heerlijk met gekruide Mexicaanse gerechten, gerijpte kaas, chocolade, wildgerechten en gegrild vlees. De stevige bitters vallen mooi weg tegen het hartige vlees.
Bitterballen en bier
De Van Dobben Rundvleesbitterbal past, vanwege de volle body van de ragout en de zachte, romige smaak van het vlees, volgens hem heel goed bij een blonde tripel (zoetig, met redelijk wat koolzuur).
Wanneer je bij je pintje, wijntje of andere alcoholische drank dus een portie gemengd of eender wat om te eten bestelt, heeft de cafébaas wél schuldvordering en dus een poot om op te staan. Heel wat uitbaters bieden daarom bijvoorbeeld ook borrelnootjes aan, om de wet van 1939 te omzeilen.
Water, 16,7 % gerstemout, glucosestroop, hopextract, kleurstof (E150c).
Om bier te kunnen brouwen zijn vier ingrediënten nodig: water, graan, hop en gist. Ook worden soms kruiden en vruchten toegevoegd tijdens het brouwproces. Bier bestaat voor meer dan 90% uit water. Afhankelijk van het soort bier mag dit water sporen van mineralen bevatten.
Zoek je de ideale begeleider voor mosselen met frieten, dan zal pils, blond bier of tarwebier aangewezen zijn. Bij tarbot in roomsaus kies je wellicht eerder voor tripel. Complexe gerechten bevatten doorgaans verschillende ingrediënten met verschillende aroma's en smaken.
Geen twijfel mogelijk, een stevige tripel of een sterk blond bier maken hier de dienst uit. Als de vis een volle en iets vettige structuur heeft, zoals zalm, kies dan voor een sterke tripel.
Bij het bereiden van een 'standaard' steak, is een red ale bijvoorbeeld een geweldige match. Rode ales zijn zwaar en hebben een fijne aroma waardoor ze de smaak van het sappige vlees versterken. Ook porters passen geweldig bij een biefstuk - vooral bij een een porterhouse steak.
Bij een lekkere klassieker als vol-au-vent moet je gewoon gaan voor een klassieke Belgische tripel! Het maakt niet zozeer uit van welke brouwerij, zolang hij maar goede fruitige toetsen heeft.
Tomatensoep gaat prima met een originele pilsener. Schenk bijvoorbeeld een Chateau Neubourg, dat ziet er net wat chiquer uit en het is jarenlang verkozen tot beste pils van Nederland.