Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
Leg de kabel op de juiste diepte
Volgens de NEN1010-richtlijnen moet een grondkabel minimaal 50 centimeter onder het grondoppervlak liggen. Als u uw grondkabel op 60 centimeter diepte legt voldoet u altijd aan deze eisen.
Grondkabel heeft een stalen mantel, ter bescherming voor als bijvoorbeeld een schep de kabel zou raken. Leg de grondkabel minimaal 50 cm diep in de grond om te voorkomen dat je de kabel raakt met scherp gereedschap.
Bij het aansluiten van een grondkabel is het advies om deze tenminste 60 cm diep aan te brengen. Dit verkleint de kans op beschadiging en elektrocutie door bijvoorbeeld het graven met een schep.
Kabel leggen en beschermen
Ondergrondse kabels moet je minimaal 60 cm diep onder de grond leggen vanwege de veiligheid.
Een YMvK-as kabel kan buiten en onder de grond worden gebruikt.
Bij een ondergrondse verbinding heeft u een XMVK-as of een YMVK-as grondkabel nodig. Deze kabels kunnen direct onder de grond worden gelegd of gebruikt worden als brandveiligheid belangrijk is. Wanneer u bijvoorbeeld een staande tuinlamp in uw tuin wilt aansluiten, dan gaat dat met behulp van een grondkabel.
Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
Wil je de mantelbuis onder de grond gebruiken? Zorg er dan voor dat je deze minstens 60 cm diep plaatst.
Een grondkabel heb je in twee verschillende varianten. Je hebt de YMvK-as grondkabel en de XMvK-as grondkabel. Een XMvK-as grondkabel heeft een isolatiedikte van 0.6 mm2.En de YMvK-as grondkabel heeft een isolatiedikte van minimaal 0.7 mm2.
Grondkabels gaan overigens 10-tallen jaren mee, dus als het eenmaal ligt, dan heb je er ook geen omkijken meer naar. Het verschil zit hem in de stalen omvlechting, deze is bij een grondkabel wel aanwezig, maar bij een buiten kabel/ installatiekabel niet.
Het verschil tussen de YMVK en XMVK kabels ligt op het gebied van drie aspecten: isolatiedikte, kwaliteit en toepassing. De isolatiedikte van de XMVK kabel is altijd 0,6mm en die van een YMVK kabel minstens 0,7mm. Een YMVK kabel is dus dikker, wat betekent dat deze kabel beter is geïsoleerd.
Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
Stap 3: Wachtbuis elektriciteit buiten leggen
Leg de kabel in de grond op een diepte van minimum 60 cm. Als de kabel bovengronds loopt, neem je een slagvastelektrabuis en zet deze vervolgens vast op de muur met zadels. Zorg ervoor dat de kabel strak en recht over de muur loopt.
Naar alle parkeervakken moet een leidingdoorvoer worden gemaakt. Dat betekent het aanleggen van een mantelbuis. Dat gaat op in geval van nieuwbouw, maar ook wanneer bij een ingrijpende verbouwing aanpassingen worden gedaan aan de stroomaansluiting of de parkeergelegenheid.
Er staat geen maximale diepte tot waar je mag graven in eigen tuin in het wetboek. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van kabels en leidingen. Deze kabels en leidingen bevinden zich vaak op een diepte van minimaal 30 centimeter tot maximaal enkele meters onder de grond.
Hoeveel verschillende soorten kabels er door één mantelbuis heen passen, hangt af van de dikte van de mantelbuis. De meeste verschillende soorten kabels kunnen met elkaar in één mantelbuis, maar elektrakabels leg je niet met andere kabels in een buis. Dit is niet gebruikelijk, omdat doorslagspanning kan ontstaan.
Een grondkabel kan je over het algemeen vrij gemakkelijk zelf verlengen. Je moet hierbij uiteraard wel rekening houden met de veiligheid. Het belangrijkste is dat je niet bespaard op het juiste materiaal en dat je de klus bij voorkeur uitvoerd op een droge dag.
YMvK-kabel; laagspanningsinstallatiekabel
De kabel is zeer geschikt voor woning- en bedrijfsruimtes, voor ruimtes waar het vochtig kan zijn en ruimtes met hoge brandveiligheidseisen. YMvK kan een maximale geleidertemperatuur van 90°C verdragen en mag zelfs tijdelijk overbelast worden tot een temperatuur van 130°C.
De YMvK kabel is een grijze voedingskabel die geschikt is om een laadpaal mee aan te sluiten. Deze vijf-aderige kabel is geschikt voor zowel 1-fase als 3-fase aansluitingen en heeft een aderdikte van 2,5mm, wat geschikt is voor aansluitingen tot 20A.
Een grondkabel moet waterdicht zijn omdat het anders kan leiden tot elektrische schokken, kortsluiting, elektrische overbelasting of brand. Water kan de isolatie van de kabel aantasten en de elektrische stroom verstoren, waardoor de kabel kan falen. Naast de kabels moeten de kabelverbinders ook waterdicht zijn.
Een grondkabel heeft aan de binnenkant, direct onder de buitenmantel, een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel. Ook wel aardscherm genoemd. Dit is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting. Een grondkabel is dus altijd voorzien van deze extra bescherming.
Wat is de aardlitze? Een aardlitze is te vinden onder de ijzeren mantel van de grondkabel en wordt gebruikt als aarde. Wanneer u 3 aderige installatiekabel inclusief aarde besteld voor een installatie boven de grond, gebruikt u een 2 aderige grondkabel voor dezelfde installatie die ondergronds wordt aangesloten.