Een van de voordelen van MRI is dat het ook geschikt is andere oorzaken van plots perceptief gehoorverlies (cochleaire inflammatie, multiple sclerose) en condities die er mogelijk mee zijn geassocieerd (doorbloedingsstoornissen in het vertebrobasilaire stroomgebied) aan te tonen.
Bij oorkanker kan de arts voorstellen een MRI-scan te laten maken. Deze scan laat zien waar de tumor precies zit en hoe groot de tumor is. De MRI-scan maakt ook duidelijk of de tumor is doorgegroeid naar andere weefsels. En of er uitzaaiingen zitten in de lymfeklieren in de hals, of bij de oorspeekselklier.
De reden om een dergelijk onderzoek van het oor uit te voeren ligt meestal bij aangeboren of verworven gehoorsverlies of zelfs doofheid gelegen in het binnenoor (slakkenhuis), op het verloop van de gehoorszenuw of de hersenstam of hersenschors verantwoordelijk voor het gehoor.
De MRI maakt doorsnede opnamen van je hoofd en hersenen in meerdere richtingen waardoor bijvoorbeeld hersentumoren en ontstekingen kunnen worden opgespoord. Ook vernauwingen en aneurysma's van de bloedvaten in het hoofd worden in beeld gebracht. Een MRI-scan hoofd en hersenen duurt ongeveer 15 minuten.
Bij perceptieve slechthorendheid is het binnenoor minder gevoelig voor geluid. In de meeste gevallen komt dit door schade aan de zenuwcellen van het gehoororgaan. De omzetting van de vloeistofbeweging naar elektrische signalen raakt daardoor verstoord. Minder vaak is schade aan de gehoorzenuw de oorzaak.
De arts ziet met een MRI-scan beschadigingen en/of afwijkingen aan: organen (hersenen, hart, maag, lever, nieren, darmen) bloedvaten (dan heet het onderzoek een MRA-scan) botten.
Bij driekwart van de vrouwen die op basis van een verdachte MRI-scan een aanvullend onderzoek moesten ondergaan, bleek het vals alarm. Het is dus niet duidelijk of een MRI-onderzoek echt leidt tot betere uitkomsten, of misschien vooral tot veel onnodige onrust en bijkomende onderzoeken.
Een MRI-scan brengt met onschadelijke magnetische stralen de hersenen gedetailleerd in beeld. Op de beelden zijn afwijkingen te zien die passen bij de verschillende vormen van dementie. Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk. Het apparaat ziet eruit als een kleine tunnel waar je in wordt geschoven.
Een brughoektumor kan klachten veroorzaken als gevolg van druk op de zenuwen die zich in de buurt van de tumor bevinden. In de meeste gevallen zijn dit evenwichtsklachten, een verminderd gehoor en oorsuizen aan de kant van de brughoektumor.
Een brughoektumor is een gezwel dat gelegen is in het achterhoofd, ongeveer achter en onder het oor, in een welbepaalde ruimte in de schedel, de brughoek genaamd.
Een brughoektumor wordt meestal vastgesteld door een KNO-arts. Een onderzoek van het gehoor kan dan wijzen in de richting van een brughoektumor. Het aangewezen onderzoek om de diagnose te bevestigen is een MRI-scan. Soms wordt een brughoektumor per toeval door een neuroloog vastgesteld.
Symmetrisch betekent dat de mate van verlies aan beide oren ongeveer hetzelfde is. Bij een asymmetrisch verlies hebben de beide oren een verschillende mate van gehoorverlies.
Het is belangrijk te benadrukken dat een brughoektumor niet agressief is, dus niet uitzaait en niet levensbedreigend is. Een brughoektumor kan wel ingrijpende gevolgen hebben indien hij groter wordt en daardoor verschillende zenuwen of hersendelen beknelt.
Tijdens een MRI-scan komen er geluiden vrij van boven de 100 dB! Zeker bij langere scans kan je dus gehoorschade oplopen – kijk maar in de onderstaande tabel. Daarom moet het geluid worden gedempt tot een veilig niveau van 85dB.
Een specialist gebruikt de MRI-scan om te kijken of er iets mis is in je lichaam. Een MRI-scan werkt met magnetische straling en is niet schadelijk voor je lichaam. De kosten van een MRI-scan zijn vrij hoog en lopen soms op tot honderden euro's.
Je kunt last krijgen van misselijkheid, braken, waterige ontlasting en darmkramp.
De radioloog bekijkt de computerbeelden van het MRI-onderzoek. De uitslag krijgt u van uw arts. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen. Soms is het nodig om extra MRI-onderzoek te doen.
Mits aangevraagd door een huisarts, wordt door elke zorgverzekeraar een MRI-scan in de eerste lijn vergoed!” Huisartsen maken soms een afweging of zij een patiënt wel of niet moeten doorverwijzen naar een medisch specialist.
Zorg ervoor dat u vóór de contrasttoediening kleding draagt waar geen metaal in zit. De MRI-scan wordt op een andere verdieping gemaakt. In de metaalvrije kleding moet u dus een deel van het ziekenhuis door. Let op: na het onderzoek mag u de gehele dag geen auto meer rijden.
Elektromagnetische straling is in principe niet gevaarlijk. Wel zijn sommige mensen hypersensitief voor deze vorm van straling en kunnen dan ook vage klachten krijgen (zoals hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid) bij langdurige blootstelling door mobieltjes, computers en soortgelijke apparaten.
De mate van slechthorendheid delen we als volgt in:
Lichte slechthorendheid: verlies van minder dan 30-35 dB. Matige slechthorendheid: verlies van 35 dB tot 60 dB. Ernstige slechthorendheid: verlies van 60 dB tot 90 dB. Doofheid: verlies van meer dan 90 dB.
Maar bij langdurige of chronische stress is er sprake van overproductie aan adrenaline. Dit laat de bloeddruk stijgen en de bloedsomloop naar de oren verminderen. Het gevolg? De haarcellen beschadigen en er ontstaat gehoorverlies.
Door de gehoorzenuw worden de signalen van haarcellen doorgestuurd naar het gehoorcentrum in de hersenen. Haarcellen kunnen beschadigd raken door veroudering of overstimulatie. Het probleem hiervan is dat deze cellen niet in staat zijn om te herstellen of te vernieuwen.