De huisarts neemt dan een bloedonderzoek bij je af om je te testen op hepatitis. De uitslag is meestal na één week bekend. Je kunt je testen vanaf zes weken na het moment dat je onveilige seks of bloedcontact hebt gehad. Vanaf dat moment is het hepatitis B virus te identificeren in je bloed.
De verschijnselen van acute hepatitis B zijn moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts (grieperig gevoel), geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en soms jeuk. De meeste mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.
Moet ik eerst laten controleren of ik hepatitis B heb of heb gehad voordat ik me laat vaccineren? Sommige mensen hebben al antistoffen in het bloed tegen hepatitis B. Als dat zo is, dan heeft vaccinatie geen zin meer. Je kunt hiervoor bij de huisarts een bloedtest af laten nemen.
Het risico op het ontwikkelen van een chronische HBV-infectie varieert van 90% bij de pasgeborenen, 25% tot 30% bij kinderen onder de 5 jaar tot minder dan 5% bij volwassenen (Lok 2007).
Hepatitis B kan binnen 6 maanden vanzelf genezen als u op volwassen leeftijd besmet bent geraakt. Blijft het hepatitis B-virus langer dan 6 maanden in uw bloed, dan kan een behandeling met medicijnen zinvol zijn. De behandeling gebeurt in een hepatitis-behandelcentrum.
Zie ook Diagnostisch vademecum hepatitis B. Diagnostiek berust op het aantonen van antigenen en antistoffen tegen HBV in serum door middel van ELISA-technieken. Meestal is 4 tot 8 weken na de besmetting HBsAg en vervolgens HBeAg aantoonbaar.
De meeste volwassenen zijn na een aantal maanden weer genezen. Een klein deel van de volwassenen houdt het virus het hele leven in het bloed. Dit wordt chronische hepatitis B infectie genoemd. Een infectie met hepatitis B kan op den duur leiden tot ernstige leverziekte.
Besmetting hepatitis B door bloed-bloed contact
Het virus kan dus niet worden overgebracht door normaal sociaal contact, zoals handen geven en knuffelen. Deeltjes van het virus zijn aangetoond in speeksel van geïnfecteerde mensen, maar voor zover bekend speelt speeksel geen belangrijke rol in de besmettingsroute.
Hepatitis is gevaarlijk omdat de lever vitale functies vervult. Chronische hepatitis kan leiden tot leverbeschadiging of zelfs tot levercirrose. Hepatitis kan ontstaan door onder andere een virusinfectie, overmatig alcoholgebruik of een auto-immuunziekte.
Een test op “hepatitis B surface antigeen”. Het is een deel van het oppervlak van het virus. Als dit aanwezig is (HBsAg positief), betekent dit dat iemand besmet is met het hepatitis B-virus. Het virus kan dan ook op anderen worden overgedragen.
Behandeling van hepatitis B gebeurt met geneesmiddelen die het afweersysteem versterken (PEG-interferon alfa-2a of PEG-interferon alfa-2b, maximale duur 48 weken) of medicijnen die het virus langdurig onderdrukken, zoals entecavir of tenofovir. De behandelduur van deze laatste groep middelen is in principe levenslang.
In het kort. Hepatitis A is een leverontsteking door een virus. Mogelijke verschijnselen zijn moeheid, misselijkheid, koorts, pijn rechts in de bovenbuik, gele huid en oogwit, donkere urine en beige ontlasting. De ziekte gaat vanzelf over.
De vaccinaties die je bij de GGD hebt gekregen zijn opgeslagen in het digitaal dossier van die betreffende GGD. Tijdens het spreekuur kunnen de meeste GGD'en digitale gegevens ter plaatse oproepen tot 5-10 jaar terug. Vraag dan bij de GGD waar je eerder bent geweest je vaccinatiegegevens op.
Als u een coronavaccinatie heeft gekregen kunt u op Mijn.rivm.nl/vaccinaties zien welk coronavaccin u heeft gekregen en wanneer.
Op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden krijgen kinderen een combinatievaccin DKTP difterie kinkhoest tetanus polio (difterie kinkhoest tetanus polio)- Hib haemophilus influenzae type b (haemophilus influenzae type b)- HepB hepatitis B (hepatitis B) aangeboden.
hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm.
Twee prikken zorgen er voor dat je levenslang beschermd bent, maar de eerste prik zorgt al direct voor bescherming van minimaal 1 jaar. De tweede prik haal je 6-12 maanden na de eerste prik. De vaccinatie kost in totaal €90 of €45 per prik.
In Nederland is het aantal nieuwe gevallen van hepatitis B licht gedaald. Naar schatting hebben ongeveer 40.000 mensen chronische hepatitis B. Wereldwijd zijn er ongeveer 350 tot 400 miljoen mensen met chronische hepatitis B. Het komt vooral voor in grote delen van Afrika, Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika.
Er zijn verschillende virussen die hepatitis kunnen veroorzaken. De bekendste zijn het hepatitis A-, B-, C-, D- en E-virus. De volgorde van de letters zegt iets over hoe lang het virus bekend is. Zo zijn hepatitis A en B al langere tijd geleden ontdekt en hepatitis E niet zo lang geleden.
Als hepatitis B chronisch is, kan het leiden tot een toename van het bindweefsel in de lever (leverfibrose) die verlittekening van de lever (levercirrose) tot gevolg kan hebben. Het hepatitis B-virus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact, door bloed-bloed contact of bij de geboorte.
Hepatitis B geeft een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B- virus, deze ontsteking kan ernstig of minder ernstig van vorm zijn. Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht.