Om één passagier over 100 kilometer te vervoeren, hebben bussen en touringcars gemiddeld tussen 0,6 en 0,9 liter diesel nodig, terwijl een dieselauto gemiddeld 5,9 liter brandstof zal verbruiken, een auto op gas 7,6 liter, een vliegtuig 6,6 liter en een hogesnelheidstrein 2,6 liter.
Bestelwagen hebben namelijk een gemiddeld verbruik van slechts 11 liter diesel per 100 kilometer.
Bedrijfswagen kopen
Dan moet je rekening houden met de volgende kostenposten: wegenbelasting, bestelautoverzekering, brandstof en natuurlijk het onderhoud. En vergeet de aanschaffingskosten ook niet! Houd dus rekening met minimaal 300 euro per maand!
Een stadsbus gebruikt ongeveer 1 liter op 3 kilometer. Er liggen aardige motoren in varierend van 6 tot 12 liter. Hoeveel hij in de week verbruikt ligt er natuurlijk aan hoe groot rondje hij rijd en hoe vaak.
Informeer altijd naar de historie van de bestelbus en doe een kentekencheck om te kijken of er ooit schade mee is gereden. Vraag daarnaast welke werkzaamheden er mee zijn verricht en of er onderdelen vervangen zijn. Hoe toekomstbestendig is de bus? Veel bestelauto's rijden op diesel.
De Mercedes Sprinter en de Volkswagens Crafter blijken de meest betrouwbare bestelwagens te zijn. Volkswagen doet het over de hele linie goed: de Caddy voert de ranglijst aan in betrouwbaarheid in de klasse city vans. In de leeftijdscategorie van 3 tot 4 jaar blijft 75,3 procent van de Caddy's zonder gebreken.
Dan is de Mercedes-Benz Sprinter een wel heel betrouwbare bedrijfswagen. Mercedes-Benz is sowieso een van de betrouwbaarste automerken en dat zie je ook in deze bedrijfsauto-test. De Sprinter is erg populair onder ondernemers. Vanwege de enorme grootte, de personaliseringsmogelijkheden en het comfort.
Diesel stads- en lijnbussen rijden op 1 liter diesel 3,5 km.
De aanschafwaarde van een elektrische bestelbus
De aanschafprijs van een compacte elektrische bestelbus begint rond de 25.000 - 30.000 euro, middelgrote exemplaren kosten rond de 30.000 - 35.000 euro. Een grote elektrische bestelbus heeft een aanschafprijs van ongeveer 50.000 - 60.000 euro.
Beste bestelwagen 2021: Ford Transit Custom
Al doen de Citroën Dispatch en Peugeot Expert het op dat vlak wel wat beter. Wanneer we dan kijken naar de best presterende bestelwagen, dan scoort de Ford Transit het beste. De Ford Trans Custom blinkt op zijn beurt uit in zowel kwaliteit als in rijcomfort.
Een bedrijf betaalt bij aanschaf geen BPM en vordert de BTW terug, een particulier niet. Die betaalt wel BPM en BTW bij aanschaf. Voor een particulier is een bestelauto dus duurder in aanschaf dan voor een bedrijf. Net als bij personenwagens is er ook in het uitgebreide aanbod van bedrijfswagens veel keus.
1. Fiat Ducato. De zuinigste bedrijfsbus in deze categorie is de Fiat Ducato. Met een CO2-uitstoot van 153 gram per kilometer en een brandstofverbruik van 5,8 liter per 100 kilometer is hij een stuk zuiniger dan de andere grote bussen in deze lijst.
Ford Transit Connect: veel bedrijfswagen voor je geld
Met recht een bestseller te noemen. Een compacte bestelauto die bij velen bovenaan staat. Deze bedrijfswagen heeft alles waar je naar zoekt: duurzaam, comfortabel, zuinig, robuust en innovatie.
De wet heeft hiervoor de volgende definitie opgenomen: Een personenauto is een motorrijtuig op drie of meer wielen, met uitzondering van: autobussen en bestelauto's. motorrijtuigen die niet zijn ingericht voor het vervoer van personen, met een toegestane maximum massa van meer dan 3500 kg (vrachtauto's).
Tips om veilig te rijden in een bestelbus
Let erop dat je op de weg altijd voldoende afstand houdt tot overige verkeersdeelnemers. Bestelauto's hebben doorgaans een langere remweg dan personenauto's. Rij daarom niet te snel en let vooral op bij het nemen van bochten.
Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: ja! Je mag privé rijden met een grijskenteken auto. Let er daarbij wel op dat je voldoende zakelijke kilometers rijdt zodat je aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling blijft voldoen en jouw belastingvoordelen blijft houden.
Hoeveel brandstof verbruik je? Een snelheid van 70 tot 90 km per uur is het zuinigst. Brandstof werkt bij deze snelheid het best, waardoor er ook minder CO2, stikstof en fijnstof uit de uitlaat komt. In de stad verbruik je het meest, omdat je daar veel moet remmen en optrekken.
Een auto is zuinig wanneer het zo min mogelijk brandstof verbruikt per kilometer. Als u gaat kijken naar wat zuinig is om te rijden, dan is 1 liter brandstof op 20 kilometer zuinig en 1 liter brandstof op 3 kilometer onzuinig. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 op 15.