Voor een zoet broodje kan gekozen worden voor beleg zoals jam of chocoladepasta. Naast brood is ook kwark en yoghurt een populaire optie voor het ontbijt in Duitsland. Dit wordt dan meestal gegeten met muesli of cornflakes erdoor, en soms fruit zoals bosbessen.
De meest gegeten vleessoorten zijn varkensvlees (35,7 kilogram), kippenvlees (13,2 kilogram gevogelte) en kalfs- en rundvlees (9,7 kilogram). Andere vleessoorten zijn weliswaar alom verkrijgbaar, maar deze spelen geen prominente rol. Vlees in Duitsland wordt meestentijds gesmoord.
Een Laib is het typisch Duitse ronde of ovalen bruinbrood, gerezen met zuurdesem en meestal gebakken met een mengsel van rogge- en tarwemeel. Ons favoriete brood wordt een Roggenzwerg genoemd, een roggedwerg. Het is een klein maar voedzaam broodje van 100 procent roggemeel.
Helaas pindakaas
In Duitsland en Frankrijk kennen ze het zeker, maar natuurlijk smaakt het dan niet zo lekker als in Nederland.
"Duitsers zijn gek op Nederlandse producten. Denk aan warme stroopwafels, drop, lekkere kaas, kibbeling en Nederlandse koffie. Ook kun je hier op veel markten echt even gaan zitten om iets te eten en dat kennen ze niet op die manier in Duitsland."
Deze mixfrisdrank is vooral bekend in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Vandaar dat veel Nederlanders die regelmatig op wintersport gaan bekend zijn met Spezi.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
De schnitzel is in de stijl van München, dat houdt in dat je 'm na het bakken bestrijkt met een licht pittige mosterdsaus. Die past heel goed bij de hartige aardappelsalade en frisse komkommer. Guten Appetit! Mosterd.
In de ochtend is er traditioneel een ontbijt met brood en kaas, worst of jam. Veel mensen eten ook liever graangewas of fruit in de ochtend. Tijdens de lunch eten Duitsers meestal op school of op het werk, hetzij een warme maaltijd of iets kleins zoals een salade of soep.
Duitse bakkers gebruiken relatief veel rogge in hun desembrood en laten het deeg rijzen op lage temperaturen.Zo komen er meer azijnzuren vrij. Nederlandse bakkers laten het deeg over het algemeen op hogere temperaturen rijzen, zodat er melkzuren bijkomen. Deze geven het brood een zoetere smaak.
In Duitsland heten ze bretzels of brezels, in de Verenigde Staten worden ze pretzels genoemd. Hoe je ze ook noemt, deze zoute traktaties zijn heerlijk! Als we in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland zijn, mag een heerlijke zoute bretzel of brezel (of pretzel) niet ontbreken.
In 2022 stond volkorenbrood voor het derde jaar op rij op de eerste plek als populairste broodsoort. In Nederland eten we per persoon 45,1 kilogram brood. Bijna de helft hiervan is volkorenbrood. Daarmee is volkoren de populairste broodsoort.
Bekende en unieke merken
Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka. Sinds 1922 werden de populaire gummibeertjes geïntroduceerd.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Duitsland. De Duitsers zetten graag gans uit de oven op het menu met kerst. Deze wordt meest geserveerd met aardappelbolletjes (Klösse) en rode kool. En de Lebkuchen, de hartjesvormige koeken met daarop een wens, mag natuurlijk ook niet ontbreken.
Duitse consumenten eten het meest tomaat en wortel/bospeen. Ook voor andere groenten zijn er wel enkele verschillen. Zo eten Nederlandse consumenten meer sperziebonen, terwijl de Duitse consumenten meer doperwten eten.
Vooral Gelderland (+28%), Noord-Brabant (+16%) en Drenthe (+13%) ontvingen dit jaar een groeiend aantal Duitse gasten. Noord-Holland is al jaren de belangrijkste vakantiebestemming van Duitsers in Nederland.
Een maaltijd inclusief consumpties in Duitsland is 10 tot 20% goedkoper. Geen verschillen waar we hier hard voor naar de winkel rennen. De lagere prijzen zijn echter slechts een deel van het verhaal. Tijd om te kijken naar de andere kant van de medaille: de kwaliteit die men ervaart in een Duits restaurant.
Natuurlijk staat Duitsland ook bekend om zijn worsten, waarvan curryworst en braadworst misschien wel de bekendste zijn. Vooral in Berlijn worden deze lekkernijen gegeten. Curryworst bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit worst wat met een currysaus wordt geserveerd.
Bier wordt verreweg het meeste gedronken. In 2020 dronk een Duitser gemiddeld 95 liter bier, blijkt uit cijfers van de Deutscher Brauer-Bund. Een Nederlander dronk gemiddeld 61 liter bier dat jaar. Misschien tikken de grote glazen ook extra aan, want wie in Duitsland een biertje bestelt, krijgt al snel een halve liter.
Opvallend was, was dat sommige mensen de stroopwafel al kenden. Dat komt onder andere door de HEMA die in sommige plaatsen een vestiging heeft. Dus een echte verrassing is de stroopwafel voor sommige Duitsers niet meer. Maar de stroopwafel blijft ook voor de Duitsers die de stroopwafel al kennen 'sehr gut!'
Duitse alternatieven voor Nederlandse producten
Alhoewel Nederlandse producten alom aanwezig zijn in Duitse supermarkten zul je er gegarandeerd bepaalde typisch Hollandse producten nauwelijks of niet aantreffen. Denk bijvoorbeeld aan hagelslag, stroopwafels, drop, Hollandse erwtensoep en koffiemelk.
Behalve bier wordt in het Duitse taalgebied ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. De voorkeur gaat uit naar bruisend water maar kraantjeswater kan in principe ook. Apfelschorle kun je kant en klaar in flessen kopen.