Eenzaamheid, verveling, overbevolking of huidirritaties zijn aanleidingen voor dwangmatig verenpikken. Een vogel trekt zijn eigen veren uit om zich beter te voelen of om aandacht te krijgen.
Algehele slechte toestand
Ook bij een algehele slechte conditie of verkeerde voeding, kan het verenkleed achteruit gaan. Het vormen van nieuwe veren kost veel energie en voedingsstoffen. Als de vogel deze niet voldoende uit het voer kan halen, zullen de veren na een rui, niet of afwijkend teruggroeien.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Wanneer een vogel in gevangenschap onder stressomstandigheden zit, kan dit resulteren in veel heftiger en hardhandiger poetsgedrag. Dit leidt de vogel af van zijn stress. Hierdoor wordt het gevoel beter, maar de veren breken af of worden afgeknipt. Wat opvalt aan deze dieren is dat ze kortere of pluizige veren hebben.
Een parkiet die ziek is, zal zich terugtrekken en de veren bol zetten. De vogels kwetteren vrolijk, dus als ze dit plots niet meer doen, voelen ze zich misschien niet goed. Vogels zijn prooidieren en daarom erg efficiënt in het verbergen van tekenen van ziekte.
Je vogels moeten dus over een calciumbron beschikken. Veel vogelliefhebbers en kwekers geven hun dieren daarom pikstenen of -blokjes, sepiaschelpen of grit. De oesterschelpjes in de grit zijn een goede bron van calcium.
Lang geleden besloten mensen om vogels als huisdieren te willen houden, waardoor de vogelkooi ontstond. Tegenwoordig weten vogels niet beter, ze worden in kooien geboren. Het vraagstuk of dit zielig is of niet zal altijd blijven bestaan, en die beslissing is aan jou.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Als een vogel zijn veren dicht tegen zijn lichaam houdt en zich kleiner maakt, dan is hij bang of gestrest. Als een vogel met zijn vleugels slaat of ze uitspreidt, is dit ook een teken dat het dier zeer ontevreden over iets is. Als hij er bijzit zoals anders, met zijn veren licht opgezet, dan is het dier gelukkig.
Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt. Ook wanneer ze even gezellig bij je zitten te soezen hoor je dit tevreden 'geknars'.
Als je voor het beste resultaat wilt gaan is het belangrijk om je papegaai zo'n drie keer per week goed te douchen. Dit zorgt voor een knap verenpak. Laat je papegaai tijdens het douchen op een zitstok zitten. Deze zitstok kun je eventueel uit zijn kooi halen, maar je kunt ook een aparte douchestok aanschaffen.
Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking (conjunctivitis). De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.
Hoe herken je bloedmijt? Bij een besmetting met bloedluis zijn vogels onrustig, in slechte conditie en kippen kunnen er bleke kammen van krijgen. Als je met een mesje door naden en kieren van de kooi gaat kun je hier bloed op zien zitten of zwarte/rode puntjes (luizen).
Papegaaienziekte (psittacose) is een vorm van longontsteking die bij mensen in Nederland af en toe voorkomt. De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Chlamydia psittaci), die bij vogels kan voorkomen.
De oplossing is simpel, gun je vogel tijdelijk even rust. Je vogel zal snel weer de oude worden. Zorg er in ieder geval voor dat je vogel voldoende uitdaging krijgt door regelmatig samen met je vogel te spelen bouw je een goede band met hem op.
Hoi, Het beste wat je kan doen is om je vogel langzaam te laten wennen aan je handen. Dit kan je doen door heel voorzichtig met je hand in de kooi te gaan en je vogel lokken met trosgierst, zodat hij waarschijnlijk wel naar je hand toekomt. Wat je nooit moet doen is je HAND wegtrekken als hij wilt aanvallen.
Loop naar je parkietje toe als hij/zij op de plek zit waar hij/zij niet mag komen. Zeg 'nee' (doe dit niet te luid, maar op normale toon) en eventueel met een vinger naar hem wijzen, en met een boze blik kijken. Laat hem daarna op je vinger zitten en zet hem ergens anders neer.
Kanaries en grasparkieten zijn de meest gehouden vogels in huis. Het zijn mooie opvallende dieren met vrolijke kleuren. De vogels hebben echter wel dagelijkse verzorging nodig. Ze vragen om eten, drinken en een schone kooi.
Veel huisvogels slijten hun leven niet alleen in een beperkte ruimte, maar leven ook nog eens alleen.. Bovendien heeft het individueel houden van vogels geen voordelen. Individueel gehouden dieren worden geestesziek, ze voelen zich alleen en verlaten – tammer worden ze in tegenstelling tot de algemene opvatting niet.
Doordat ze elkaar zien en horen worden de vogels gestimuleerd luider en mooier te zingen dan de buurman.
Kalk zit in veel natuurlijk voedsel. Mocht u vogels aan extra kalk willen helpen, dan kunt u goed uitgekookte en fijngestampte eierschillen geven. Geef nooit melk! Wilt u toch vetbollen ophangen zoals Vogelbescherming die verkoopt in winkel en webshop, hang ze niet in de zon.
Wanneer moet je de vogels in je tuin bijvoeren? Tuinvogels bijvoeren kan het hele jaar door en is zelfs wenselijk. Wanneer je het hele jaar tuinvogels voert maak je ze niet afhankelijk. Vogels zoeken hun voedsel eerst zelf in de natuur, daar is helaas steeds minder te vinden.
Bij vogels is alleen vitamine D3 echt van belang. Dit is alleen te vinden in dierlijke producten. Vitamine D zorgt voor opname van kalk en fosfaat uit de vogelvoeding. Ook zorgt het er samen met calcium voor dat de eischaal van de vogel sterk is.